Ungaria va ridica inca un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a se apara de influxul de refugiati, care ar putea sa reapara pe ruta balcanica incepand cu aceasta primavara.
Pentru grupurile de refugiati din Orientul Mijlociu, Ungaria reprezinta o tara de tranzit catre tarile mai bogate din Europa de Vest, dar valul migrantilor a ajuns sa fie o adevarata problema pentru localnici si oficialii de la Budapesta, informeaza IB Times.
In 2015, Ungaria s-a trezit cu un numar de 1.800 de cereri de azil la suta de mii de locuitori, refugiatii alegand aceasta varianta care le permitea sa se se instaleze in prima tara din spatiul Schengen iesita in cale, urmand ca apoi sa-si continue traseul spre Vest in conditii mai lejere.
Insa teama de a nu trece prin criza refugiatilor izbucnita in Grecia, ca si spaima adapostirii unor celule teroriste latente aflate in drum spre Europa de Vest i-au fortat pe oficialii de la Budapesta sa blocheze accesul pribegilor intrati in tara pe ruta balcanica cu un gard de sarma ghimpata inalt de 4 metri si intins pe o lungime de 170 km.
De asemenea, in vara anului trecut, guvernul Orban a anuntat oficialii UE ca refuza preluarea refugiatilor in cadrul programului de relocare stabilit de Bruxelles.
Acum, Budapesta pregateste un nou gard de sarma ghimpata care sa dubleze bariera de la granita cu Serbia de teama deteriorarii relatiilor dintre tarile vest-europene si Turcia, fapt care ar putea suspenda in cele din urma si acordul... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:03
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.
Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.
"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.
Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".
Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.
O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
1Pakistan, Somalia si Mali, acestea sunt cateva din tarile de origine ale celor mai noi locuitori instalati in Satriano, un mic orasel cu populatie imbatranita din Calabria, Italia.
Refugiatilor ajunsi in "Cizma" li se face usor-usor loc in satele depopulate din interiorul tarii, relateaza Bloomberg. Avantajele sunt comune: pribegii au nevoie de un loc sub soare in patria adoptiva, iar localnicii se plang de lipsa fortei de munca.
"Slava Domnului ca au venit oamenii astia! Satriano era mort. Multumita lor a prins din nou viata si poate renaste. Daca vor pleca nu stiu ce ne vom face", explica Luigi Marotti, unul dintre localnici.
Pentru refugiatii stabiliti in Satriano s-a gasit usor ceva de munca, in conditiile in care 75% din populatia de 4.000 de suflete a orasului a parasit zona in ultimele decenii ca urmare a somajului ridicat si a amenintarii saraciei.
O parte din noii veniti au slujbe in cadrul fermelor detinute de localnici, altii au gasit deja joburi stabile, iar o asociatie din localitate si administratia publica au grija sa le dea tot timpul cate ceva de facut migrantilor adoptati.
"Primarii oraselor depopulate sunt dispusi sa preia azilanti, dar nu vor sa ii vada stand toata ziua in baruri sau la fumat in piata publica. Avem nevoie de un drum clar, de un proiect, un orizont pe care sa il oferim acestor oameni", a explicat premierul Matteo Renzi in cadrul unui discurs in parlament.
Calabria ramane o zona in care integrarea migrantilor se face cu... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 17:55
Refugiatii si migrantii care se indreapta spre Europa ar putea fi nevoiti sa caute alternative la traseul care strabate Peninsula Balcanica, iar ocolul ii va purta prin Rusia si Ucraina.
Premierul ceh Boguslav Sobotka atrage atentia oficialitatilor de la Moscova si Kiev ca tarile lor ar putea deveni in curand parte a itinerariului migrantilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu care vor sa ajunga in Europa, relateaza agentia TASS.
Presiune pe rusi
"Refugiatii incearca deja sa ajunga din Turcia in UE prin Rusia si Ucraina", afirma premierul ceh.
Sobotka a anuntat ca, inevitabil, ruta balcanica, pe care o parcurg cei mai multi dintre migrantii ajunsi la portile Europei, se va inchide pentru a proteja spatiul Schengen si frontierele externe ale Uniunii.
"Va dura aproape un an si sper sa incepem din vara. Va fi nevoie de o fortificare a frontierelor externe din spatiul Schengen", a spus seful guvernului de la Praga.
In opinia sa, valul migrationist se va muta spre nord, pe teritoriul Ucrainei si Rusiei, de unde vor incerca sa penetreze granita catre statele baltice.
In plus, in perioada calduroasa, migrantii ajunsi in Rusia ar avea o sansa in plus de a se aventura si prin pustiul nordic catre Finlanda si Norvegia, calatorie pe care anul trecut au facut-o cu succes peste 4.500 dintre ei.
Mix de etnii
In primele 10 zile ale lunii februarie, oficialitatile din Kandlaksa au anuntat ca fluxul migrantilor care au incercat sa traverseze zona arctica... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 15:15
Fiecare inceput de an este ocazia pentru a defini prioritatile, dar si principalele provocari ce se astern in fata noastra. Este si cazul institutiilor europene care nu duc lipsa nici de provocari si nici de crize aflate in curs.
Situatia economica impune pe agenda problema crearii noilor locuri de munca, a securizarii zonei euro si a finantelor europene, raman pe agenda problemele legate de securitatea energetica si politicile in domeniul mediului, dupa cum fiecare dintre sectoarele economiei au propriile prioritati care se reflecta si in politicile europene.
Cea mai importanta prioritate o reprezinta, fara indoiala, criza migratiei si criza ce se profileaza in domeniul securitatii internationale ca urmare a activitatilor teroriste care au avut loc in 2015.
Exista un sentiment de urgenta legat de masurile ce se impun in fata crizei migratiei. Acest sentiment a fost clar reflectat in dezbaterea pe care plenul Parlamentului European, la Strasbourg, a organizat-o cu privire la ...citeste mai departe despre "De ce sunt urmatoarele 2 luni decisive in criza refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 08:42
Secundul Angelei Merkel, vicecancelarul Sigmar Gabriel, reproseaza statelor europene ca nu fac eforturi pentru a preveni situatii precum cea din Austria, unde autoritatile au decis sa restrictioneze granitele in fata migrantilor.
Conform Bloomberg, oficialul german sustine ca decizia adoptata de Viena este un apel de urgenta la care alte state euopene ar trebui sa reactioneze rapid.
"Este un strigat de ajutor care evidentiaza faptul ca Austria, Suedia si Germania nu pot gestiona singure aceasta criza a refugiatilor", a apreciat vicecancelarul german in cadrul unei discutii pe aceasta tema la Davos.
Sigmar Gabriel a subliniat faptul ca Berlinul vede o rezolvare a crizei migrantilor prin intarirea granitelor externe ale Uniunii, o mai buna relatie cu Turcia si gasirea unei solutii diplomatice pentru razboiul civil din Siria.
In replica, premierul sarb Alexander Vucic, prezent la aceeasi intalnire din cadrul Forumului Economic Mondial, a declarat ca Uniunea Europeana sa dovedeste incapabila sa securizeze cea mai vulnerabila portiune de granita: cea dintre Turcia si Grecia.
"Nu ati fost in stare sa asigurati securitatea granitelor din Grecia. Cu totii stim asta si cu totii stim ca nimeni nu are o idee clara despre ce trebuie facut in acest sens", a punctat seful guvernului de la Belgrad.
Serbia este o tara afectata de valul migrationist care a inundat Europa de mai bine de un an si jumatate. In decembrie, fluxul zilnic de imigranti intrati pe teritoriul... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:38
Turcia vrea sa profite cat mai repede de avantajele aduse de acordul incheiat cu UE pentru gestionarea crizei refugiatilor si a reluat deja discutiile pe unele capitole care vizeaza integrarea tarii in blocul comunitar.
Oficialii turci si cei europeni au demarat luni o serie de discutii privind alinierea legislatiei economice si monetare a Turciei la normele europene, un pas menit sa usureze adoptarea monedei euro in cat mai scurt timp de la integrarea tarii in UE, relateaza Bloomberg.
Pentru moment, liderii politici din Europa au inchis ochii in fata problemelor legate de incalcarea libertatilor civile in Turcia, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca integrarea tarii in Uniune se va petrece prea curand.
Turcia a depus cererea de aderare in urma cu 10 ani, iar in aceasta perioada nu a reusit sa bifeze prea multe conditii impuse de respectarea normele europene.
De altfel, unii analisti sustin ca ritmul in care Ankara implementeaza reformele necesare aderarii Turciei ar face posibila integrarea tarii in UE abia peste 350 de ani.
Acum insa, liderii de la Ankara cred ca este momentul sa forteze usa integrarii in Europa. "Procesul de aderare este foarte viu. Suntem decisi sa facem tot ce ni se cere pentru a deveni un stat membru al Uniunii", a declarat vicepremierul Mehmet Simsek.
Liderii UE au redeschis subiectul aderarii Turciei, blocat de doi ani, in cadrul discutiilor privind gestionarea crizei refuguiatilor din Orientul Mijlociu, in care Ankara s-a... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 11:03
Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1