Dupa 30 de ani, Europa nu se mai regaseste in Schengen

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:02
3344 citiri
Dupa 30 de ani, Europa nu se mai regaseste in Schengen
Foto: Wikimedia

In timp, acordul de libera circulatie a persoanelor in interiorul spatiului Schengen a ajuns sa se confunde cu insasi Uniunea Europeana. Alaturi de moneda euro, tratatul care permite libera circulatie in 26 de tari a ajuns definitoriu pentru Uniune.

Acum insa, liantul acesta acesta este pe cale sa se dezintegreze sub presiunea valului migrationist, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Germania, unul dintre statele semnatare a tratatului original, a fost nevoita sa inchida granitele cu Austria, relateaza portalul Quartz.

Europenii, izolati la ei acasa

Peste 40.000 de refugiati se estimeaza ca ar fi trecut din Austria in Germania in ultimul weekend.

Valul neasteptat de imigranti i-a facut pe nemti sa inchida granitele cu statul vecin, intrerupand si circulatia feroviara dinspre Austria spre Munchen pentru 12 ore.

Conform Comisiei Europene, orice stat Schengen poate proceda la instituirea controalelor la granite sau blocarea acestora in situatii de criza, asa ca Berlinul nu poate fi acuzat de incalcarea tratatului.

Numai ca acest tip de criza incepe sa devina un fenomen comun in anumite state europene.

Franta a procedat de doua ori in acelasi mod: in iunie, cand a blocat granita cu Italia pentru a opri o avalansa de imigranti care se indreptau spre nord, ca si in 2011 cand a facut acelasi lucru pentru a opri invazia unor refugiati tunisieni din Italia.

In cazul din 2011, Franta chiar a fost acuzata de incalcarea tratatului Schengen prin directionarea unei actiuni impotriva unei anumite populatii, lucru considerat discriminatoriu.

Ruptura fara precedent

In lumina acestor evenimente, dar si a refuzului unor state europene de accepta imigranti pe teritoriul lor, spatiul Schengen sta sa se faca tandari sau sa se transforme intr-un instrument nefunctional.

Un sondaj efectuat in Europa in cursul lunii iulie arata ca majoritatea populatiei din anumite state asaltate de imigranti ar arunca direct la cos tratatul care a adus in lumina reflectoarelor libera circulatie pe continent in ultimii 30 de ani (desi a fost pus in aplicare doar din 1995 - n.red.).

Chiar si caldele manifestari de solidaritate cu refugiatii nu sunt decat izbucniri ale unei minoritati de pe continent.

Instaurarea unor restrictii limitate se poate dovedi o presiune majora pe sistemul Schengen.

Orice inchidere a granitelor sau orice bresa in protectia frontierelor poate pune presiune pe o alta tara, asa cum s-a intamplat weekend-ul acesta cu Germania.

O reforma a tratatului Schengen ar putea sa arate ca acesta a devenit inacceptabil pentru multe state membre, iar asta ar putea fi picatura care sa umple paharul din cea mai neagra vara a Uniunii Europene.

Nu sunt mai mult de 7-8 saptamani de cand liderii politici din zona euro au evitat "la mustata" dezmembrarea uniunii monetare prin iesirea Greciei din aceasta.

O eventuala alegere a lui Jeremy Corbin in fruntea laburistilor britanici in cursul acestei saptamani ar prevesti abandonul Marii Britanii din blocul UE, iar miscarile nationaliste par sa infloreasca si in alte state europene.

Schengen a parut un liant care a tinut unita Europa, dar acum spatiul de libera circulatie este amenintat de deciziile liderilor politici din tarile care au stat la baza crearii lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spatiu schengen, #criza frontiere Europa, #val refugiati Germania, #criza imigrantilor , #Europa