Schengen, facut tandari! Criza imigrantilor inchide pe rand portile Europei libere

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 13:48
3330 citiri
Schengen, facut tandari! Criza imigrantilor inchide pe rand portile Europei libere
Foto: Wikimedia

Noua evolutie a crizei imigrantilor din Europa, care a blocat libera circulatie transfrontaliera a populatiei din nordul continentului, reflecta fragilitatea acordului Schengen.

In urma cu trei decenii, Suedia si Danemarca reprezentau un model de cooperare, dar acum cele doua tari s-au baricadat dupa propriile granite de teama valului masiv de refugiati care a luat cu asalt intreaga Europa, relateaza reporterii CNBC.

Inceputul sfarsitului

Reintroducerea controlului la granita dintre Suedia si Danemarca este vazuta de unii analisti ca fiind inceputul sfarsitului pentru acordul Schengen, care garanteaza libertatea de miscare a persoanelor in 26 de state de pe continent.

"Chiar si pentru statele din interiorul UE se prezinta ca un fenomen care evoleaza in mod ingrijorator. Este o poveste cu totul si cu totul diferita fata de ceea ce am vazut in vestul Balcanilor", a marturisit Carsten Nickel, vicepresedintele Teneo Intelligence.

In toamna anului trecut, premierul Ungariei, Viktor Orban, a ignorat toate obiectiile partenerilor europeni si a dispus ridicarea unui gard din sarma ghimpata de-a lungul frontierei cu Serbia, pentru a bloca intrarea in tara a refugiatilor din Siria si Afganistan.

De atunci, mai multe state europene au inceput sa recurga la reinstituirea controalelor la frontiera, inclusiv Austria si Germania.

Desi nu este pentru prima oara cand tari semnatare ale acordului Schengen recurg la masura controlului la frontiere, evolutia crizei refugiatilor din Europa si noile ingrijorarii privind securitatea in interiorul UE ar putea duce la o inasprire a conditiilor de circulatie in interiorul blocului comunitar.

O criza greu de gestionat

"In cazul crizei datoriilor din zona euro, am avut o institutie aproape supranaturala, care a supravegheat situatia: Banca Centrala Europeana. In cazul spatiului Schengen nu avem institutii care sa gestioneze aceasta criza", puncteaza Nickel.

Vicepresedintele Teneo Intelligence crede ca va trebui sa mai treaca inca o vara in care sutele de mii de refugiati sa ia cu asalt Europa pentru ca liderii din UE sa gaseasca o solutie la aceasta problema.

In schimb, o eventuala desfiintare a acordului Schengen ar putea naste o noua criza economica in UE, dupa cum avertizeaza specialistii think tank-ului Brueghel din Bruxelles.

In prezent, peste 1,7 milioane de europeni fac naveta peste granitele statelor in care locuiesc pentru a merge la munca in tarile vecine.

Pana acum, investitorii au vazut in libera circulatie a persoanelor si a marfurilor un adevarat atu al pietei comune din Europa, iar o suspendare sau o anulare a acestor principii ar putea starni ingrijorare in randul acestora.

O estimare facuta in ultimul trimestru al anului trecut arata ca intarzierile in traversarea granitelor interne din UE le-ar putea genera pagube de 700 de milioane de euro numai transportatorilor de marfuri.

"Riscul pe termen lung este ca Europa sa-si piarda credibilitatea in fata investitorilor straini", admite si Nickel.

#criza refugiati UE, #control frontiere Europa, #spatiu schengen, #granite inchise, #riscuri economie europeana , #Europa