Primaria Mangalia a finalizat achizitia pentru lucrarile de modernizare a statiunii Saturn, in valoare de 20 de milioane de lei, cu finantare de la Uniunea Europeana, iar in perioada urmatoare se va semna ordinul de incepere a lucrarilor, pe toate arterele supuse reabilitarii, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de primarul Cristian Radu.
Conform sursei citate, in functie de activitatile turistice este posibil ca in unele zone ale statiunii lucrarile sa inceapa dupa 1 septembrie si vor consta in modernizarea a patru strazi unde vor fi amenajate parcari, trotuare si piste de biciclete si sistemul de iluminat public, va fi amenajat spatiul verde din intersectii si de la marginea trotuarelor si vor fi montate diverse elemente de mobilier urban.
"Documentatia aferenta a durat aproape trei ani, intrucat astfel de proiecte cu finantare europeana necesita proceduri speciale, achizitia fiind supervizata de Ministerul de Finante, prin Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) . Primele documente le-am intocmit in toamna anului 2016 si reusim abia anul acesta, pana la sfarsitul verii, sa intram in teren, ca urmare a birocratiei stufoase si termenelor lungi specifice impelmentarii proiectului cu finantare UE. Ne bucuram ca reusim, totusi, sa modernizam inca o statiune din sudul litoralului cu fonduri europene nerambursabile si contributie minima de la bugetul local", precizeaza primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.
Potrivit documentatiei tehnice... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 17:57
Romania are inca probleme in zone precum arieratele, achizitiile publice si gestionarea fondurilor europene, iar controlul anual al Curtiide conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare, potrivit presedintelui Traian Basescu.
"Romania are inca probleme in zone precum arieratele, in achizitii publice si in gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blocheaza economia, iar controlul anual al Curtii de Conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare a acestui tip de probleme si, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite", a aratat Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Potrivit presedintelui Romaniei, "Curtea de conturi joaca un rol esential in eliminarea economiei subterane, in utilizarea cu maxima eficienta si deplina transparenta a banului public".
El a mai spus ca, pentru un progres semnificativ in imbunatatirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate in gestionarea si auditul fondurilor publice si al celor europene.
"Subliniez ca sunt mult mai multe institutii care ar trebui sa ajute, sa impulsioneze gestionarea cu deplina corectitudine a banilor publici, fie ca este vorba de bani de la buget sau bani primiti de la Uniunea Europeana", a precizat Traian Basescu.
El a mentionat ca recomandarile sunt facute de Curtea de Conturi, insa "raspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 13:05
Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.
Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".
Cine sunt companiile care au castigat licitatia
Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro).... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:02
Comisia Europeana a transmis ambasadorului Romaniei la UE ca a constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si ca administratia e "paralizata" in actualul context national.
Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.
Nemultumirile au fost transmise in contextul existentei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.
"Cei doi oficiali au tinut sa mentioneze ca actualul context national este foarte important, ca in momentul de fata s-a constatat o "paralizare" a administratiei romanesti. Mai mult, au constatat o "esuare" a implementarii Planului de masuri prioritare convenit pentru cresterea capacitatii de absorbtie, avand in vedere ca la nivel administrativ, nu s-a progresat de o maniera satisfacatoare.
Probleme constatate de autoritatile europene la nivelul administratiei din Romania
Mai mult, in opinia DG REGIO, desi la nivel politic exista vointa necesara, la nivelul de executie autoritatile nu recunosc problemele sistemului si refuza in fapt asistenta institutiilor financiare internationale. In general, atitudinea... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:30
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a detasat sase consilieri personali si o echipa de specialisti din aparatul propriu al institutiei la structurile care se ocupa de gestionarea fondurilor europene din cadrul MECMA, potrivit unui comunicat al ministerului.
"Aceasta decizie a fost luata in urma analizei gradului de absorbtie a fondurilor europene, pentru urgentarea procesarii eficiente a dosarelor depuse, pentru eliminarea intarzierilor si respectarea termenelor procedurale ale proiectelor.
Prin detasarea celor sase consilieri si a echipei de specialisti, numarul angajatilor din structurile MECMA care se ocupa de gestionarea fondurilor europene a crescut cu 10%", se mai arata in comunicat.
Atragerea de fonduri europene este un obiectiv major al MECMA pentru anul 2012, alaturi de listarea companiilor de stat si introducerea managementului corporatist.
"In acest sens, la nivelul institutiei se fac analize saptamanale dedicate implementarii si atragerii de fonduril europene. MECMA isi propune ca 2012 sa reprezinte anul cu cel mai inalt plafon de rambursari catre beneficiari de pana acum", au mai spus oficialii ministeriali.
In urma cu o saptamana, Bode a afirmat ca rata absorbtiei fondurilor UE la nivelul Ministerului Economiei este de 17%.
"Este un procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul.
In... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:11
Elena Udrea a afirmat luni ca este in discutia coalitiei infiintarea unui nou minister pentru gestionarea fondurilor UE si a spus ca nu ar fi o solutie buna ca MDRT sa preia toate programele operationale de la nivel national, mentionand ca ar fi nevoie de un nou ministru dedicat relatiei europene, informeaza Newsin."Apare o discutie mai veche si care a fost reluata, aceea a posibilitatii de a infiinta chiar un minister care sa se ocupe exlusiv de gestionarea fondurilor europene", a adus Udrea in discutie, la TVR1, subiectul discutat luni in coalitie, anume cel al infiintarii unui nou minister care sa se ocupe de gestionarea fondurilor UE.
Intrebata daca ar accepta sa conduca un asemenea nou minister, democrat-liberala a comentat ca vehicularea numelui ei este doar o "supozitie", findca nu a primit o propunere.
"Nu cred ca este o solutie buna sa preia in Romania, MDRT sa preia toate programele operationale de la nivel national. In Polonia, asa s-a facut, Ministerul Dezvoltarii Regionale a preluat coordonarea tuturor programelor operationale.
Cred ca in Romania nu este o solutie buna, in primul rand ca Ministerul are multe alte domenii in care domeniul activeaza si ar fi complicat. In al doilea rand, cred ca-i trebuie un ministru dedicat relatiei cu UE, pur si simplu sa stea numai in contact cu beneficiarii si cu CE pentru a accelera implementarea proiectelor si a eficientiza", a sustinut Udrea.
Ea a mentionat ca nu s-a stabilit o data pana la care sa se infiinteze noul... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 00:12
Presedintele Traian Basescu a declarat marti, in discursul sau din Parlament, ca "fragmentarea" unitatilor de coordonare a fondurilor europene a condus la o slaba absorbtie a banilor pe care i-am putea accesa de la UE, fiind poate "mai util" sa existe o singura institutie pentru gestionarea lor, precizeaza NewsIn."Cea mai mare resursa nefolosita acum o reprezinta fondurile europene nerambursabile. Din pacate, dupa aderarea la UE ritmul accesarii fondurilor a fost foarte lent. (...) Avem totusi probleme serioase de management al proiectelor.
Poate fragmentarea unitatilor de coordonare si imprastierea acestora in diverse ministere nu s-au dovedit eficiente. Ar fi poate mai util sa avem gestionarea fondurilor europene intr-o singura institutie a statului", a spus Basescu. mai mult
Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:25
Parlamentul European cere Romaniei si Bulgariei, intr-un raport adoptat joi, sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine conflictele de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta achizitiilor publice.In 2008, Bulgaria si Romania au raportat de peste doua ori si jumatate mai multe nereguli in gestionarea fondurilor in raport cu anul precedent (s-a inregistrat o crestere cu 152%). In comparatie, in tarile central si est-europene care au aderat la UE in 2004 neregulile au inregistrat o crestere de doar 8% in 2008.
Intr-un raport adoptat joi de Parlamentul European, deputatii solicita cu precadere Bulgariei si Romaniei "sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine cazurile existente sau potentiale de conflict de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta procedurilor de achizitii publice la nivel central, regional si local si sa introduca rapid si sa comunice Comisiei masurile necesare cu caracter preventiv, corectiv si/sau disciplinar pe care le-au luat".
Raportul anual pe 2008 referitor la interesele financiare ale comunitatilor si lupta antifrauda a fost intocmit de socialistul italian Andrea Cozzolino, membru al comisiei pentru control bugetar.
Raportul mai arata ca impactul financiar al abaterilor s-a redus de la 1.024 de milioane euro in 2007 la 783,2 milioane euro in... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:50
Guvernul va angaja personal suplimentar cu prioritate in structurile implicate in atragerea si gestionarea fondurilor comunitare, in limita celor 15% din totalul locurilor vacante care pot fi ocupate in sectorul public si prin redistribuire de posturi din alte institutii, informeaza Mediafax.Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta.
Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a precizat ca posturile vacante vor fi ocupate in baza unei aprobari a Guvernului, dupa centralizarea acestor posturi si prin redistribuire de locuri cu prioritate catre institutiile implicate in gestionarea fondurilor UE.
Locurile vacante vor fi centralizate la Ministerul Finantelor pana pe data de 15 ale fiecarei luni.
Guvernul a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca va bugeta angajarea a aproximativ 100 de functionari care sa lucreze in domeniul atragerii fondurilor UE, la nivelul celor cinci autoritati de managament.
In urma cu un an, Guvernul a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor din sectorul public, cu exceptia doar a unui procent de maxim 15% din totalul posturilor vacante, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Legislatia in vigoare prevede ca salariile de baza pentru functionarii care gestioneaza fonduri UE pot fi majorate cu pana la 75%, in functie de indeplinirea unor criterii.
Activitatea angajatilor este evaluata cel putin o data pe an, ocazie cu care procentul de majorare a... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 23:15