Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atentie la sumele primite de la UE: Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in 2016

Atentie la sumele primite de la UE: Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in 2016
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, Romania a primit in primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale si de coeziune doar 5,22 milioane de euro, din care numai 1,05 milioane de euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013.

Suma este ridicol de mica, daca se face raportarea la cele 4.353,54 milioane de euro incasate anul trecut, adica de peste 800 de ori mai mult.

Aceste fonduri, care ar fi menite sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Occident si sa ne apropie de un standard de viata civilizat in cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiti de la UE. In primul sfert al anului in curs au reprezentat mai putin de 0,1%.

Mentionam ca am adunat sumele aferente trecute separat pe cele doua exercitii financiare ale UE, 2007 - 2013, respectiv 2014 - 2020, iar soldul a rezultat nu doar prin diferenta intre banii incasati per total si banii platiti, ci si prin raportarea la PIB realizat de Romania din anul 2010 incoace.

Se poate observa usor cum dependenta Romaniei fata de sumele primite de la bugetul UE a crescut rapid pe parcursul ultimilor ani.

Citeste si:
Grindeanu, prins cu minciuna? Absorbtia de fonduri europene nu a fost zero in 2016. Reactia lui CiolosGuvernul anunta ca deja nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE
In 2013 s-a produs un salt semnificativ, iar din 2015 incoace banii de la UE au reprezentat mai mult decat 3% din PIB-ul national. In treacat fie spus, mai mult decat deficitul de 3% din PIB impus prin criteriile de la Maastricht drept regula de buna gestionare a finantelor publice.

Si, tot in treacat, se pare ca, in loc sa punem bani din bugetul nostru pentru a amplifica efectul fondurilor europene si a ne dezvolta mai repede infrastructura, cu sosele, scoli, spitale si altele asemenea lucruri absolut necesare pentru o tara civilizata, noi am profitat pentru a scadea fiscalitatea, ceea ce ne-a trimis in deficite bizare pentru o perioada de crestere robusta si ne compromite viitorul.

Contraperformanta, consemnata oficial dar care pare sa intereseze putin spre deloc factorii de decizie si nu constituie un subiect central pentru dezbaterea publica, cum ar fi fost normal, este una monumentala. Prima reactie fata de cifrele publicate fiind ca cineva a gresit ordinul de marime al datelor consemnate.

Citeste mai multe despre Atentie la s ...citeste mai departe despre "Atentie la sumele primite de la UE: Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in 2016" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1010 ori