Fondurile de valori mobiliare incep sa renunte la euro

Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:29
1264 citiri
Fondurile de valori mobiliare incep sa renunte la euro

Unii dintre cei mai mari manageri de valori mobiliare din Europa au confirmat pentru Financial Times ca se debaraseaza de activele in euro de teama unei posibile iesiri a Greciei din zona euro si a aparitiei unui haos pe piata monedei unice.

Recenta cadere brusca a euro i-a luat prin surprindere pe multi investitori: moneda unica a pierdut 5% in ultimele trei saptamani, dupa ce a evoluat foarte slab fata de dolar in cea mai mare parte a anului, pentru ca joi sa ajunga la cea mai scazuta valoare din ultimele 22 de luni, 1 la 1.2514 dolari americani.

Compania de gestionare a activelor Amundi, a doua cea mai mare din Europa, si Threadneedle Investments, cea mai mare de acest gen din Marea Britanie, si-au limitat expunerea fata de euro in ultimele zile, pe fondul nemultumirii in crestere fata de eforturile liderilor politici de reglementare a crizei. De asemenea, compania americana Merk Investments sustine ca si-a vandut ultimul euro la 15 mai. "Suntem preocupati ca lucrurile se desfasoara anormal. N-ai cu cine sa vorbesti in Grecia", a declarat directorul pentru investitii, Axel Merk.

Amundi, care gestioneaza inclusiv fonduri de pensii, considera ca riscul ca actuala criza sa cuprinda si economiile mai mari ale Spaniei si Italiei continua sa creasca pentru ca factorii de decizie politica nu au reusit sa-i convinga pe investitori ca "zidul de protectie" pe care l-au construit este suficient de solid.

Alti importanti manageri de active si-au manifestat temerea ca posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro - un asa-zis "Grexit" - s-a accentuat serios pe parcursul ultimei saptamani.

Miercuri seara, la summitul de la Bruxelles, liderii europeni au amanat o decizie de consolidare a bancilor de pe continent, in pofida preocuparilor tot mai intense ca instabilitatea din Grecia submineaza increderea in sectorul financiar al Europei.

Potrivit Citigroup, euro ar putea ajunge aproape la paritate cu dolarul in cazul unei iesiri necoordonate a Greciei din zona euro. Richard Batty, director pentru investitii la Standard Life Investments - al carei portofoliu de actiuni europene a fost subtire in ultimii doi ani -, a remarcat la randul sau ca se prevede o aprofundare a crizei si in aceste conditii euro este supus la presiuni.

"Politicienii nu au reusit sa convinga pietele ca se ocupa de rezolvarea problemelor din zona euro", a subliniat Neil Williams, economist sef la Hermes Fund Managers, care si-a redus aproape la zero expunerea la actiunile economiilor europene periferice.

Eric Brard, director de investitii in titluri cu venit fix la Amundi, a remarcat pe de alta parte ca, desi compania sa a renuntat o parte din activele in euro schimbandu-le in dolari, un euro mai slab poate insemna o veste buna pentru Europa si pentru companiile de export din regiune.

"Scenariul nostru de baza este ca zona euro nu se va destrama si ca Grecia va ramane in uniunea monetara. Dar, privind lucrurile pragmatic, in ultimele saptamani perceptia pietei fata de riscurile unei divizari a zonei euro si iesirii Greciei s-a accentuat", a conchis acesta.

#fonduri valori mobiliare euro, #fonduri renuntare euro, #situatie Grecia active euro, #active euro , #Zona euro