Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri UE: Statul si-a instruit pe bani grei angajatii, dar continua sa plateasca privatii

Fonduri UE: Statul si-a instruit pe bani grei angajatii, dar continua sa plateasca privatii


Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.

Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.

Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".

Cine sunt companiile care au castigat licitatia

Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro). Compania are un singur actionar, care ocupa si functia de administrator: Marcu Alexandra.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 141.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 21,3 miliarde dolari in anul 2010.

Totusi, angajatii din aparatul de stat ar trebui sa poata face ei insisi evaluarea cererilor de finantare daca se tine cont de programele derulate de autoritatile de management pentru pregatirea personalului. In total s-au cheltuit 6 milioane de euro prin doua proiecte finantate prin Programul Operational Asistenta Tehnica din care ar fi urmat sa beneficieze 4.600 de persoane din aparatul de stat.

Programele de pregatire a angajatilor de la stat

In perioada de programare 2007-2013 cu finantare din POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica), pentru angajatii din structurile care gestioneaza Instrumente Structurale s-a derulat proiectul "Formare continua in gestionarea si coordonarea Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania", Axa 1, DMI 1.3, in perioada 31.03.2009 - 08.06.2012, cu o valoare totala: 14.629.537,00 lei (3,3 milioane de euro).

Rezultatele implementarii proiectului

* 300 de persoane din cadrul institutiilor implicate in gestionarea Instrumentelor Structurale formate la nivel de baza privind principiile aplicabile FSC, managementul ciclului de proiect si in domeniul achizitiilor publice;

* 1250 persoane din cadrul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale formate la nivel avansat in managementul FSC

* Personalul din structura de coordonare a instrumentelor structurale (80 persoane) format in managementul si coordonarea FSC

* Formarea membrilor Grupului de Lucru pentru Coordonarea formarii (15 persoane) in problematica resurselor umane si a formarii.

In prezent este in implementare proiectul "Formare pentru sistemul de coordonare, gestionare si control al Instrumentelor Structurale in managementul programelor operationale", cod SMIS 41677, axa 1, DMI 1.3 cu o durata de derulare pana in 2015 si o valoare totala de 12.246.477,60 lei (2,7 milioane de euro).

Rezultatele preconizate ca urmare a desfasurarii acestor sesiuni de formare:

* Personalul Ministerului Fondurilor Europene (aproximativ 75 de persoane formate in managementul si coordonarea Instrumentelor Structurale, precum si in alte domenii conexe, necesare activitatii derulate de MFE aferente Instrumentelor

Structurale);

* Minim 2.900 persoane din cadrul institutiilor implicate in coordonarea, gestionarea si controlul instrumentelor structural formate in managementul FSC.

Consultanti BEI, platiti cu bani grei

Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii: experti straini care sa ne invete sa cheltuim banii europeni.

Ministerul Fondurilor Europene pune "soarta" a doua programe operationale extrem de importante pentru Romania pe mainile unor experti de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Expertii costa 7,5 milioane de euro si trebuie sa "faca minuni" pentru Programul Operational Transporturi si Programul Operational Mediu.

O companie din Italia primeste 1,3 milioane de euro ca sa invete Romania sa gestioneze fondurile europene

Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".

Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.

Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3678 ori