AFP: Romania rateaza sansele oferite de fondurile europene

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 14:19
2058 citiri
AFP: Romania rateaza sansele oferite de fondurile europene

Brasovul si cei 230.000 de locuitori ai sai asteapta de ani de zile autostrada care sa le faca legatura cu Bucuresti si care sa le aduca o anumita dezvoltare economica, dar intarzierile construirii ei ilustreaza sansa ratata a Romaniei in privinta fondurilor economice.

"Ma intalnesc cu numerosi investitori carora le-ar placea sa se instaleze aici, dar nu fac aceasta din cauza dificultatilor de acces in regiunea noastra", a declarat pentru AFP primarul Brasovului, George Scripcaru, fara a-si ascunde "frustrarea", comenteaza AFP.

Bruxellesul a pus la dispozitia Bucurestiului fonduri nerambursabile in valoare de 20 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2013 in scopul reducerii diferentelor de dezvoltare dintre fosta tara comunista si Europa de Vest, indeosebi in domeniul infrastructurilor. Romania a utilizat insa din ele mai putin de 10%, situandu-se pe ultimul loc la acest capitol in UE.

Un raport guvernamental privind avansarea santierelor rutiere finantate din fonduri europene constata la inceputul lui noiembrie ca intarzierile au loc mai ales in timpul executarii proiectelor.

Constructorii "nu mobilizeaza suficient utilajele si personalul" si Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Romania (CNADNR) nu se achita de datoriile pe care le are fata de ei.

"Probleme exista nu numai in aplicarea proiectelor, ci si mai sus, in gestionarea de catre autoritati", a declarat pentru AFP directorul-adjunct al asociatiei Pro Democratia, Septimiu Parvu.

"Birocratia impusa de stat pentru a avea acces la aceasta este atat de complexa incat devine absurda", a adaugat el.

Deoarece finantarile sunt europene, guvernul roman este cel care evalueaza si aproba proiectele si realizarea lor.

Gheorghe Damian, primarul din Ciugud /centru/, un sat cu 3.000 de locuitori, s-a luptat mult pentru a obtine finantarea unui proiect de canalizare, in cadrul unui alt program european. Dupa validarea dosarului, au inceput problemele, deoarece pentru lansarea licitatiilor a trebuit sa obtina autorizatie de la trei institutii de stat, "care avea fiecare un alt aviz", a povestit el pentru AFP.

Bruxellesul a blocat in octombrie acordarea de fonduri in domeniul transporturilor, al dezvoltarii regionale si al ameliorarii competitivitatii, dupa ce-a constatat "deficiente grave in sistemul de gestionare".

La inceputul anului, fondurile destinate dezvoltarii resurselor umane au fost suspendate din aceleasi motive.

In opinia directorului Agentiei Nationale de Integritate /ANI/, Horia Georgescu, conflictele de interese detectate in proiecte finantate din fonduri europene - beneficiari care au legaturi cu persoane insarcinate sa dea avize din administratie - au luat proportii "preocupante".

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban, fost comisar european, estima insa ca "problema fraudelor nu este cea mai importanta", subliniind lipsa de competente in administratie, dar si la beneficiari in aplicarea acestor proiecte complexe.

"Sunt in curs schimbari in structurile care gestioneaza aceste fonduri si se va simti o ameliorare", a declarat Orban intr-un interviu pentru AFP. De la numirea sa in urma cu un an, rata de absorbtie a fondurilor europene, care cu greu atinsese 4 %, a ajuns la 10 %.

Romania se asteapta totusi la penalizari de circa 800 milioane de euro pentru erorile comise pana in prezent. Daca absorbtia de fonduri europene va fi sub 40 % in 2013, Romania ar putea pierde pana la 6,7 miliarde de euro, potrivit lui Leonard Orban.

Fondurile pentru perioada 2007-2013 pe care ea nu va reusi sa le cheltuiasca vor fi directionate catre statele membre in raport cu contributia lor la bugetul UE.

Romania nu este insa singurul "elev rau". Italia este si ea in coada, deseori din aceleasi motive, chiar daca guvernul lui Mario Monti a redresat situatia. Astfel, luna trecuta, ministrul italian al coeziunii teritoriale, Fabrizio Barca, avertiza ca Italia ar putea pierde 3,5 miliarde de euro din fondurile structurale la care Roma are dreptul pana la sfarsitul lui decembrie.

In Romania, Orban pledeaza totusi ca UE sa acorde din nou fonduri de coeziune importante in perioada 2014-2020. "In Franta delocalizarile lasa mii de persoane in somaj, in Romania medicii nostri pleaca in Vest pentru salarii mai bune. Doar o apropiere a nivelurilor noastre de dezvoltare economica va putea limita aceste fenomene", a conchis ministrul Leonard Orban.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#absorbtie fonduri europene Romania, #autostrada Brasov fonduri europene, #fonduri nerambursabile UE Romania, #birocratie fonduri europene , #Fonduri nerambursabile