Criza refugiatilor: ONU e falita. Tarile bogate promit ajutoare de miliarde de dolari

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 11:54
2701 citiri
Criza refugiatilor: ONU e falita. Tarile bogate promit ajutoare de miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Drama refugiatilor din Orientul Mijlociu care asalteaza Europa a ajuns sa scoata bani din bugetele celor mai importante economii. Tarile membre G7, statele UE si statele bogate din Golful Persic au promis un ajutor de 1,8 miliarde dolari pentru ONU.

Decizia vine dupa ce secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, le-a atras atentia liderilor lumii, prezentila Adunarea Generala ONU, ca fondurile destinate programelor umanitare s-au epuizat, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.

Gura de oxigen pentru ONU

"Am convenit sa asiguram impreuna suma de 1,8 miliarde de dolari care sa fie directionata catre programele umanitare gestionate de ONU, in special cel al agentiei pentru refugiati si World Food Program", a precizat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Asnuntul a fost facut dupa o intalnire a sefilor diplomatiei din tarile membre G7 cu omologii lor din Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, Elvetia, Turcia, Kuweit, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Separat, premierul nipon Shinzo Abe a anuntat ca Japonia va contribui cu 1,5 miliarde de dolari catre Natiunile Unite, fondurile urmand sa fie directionate catre programele de gestionare a crizei refugiatilor din Orienul Mijlociu.

810 milioane de dolari vor fi destinate asistentei acordate refugiatilor din Siria si Irak, iar alte 750 de milioane reprezinta contributia Japoniei la costurile procesului de pacificare a Orientului Mijlociu si Africii de Nord.

Un val imens

La aceasta ora, ONU se chinuie sa gaseasca solutii pentru 60 de milioane de persoane puse pe drumuri de conflictele izbucnite in diverse parti ale globului.

4 milioane de refugiati au fugit din calea razboiului civil doar din Siria, sute de mii dintre acestia indreptandu-se spre granita Uniunii Europene.

Inaltul Comisar pentru Refugiati, Antonio Guterres, a multumit Germaniei si tarilor donatoare, mentionand ca ajutorul lor vine intr-un moment crucial.

"Noi suntem faliti", a recunoscut Guterres, adaugand ca ONU nu a reusit sa asigure nici macar minimele cerinte pentru gazduirea refugiatilor sirieni in tarile vecine din Orientul Mijlociu.

"Asistam la acest fenomen al migratiei masive a refugiatilor deoarece a fost imposibil sa asiguram o viata normala pentru ei in tarile in care au cerut prima data azil", a admis inaltul oficial ONU.

O criza imensa

Numarul refugiatilor din toata lumea aduce aceasta criza la proportii nemaintalnite din vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si, desi generozitatea comunitatii internationale a fost constanta in ultimii ani, nevoile au crescut in mod dramatic.

Anul acesta, ONU are nevoie de aproximativ 20 de miliarde dolari pentru a gestiona criza umanitara de proportii aflata in plina desfasurare.

Apelurile Natiunilor Unite pentru Irak, Yemen si Sudanul de Sud au adunat doar jumatate din sumele necesare gestinarii crizelor din aceste state, in vreme ce criza din Siria a adunat doar o treime din necesarul de fonduri.

Ministrul Steinmeier a recunoscut ca institutiile umanitare internationale sunt subfinantate in acest context, ajungand sa ceara ele ajutor financiar pentru a mai fiinta in continuare.

Germania a participat cu 100 de milioane de dolari la contributia totala de 1,8 miliarde dolari.

Nu sunt foarte clare detaliile privind modul in care fiecare stat va contribui, dar surse diplomatice occidentale spun ca ajutorul financiar reprezinta respectarea unor angajamente ce au fost discutate si in interiorul summit-urilor UE pe aceasta tema.

Ministrii de externe ai tarilor care s-au alaturat acestui demers au cerut ca toti membrii comunitatii internationale sa creasca nivelul asistentei umanitare pentru refugiati.

O ampla sedinta pe tema crizei refugiatilor se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale a ONU de astazi, in timp ce Rusia va prezida sedinta Consiliului de Securitate axate pe amenuintarea terorismului, cu razboiul civil din Siria in prim plan.

#contributii ONU refugiati, #faliment ONU, #criza refugiati, #costuri criza ONU , #ONU