Costin, BNS: Programele operationale nu pot fi deblocate. Erori prea mari de management

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:41
1644 citiri
Costin, BNS: Programele operationale nu pot fi deblocate. Erori prea mari de management

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a aratat, joi, ca exista erori mari de management in ceea ce priveste programele derulate cu fonduri europene iar singurul care va plati toate aceste erori este Guvernul rezultat dupa alegerile din luna decembrie a acestui an.

"Romania a avut parte de o succesiune de guvernari, una a cabinetelor Boc si Ungureanu - care a distrus aceste programe, iar alta a cabinetului Ponta - care nu a reusit sa rezolve problemele existente.

De aceea, nu vad nicio solutie pentru deblocarea programelor europene in urmatoarele doua luni de zile, guvernul care va veni la conducere dupa alegerile din decembrie urmand sa fie singurul care va plati toate politele. De fapt, cred ca masura de presuspendare a programelor europene reprezinta o sanctiune aplicata Romaniei pentru haosul politic care a caracterizat vara acestui an", a spus Dumitru Costin.

Acesta a precizat, totodata, ca la nivelul managementului programelor europene nu exista oameni bine pregatiti, care sa inteleaga rolul acestor proiecte.

"In procesul de implementare, Romania a utilizat angajati ai firmelor din Uniunea Europeana, in loc sa-si pregateasca proprii specialisti si sa-i foloseasca apoi la nivelul tuturor programelor. Suntem intr-un cerc vicios si e pacat ca aceste programe sa esueze, deoarece nu clasa politica este cea care va avea cel mai mult de pierdut, ci populatia, prin pierderea unor locuri de munca", a afirmat presedintele BNS.

Serviciile Comisiei Europene (CE) au informat joi dimineata autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, informeaza un comunicat al CE.

Acest fapt survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice". Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul "Mediu". Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti, apreciaza executivul comunitar, iar daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiasi program.

Masurile adoptate joi fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor si Comisia aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Costin fonduri europene, #programe presuspendate fonduri europene, #BNS programe fonduri europene , #Audit fonduri europene