Fondurile europene raman blocate: Ce solutii are Guvernul

Joi, 30 August 2012, ora 13:17
2824 citiri
Fondurile europene raman blocate: Ce solutii are Guvernul

Ministrul Finantelor si vicepremierul Florin Georgescu a convocat joi, la Guvern, o reuniune de lucru a ministrilor cu atributii, pentru a analiza cu Autoritatea Nationala de Audit solutii mai eficiente pentru gestionarea programelor finantate din fonduri comunitare.

"Este vorba despre o intalnire de lucru a ministrilor cu atributii in domeniu cu Autoritatea Nationala de Audit, in vederea imbunatatirii modalitatilor de gestionare a fondurilor europene", au precizat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI, potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.

"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in documentul obtinut de agentia MEDIAFAX.

Proiectele blocate vor fi finantate din fondul de privatizare

Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta declara ca fondurile europene reprezinta problema numarul unu a Romaniei, in contextul in care ar putea fi somata sa returneze o parte din sumele primite.

Semnal de alarma tras de Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor locale pentru a nu periclita atingerea tintelor de deficit bugetar din acest an.

Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat pentru Business24, ca a fost surprins de gradul mic de absorbtie.

"Noi am fost destul de sceptici. In opinia noastra, cand s-a facut bugetul anul trecut, am spus ca tinta de absorbtie de aproape 6 miliarde de euro in 2012 este foarte optimista, data fiind experienta pana la momentul respectiv. Nu credeam ca o sa fie chiar atat de slaba absorbtia de fonduri".

Care este rata de absorbtie a fondurilor europene

Conform lui Ionut Dumitru, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este de 18%. La nivelul lunii iunie, dintr-un total planificat de 3,7 miliarde de euro s-au absorbit 713 milioane de euro.

In ceea ce priveste fondurile blocate de Comisia Europeana din cauza instabilitatii politice din tara, Dumitru aminteste ca, in unele cazuri, statul a continuat sa faca plati, chiar daca programele erau blocate.

Potrivit oficialului, in iunie, Romania a primit 3 miliarde de lei prin fonduri structurale si de coeziune, dar a facut plati catre beneficiari in valoare de 6,374 de miliarde de lei. Initial, in planificare, Romania ar fi trebuit sa primeasca de la UE 12,5 miliarde de lei si sa faca plati de 11,6 miliarde de lei.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#fonduri europene blocate, #Consiliul Fiscal fonduri europene, #Florin Georgescu fonduri europene , #Accesare fonduri