Germania, care a avut o atitudine intransigenta fata de Grecia, a obtinut profituri in valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro in contextul crizei economico-financiare elene, releva un studiu.
Suma reprezinta bani pe care Germania i-a obtinut prin vanzarea de obligatiuni guvernamentale, in contextul in care investitorii cautau active pe care sa le achizitioneze in zone sigure din punct de vedere financiar.
"Germania a beneficiat in mod clar de pe urma crizei, in contextul in care profiturile vor depasi oricum costurile, chiar si daca Grecia va fi in incapacitatea de a-si achita datoriile", explica Institutul pentru Studii Economice din Leibniz in studiul citat de AFP.
"De fiecare data cand pietele financiare se confruntau cu perspective sumbre privind situatia Greciei, Germania reducea dobanzile la obligatiunile guvernamentale; atunci cand vestile erau mai bune, dobanzile obligatiunilor cresteau", explica analistii Institutului pentru Studii Economice din ...citeste mai departe despre "Germania a avut profituri de circa 100 miliarde de euro de pe urma crizei din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:32
Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia intentioneaza sa obtina 750 milioane de euro (980 milioane de dolari) prin emiterea de obligatiuni convertibile pentru a-si imbunatati situatia financiara.
Nokia incearca astfel sa recupereze pierderile pe care le inregistreaza pe piata mobile, in fata unor companii precum Apple sau Samsung, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Lichiditatile Nokia au scazut la 3,6 miliarde de euro, de la 4,2 miliarde de euro in iunie, iar ratingul a fost retrogradat la "junk" (nerecomandat pentru investitii). Analistii avertizeaza ca in urmatoarele luni compania trebuie sa arate o redresare pentru a supravietui.
Rata cuponului pentru obligatiunile emise de Nokia este intre 4,25 si 5%. Marti dimineata, actiunile companiei au scazut cu 5,2%, la 2,048 euro, la bursa de la Amsterdam.
La 14 iunie, Nokia a anuntat ca are de gand sa elimine alte 10.000 de locuri de munca la nivel global pana la finele lui 2013 iar, in urma renuntarii la anumite proiecte de cercetare dezvoltate, va inchide uzinele de la Ulm (Germania), Burnaby (Canada) si Salo (Finlanda).
Anul trecut Nokia a decis sa inchida fabrica din localitatea Jucu din judetul Cluj, dupa ce a investit 60 de milioane de euro in aceasta intreprindere inaugurata in 2008. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:33
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Germania este unul dintre cei mai mari beneficiari ai crizei economice din Europa.
In timp ce alte tari din zona euro care au incercat sa tempereze temerile investitorilor legate de prabusirea economiilor sub presiunea datoriilor, Germania a reusit sa economiseaza zeci de miliarde de euro datorita reputatiei sale de stat sigur pentru investitii.
Pietele de obligatiuni au cerut ca tari precum Italia si Spania sa plateasca dobanzi ridicate ale costurilor de imprumut pentru a scapa de datorie, in mijlocul grijilor despre economiile lente si finantele publice care se clatina. Aceste dobanzi vor afecta pentru mult timp economiile acestor tari, potrivit Boston.com.
In acelasi timp, Germania si-a asigurat miliarde de euro in datorii la dobanzi scazute - uneori negative.
Germania a fost vazuta intotdeauna ca un pariu sigur. Este cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contribuabil la fondurile de salvare ale zonei euro, cu un Produs Intern Brut de 2,6 trilioane de euro.
Economia Germaniei a crescut in mod constant in ultimii doi ani si, cu un avans trimestrial al Produsului Intern Brut de 0,5%, a impiedicat zona euro sa intre in recesiune in primul trimestru al acestui an.
Recent, Germania a vandut miliarde de euro din obligatiunile pe zece ani cu o rata a dobanzii de 1,5%. Saptamana trecuta, Germania a strans peste patru miliarde de euro cu prilejul unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea la doi ani, iar dobanzile cerute de investitori pentru acest... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 08:31
Germania a strans miercuri peste patru miliarde de euro cu prilejul unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea la doi ani, iar dobanzile cerute de investitori pentru acest gen de obligatiuni au coborat pentru prima data in teritoriul negativ.
Cea mai mare economie a Europei a strans 4,17 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la doi ani la o rata medie a dobanzii de minus 0,06%, a anuntat Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) intr-un comunicat. La precedenta operatiune de acest tip, care a avut loc la finele lunii iunie, randamentele cerute de investitori au fost de 0,10%, iar cele mai scazute dobanzi inregistrate pana acum de Germania pentru bondurile pe doi ani au fost de 0,07%, in luna mai.
Germania este perceputa ca cel mai sigur imprumutator din zona euro, iar acest lucru se reflecta in scaderea dobanzilor de la inceputul acestui an. Berlinul s-a imprumutat deja la dobanzi negative pe o perioada de sase luni, iar costurile cu care Germania se imprumuta pe 10 ani au scazut recent la un nou nivel record (1,31%). mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 16:22
Germania a vandut luni obligatiuni pe sase luni de 3,29 miliarde euro, la un randament negativ record de 0,034%, investitorii platind statul german pentru a detine datoria pe termen scurt a tarii, potrivit cotidianului The Guardian.
Un randament negativ inseamna ca investitorul a platit efectiv mai mult decat valoarea nominala, chiar si dupa ce este luat in calcul impactul inflatiei.
Germania este perceputa ca tara cu cea mai solida economie din zona euro, iar in momente de nesiguranta pe pietele financiare investitorii se orienteaza catre plasamentele sigure, precum obligatiunile germane.
Randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei si Italiei au crescut luni, ca urmare a aversiunii fata de risc inainte unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro.
In cazul Spaniei, randamentul pe zece ani a trecut peste 7%, prag considerat nesustenabil pe termen lung, in timp ce obligatiunile italiene au inregistrat un avans de 0,1 puncte procentuale, la 6,13%. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:01
Italia si Germania au vandut miercuri obligatiuni in valoare de 6,5 miliarde de euro, respectiv de 4,04 miliarde euro, la randamente in crestere, determinand scaderea cotatiilor actiunilor la bursele europene, transmite Bloomberg.
Trezoreria italiana a vandut titluri de 6,5 miliarde de euro pe termen de un an, cu un randament de 3,972%, cu 1,63 puncte procentuale peste cel de 2,34% obtinut la o licitatie din luna mai. Cererea a fost de 1,73 ori oferta, in scadere de la 1,79 ori luna trecuta.
Randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani era la ora 11:54 (ora Romei) in scadere cu 0,04 puncte, la 6,13%, aducand spread-ul fata de obligatiunile germane la 4,63 puncte procentuale.
Trezoreria de la Roma urmeaza sa liciteze joi obligatiuni de 4,5 miliarde de euro cu maturitate mai lunga.
Germania a vandut obligatiuni pe termen de zece ani in valoare de 4,04 miliarde de euro, cu un randament mediu de 1,52%, in crestere de la 1,47% la o licitatie din luna mai. Investitorii au licitat pentru obligatiuni de 5,81 miliarde de euro, peste limita maxima de cinci miliarde de euro stabilita de Bundesbank.
Actiunile europene au scazut in urma informatiilor, indicele Stoxx 600 fiind in declin cu 0,6% la ora 10:39, ora Londrei. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 17:06
Guvernul german ia in calcul posibilitatea emiterii de obligatiuni impreuna cu alte state din zona euro cu rating triplu A, asa-numite "obligatiuni de elita" sau "obligatiuni AAA", scrie Die Welt.
Cancelarul Angela Merkel si guvernul sau au respins in repetate randuri posibilitatea "colectivizarii" datoriilor la nivelul blocului monetar si introducerii unor obligatiuni comune ale zonei euro.
Die Welt citeaza "inalti diplomati europeni" implicati in actiunile anticriza, care sustin ca guvernul german ia in calcul emiterea unor obligatiuni impreuna cu Franta, Finlanda, Olanda, Luxembourg si Austria.
Obligatiunile comune ar putea fi utilizate nu numai pentru finantarea celor sase tari, ci si pentru a atrage bani din piata, in conditii stricte, pentru state precum Italia si Spania, noteaza ziarul german.
Initiativa ar stabiliza situatia in tarile cu rating AAA si ar "construi o linie credibila de aparare pentru calmarea pietelor financiare", potrivit Die Welt.
Tarile din zona euro fara rating AAA nu ar trebui incluse in aceasta schema, cel putin initial.
Dobanda platita pentru aceste obligatiuni ar trebui sa fie intre 2% si 2,5%, usor peste randamentul obligatiunilor guvernamentale germane.
Noile propuneri vin dupa ce Germania nu a reusit, saptamana trecuta sa obtina cumparatori pentru aproape jumatate din obligatiunile in valoare de 6 miliarde de euro scoase la vanzare.
Prestatia slaba in licitatia in care s-au vandut obligatiunile germane a tras in... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 11:15
Moneda unica europeana s-a depreciat, dupa ce randamentele Spaniei au crescut, in urma unei licitatii organizate marti, in tandem cu majorarea costului asigurarilor franceze.
Indicele Stoxx Europa a pierdut 1.4%, pe piata din New York, in timp ce indicele Standard&poor a pierdut 1.1%, scrie Bloomberg.
Euro s-a depreciat cu 0.6%, pana la un curs de 1.3548 dolari pentru 1 euro.
Randamentul obligatiunilor franceze pe 10 ani a urcat pana la un record in raport cu referintele germane, belgiene si spaniole.
Spania a vandut 3.16 miliarde de euro in obligatiuni cu randamente la 12, respectiv 18 luni, comparativ cu suma tinta de 3,5 miliarde de euro.
Guvernul se confrunta cu o rata a somajului de 22%, ceea ce inseamna un venit mai mic din taxe si mai multe plati compensatorii.
Costurile de imprumut ale Spaniei au crescut simtitor in ultimele doua luni, la 5,9% pentru obligatiuni pe 10 ani, de la 5% in prima jumatate a lunii octombrie. mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 16:05