Bancile avertizeaza: Euro se indeapta catre o "ruptura"

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 18:53
1650 citiri
Bancile avertizeaza: Euro se indeapta catre o "ruptura"

Uniunea Europeana risca sa se destrame, sustin la unison bancile internationale si agentiile de rating, alarmate de toate dovezile care arata ca aceasta este directia inspre care se indreapta Europa, daca liderii europeni nu depun eforturi sustinute pentru a rezolva problema datoriilor suverane care apasa asupra uniunii de doi ani incoace.

In asteptarea intalnirii de saptamana aceasta a liderilor de finante din Europa si in contextul in care Italia vrea sa obtina 8,8 miliarde de euro, prin vanzari de obligatiuni, economistii de la Morgan Stanley, Nomura International, dar si OCDE spun ca guvernele si Banca Centrala Europeana trebuie sa ia atitudine si sa gaseasca urgent raspunsul pentru criza, scrie Bloomberg.

In plus, Moody's Investors Service a declarat azi ca "dezvoltarea rapida a crizei" ameninta toate ratingurile suverane din regiune.

Ceea ce Deutsche Bank numeste "o noua etapa a crizei", si Nomura eticheteaza drept "o faza mult mai periculoasa" se iveste odata cu semnele care arata ca investitorii incep sa isi faca griji si pentru Germania. Economia de baza a zonei euro nu a reusit sa gaseasca un cumparator pentru 35% din obligatiunile tarii, scoase la vanzare saptamana trecuta.

"Cel mai probabil nici in 9 decembrie liderii nu vor veni cu o solutie eficienta, iar acest lucru ar putea insemna inceputul unu scenariu si mai sumbru, care ar putea insemna o ruptura a zonei euro", a declarat Jochim Fels, economist sef la Morgan Stanley, referindu-se la summitul liderilor europenii care va avea loc in luna decembrie.

BCE ar trebui sa utilizeze la maxim resursele pe care le detine pentru a preveni o dezintegrare a zonei euro, care pare acum tot mai probabila, avertizau, in urma cu doar cateva zile, Desmond Supple si Jens Sondengaard, economisti de la Nomura.

"Suntem tot mai sceptici ca legiuitorii din zona euro pot face fata eficient provocarilor cu care se confrunta", sustine economistul-sef OCDE, Pier Carlo Padoan, intr-un raport prezentatl luni, prin care a redus estimarile de crestere economica a Europei, dar si la nivel global.

Daca Banca Centrala Europeana si-ar lua in serios rolul si ar ajuta tarile indatorate, ar fi nevoie de reguli mai stricte pentru buget, declara, duminica, ministrul Francez de finante, Valerie Pecresse.

David Mackie, economist-sef la JPMorgan Chase & Co, sustine ca banca centrala a Europei nu poate, oricum, sa asigure o solutie pe termen lung, ceea ce inseamna ca guvernele vor fi nevoite, la un moment dat, sa vanda acele eurobonduri respinse cu vehementa de catre cancelarul german, Angela Merkel.

In ceea ce priveste Fondul European de Stabilitate Financiara, acesta ar putea incepe sa asigure obligatiunile tarilor cu probleme, pentru a-si consolida puterea, cu garantii intre 20% si 30%. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, declara, insa, saptamana trecuta ca liderii vor cauta o "cale diferita" de a spori puterea FESF, cu ajutorul FMI.

#banci europene, #destramare zona euro, #avertismente euro , #Banci internationale