Top secret: Grecia va da faliment

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:59
3191 citiri
Top secret: Grecia va da faliment

Falimentul Greciei este inevitabil, de aceea restructurarea datoriei este necesara, crede ministrul german de finante Wolfgang Scaeuble, potrivit unei scrisori confidentiale "scurse" in presa germana. 

"Ne aflam in fata riscului real al unui faliment total in interiorul zonei euro", a precizat ministrul german de finante,  Wolfgang Schaeuble, in scrisoarea adresata presedintelui BCE, Jean Claude Trichet.

In scrisoare, ministrul german de finante a cerut ajutor suplimentar pentru Grecia adaugand ca bancile private ar trebui sa se sacrifice si sa contribuie la ajutorarea statului elen.

Scaeuble sugereaza ca bancile private ar trebui sa acorde 7 ani Greciei pana la rambursarea creditelor existente.

"Orice intelegere convenita la 20 iunie trebuie sa includa un mandat clar de a initia procesul de implicare a detinatorilor de obligatiuni grecesti. Acest proces trebuie sa conduca la o contributie cuantificabila si substantiala a detinatorilor de obligatiuni la efortul de sprijin", se precizeaza in scrisoare, potrivit EUObserver.

In opinia lui Schaeuble, ar trebui sa existe un schimb de obligatiuni care sa prelungeasca cu sapte ani termenul obligatiunilor suverane grecesti neplatite, pentru ca statul elen sa aiba timp suficient sa-si implementeze reformele si sa recastige increderea pietei.

Oficialii UE si statele membre din zona euro lucreaza in prezent la cea "de-a doua salvare" a Greciei, plan care ar include inca 60 de miliarde de euro, pe langa cele 110 miliarde de euro primite cu un an in urma.

Ministri de finante din zona euro ar trebui sa ajunga la un acord pe data de 20 iunie, la doar 3 zile inainte de summit-ul liderilor europeni.

BCE se opune unei restructurari a datoriei grecesti pentru ca banca a cumparat cantitati uriase de obligatiuni grecesti in cursul anului trecut, cu scopul de a stabiliza pietele"

In plus, unul dintre directorii executivi ai BCE precizeaza ca Grecia detine active tranzactionabile in valoare de 300 de miliarde de euro, suma care ar fi aproximativ egala cu datoriile tarii.

Lupta dintre Germania si BCE se va da cel mai probabil in zilele urmatoare.

In acelasi timp, incertitudinile cresc odata ce cancelarul german Angela Merkel isi sustine planul de ajutorare al Greciei in fata parlamentarilor europeni.

Angela Merkel s-a intalnit la Casa Alba cu presedintele SUA, Barack Obama, care a atras atentia ca iminenta criza a datoriilor europene nu trebuie sa afecteze economia globala. 

A doua salvare a Greciei

Grecia, scoasa la vanzare

#bce, #faliment, #faliment grecia, #grecia, #restructurare datorie grecia, #scrisoare confidentiala bce, #zona euro , #stiri Jean Claude Trichet