Economia Spaniei profita de Campionatul Mondial

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 09:41
1533 citiri
Economia Spaniei profita de Campionatul Mondial

Titlurile companiilor spaniole si-au apreciat cotatiile dupa calificarea echipei nationale in finala Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, iar PIB-ul castigatorului titlului mondial ar putea creste, potrivit statisticilor, cu 0,1% - 0,3%, informeaza Marketwatch, citat de NewsIn.

Indicele IBEX-35 a continuat sa se aprecieze inca de cand Spania a invins echipa Paraguayului in sferturile de finala de pe 3 iulie.

Piata de capital spaniola a incheiat ultimele sase sedinte de tranzactionare in crestere si a terminat peste pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima oara in ultimele trei saptamani in ziua in care Spania a invins Germania in semifinala Campionatului Mondial.

In acelasi timp, titlurile Gestevision Telecinco, care detine dreptul de emisie in Spania pentru meciurile din cadrul Campionatului Mondial, au avansat cu 16% de la calificarea echipei iberice in sferturile de finala. In mintile multor spanioli, nu va exista, probabil, un test mai mare decat cel de duminica, atunci cand intreaga tara se va opri in loc pentru a vedea daca echipa nationala poate invinge echipa Olandei in lupta pentru titlul mondial.

Indicele vedeta al bursei de la Madrid a inregistrat anul acesta una din cele mai slabe evolutii pe plan mondial, alaturi de indicele bursei de la Atena.

La inceputul acestei saptamani, insa, pietele s-au relaxat vizibil, inclusiv dupa licitatia care s-a incheiat cu obtinerea a 6 miliarde de euro de pe urma punerii in vanzare a unor obligatiuni spaniole cu scadenta la 10 ani.

De asemenea, informatiile de saptamana aceasta despre testele de stres ale bancilor europene, care au o importanta sporita pentru Spania, au crescut increderea investitorilor.

In timp ce echipa nationala de fotbal a Spaniei este incadrata in categoria celor mai bune din lume, statul spaniol este privit de comunitatea internationala ca un slab performer economic.

Cu toate acestea, cercetatorii de la Solomon Investment Group din Coreea de Sud au publicat vineri un raport conform caruia, din punct de vedere istoric, castigatorul Cupei Mondiale la fotbal are parte de o crestere a produsului intern brut cuprinsa intre 0,1% si 0,3%.

"Nu ar fi total lipsit de sens (ca economia sa avanseze in urma castigarii titlului- n.r.), dar avand in vedere situatia proasta a economiei reale, mai ales in Spania, unde rata somajului atinge circa 20%, noi credem ca este foarte dificil sa se intample acest lucru", a declarat Juan Rodriguez-Rey, economist specializat in vanzarea de actiuni institutionale pentru Banco Sabadell - Ibersecurities din Madrid.

Pentru Spania, aceasta veste nu poate decat sa bucure investitorii. PIB-ul tarii iberice a scazut in primul trimestru al anului cu 1,3% in ritm anual, iar Fondul Monetar International a anuntat o scadere a PIB-ului Spaniei estimata la 0,4% pentru anul in curs si o crestere de doar 0,6% in 2011.

Desi multi dintre analisti sunt sceptici cu privire la posibila crestere a PIB-ului pe seama evolutiei din Campionatul Mondial de Fotbal, Adidas a anuntat vanzarea a un milion de tricouri oficiale ale echipei nationale. Peste 13.000 de steaguri ale Spaniei au fost vandute zilnic pe timpul desfasurarii Campionatului Mondial.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, #spania, #campionat, #mondial , #Spania