Germania: Vanzarea "esuata" de obligatiuni zguduie increderea investitorilor

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:05
2371 citiri
Germania: Vanzarea "esuata" de obligatiuni zguduie increderea investitorilor
Foto: Angela Merkel si Nicolas Sarkozy/ SURSA: Portfolio

Germania a avut parte de o vanzare dezastruasa de obligatiuni, fapt care a sporit temerile ca aceasta criza a datoriilor incepe sa ameninte chiar si Berlinul. Euro s-a depreciat in fata dolarului, iar costul de imprumut al tarii il depaseste pe cel al SUA, inainte de intalnirea oficiala de joi de la Strasbourg, dintre Angela Merkel, Nikolas Sarkozy si Mario Monti.

Faptul ca Germania nu a reusit sa obtina cumparatori pentru aproape jumatate din obligatiunile in valoare de 6 miliarde de euro scoase la vanzare subliniaza inca o data cat de grava a devenit criza datoriilor din zona euro, scrie Reuters.

"E un dezastru complet", a declarat Marc Ostwald, strateg la Monument Securities din Londra, referindu-se la vanzarea de obligatiuni emise de Germania, care a reusit sa plateasca o dobanda-cheie de doar 2.0%, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata la o emisie de obilgatiunui cu maturitate la 10 ani.

Prestatia slaba in licitatia in care s-au vansut obligatiunile germane a tras in jos si moneda euro in fata dolarului, pana la valoarea de 1.336. Actiunile europene au scazut, de asemenea, pana la minimul ultimelor 7 saptamani.

Purtatorul de cuvant al ministrului francez de Finante Wofgang Schaeuble a declarat intr-o conferinta de presa ca licitatia nu a aratat in niciun caz ca guvernul ar avea probleme de refinantare si putini dintre cei de pe pietele financiare l-au contrazis.

Dar a fost un semn ca Germania, cea mai mare economie din blocul euro si cea care asigura finantarea, ar putea fi sub o presiune tot mai mare daca s-ar continua o accentuare a crizei, spunea el.

David Beer, reprezentant Standard & Poor's a declarat si el intr-o conferinta la Dublin ca aceasta ar putea fi o ocazie pentru Germania sa isi reexamineze refuzul de a accepta o solutie mai ampla pentru criza euro.

Costurile de imprumut ale aproape tuturor statelor din zona euro, chiar si celor care erau odata vazute drept sigure, precum Franta, Austria sau Olanda, au crescut in ultimele doua saptamani, in conditiile in care investitorii panicati au renuntat la bancnote, care nu mai sunt considerate drept lipsite de risc.

In conditiile in care riscul de raspandire sporeste, majoritatea economistilor intervievati de Reuters sunt de parere ca zona euro nu are sanse sa supravietuiasca acestei crize, in forma in care se afla.

Intr-adevar, cei doi lideri ale celor mai mari economii din zona euro, Merkel si Sarkozy, nu au reusit sa gaseasca o solutie structurala pe termen lung, iar Franta chiar se simte amenintata. Astfel, un raport Fitch prezentat recent arata ca Franta nu prea a avut cum sa-si absoarba socurile financiare fara sa-si puna in pericol ratingul AAA de credit.

Cancelarul german, Angela Merkel se intalneste, joi, la Strasbourg, cu presedintele Francez, Nicolas Sarkozy si cu noul prim ministru Italian, Mario Monti.

Pe agenda de discutii se afla reformele lui Mario Monti, intr-o intalnire menita sa ajute Italia sa lase in urma era lui Silvio Berlusconi, demisionat recent, marcata de numeroase scandaluri.

#emisie obligatiuni Germania, #licitatie dezastru Germania, #intalnire Merkel Sarkozy Monti , #Germania