Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si omologul sau chinez, Xi Jinping, au salutat luni lansarea conductei 'Power of Siberia', primul gazoduct care face legatura intre cele doua tari si care va da un impuls semnificativ legaturilor economice si politice dintre Moscova si Beijing, informeaza Reuters si AFP.
Ggazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. Ulterior, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai, astfel ca lungimea totala a conductei va depasi 3.000 de kilometri.
"Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piata mondiala a energiei dar si pentru noi, pentru Rusia si China", a declarat Vladimir Putin intr-o video-conferinta retransmisa de televiziunea rusa. "Act pas duce cooperarea strategica dintre Rusia si China la un nou nivel si ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit in comun cu liderul chinez Xi Jinping privind cresterea schimburilor comerciale pana la 200 miliarde dolari in anul 2024", a mai spus Putin.
"Robinetul a fost deschis (...) gazul natural intra in China", a declarat la randul sau directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 12:49
Romania va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, insa de anul viitor ar putea renunta la importuri, intrucat productia interna ar fi capabila sa asigure integral consumul, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
"Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Si acum, in acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, daca avem o perioada mai geroasa, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Daca anul viitor productia interna va acoperi intreg consumul, atunci nu vom mai importa", a afirmat Havrilet.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, fata de 25% inainte de 2008.
Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii. In ceea ce priveste ...citeste mai departe despre "Romania ar putea renunta la importurile de gaze naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 17:40
Sanctiunile Occidentului aplicate Rusiei intra in al doilea an, rubla inca se scalda in ape tulburi, iar gigantul energetic Gazprom inregistreaza o scadere a profitului. Cu toate ca relatiile politice intre cele doua parti trebuie redefinite, codependenta in domeniul energetic ramane aproape neschimbata.
Totusi, statele de pe Batranul Continent incearca sa isi diversifice sursele de alimentare, insa noile proiecte vor fi gata abia in cativa ani.
Oil Price aminteste ca Gazprom, cel mai mare producator de gaze din Rusia, a inregistrat o scadere a profitului de 70%, anul trecut, pana la 3,3 miliarde de dolari.
Gazprom incaseaza o lovitura dura din cauza Ucrainei
In primele trei trimestre din 2014, cantitatea de gaze livrata de gigantul rus a fost mai mica cu 3% fata de aceeasi perioada din 2013, insa lucrurile s-au inrautatit brusc in ultimele trei luni. Atunci, volumele au scazut cu 3% pentru Europa, cu 13% pentru fostele state sovietice si cu 8% pentru piata interna.
De ...citeste mai departe despre "Inca nu exista o alternativa viabila la gazele rusesti pentru Europa - Situatia din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:26
Dupa mai mult de zece ani de negocieri, Rusia si China au ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, printr-o noua conducta intre cele doua tari, o tranzactie in valoare de sute de miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Tranzactia va ajuta Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile spre Europa, care obtine aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranziteaza Ucraina.
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.
In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.
Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.
Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale. mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26
Gazprom va modifica contractul sau cu grupul german de utilitati RWE, in urma solutionarii disputei legate de pretul inclus in contractele de livrare pe termen lung a gazelor naturale, a anuntat marti seful companiei energetice ruse, Alexander Medvedev.
"Vom face asta intr-o luna. Suntem interesati sa rezolvam rapid problema deoarece modificarile aduse contractului vor fi facute inainte de semnarea documentelor finale", a explicat seful Gazprom, potrivit RIA Novosti.
Ajustarea preturilor in urma deciziei unui tribunal de arbitraj din Viena va duce la incheierea perioadei indelungate in care preturile percepute de Gazprom erau mai mari decat preturile de pe piata spot. Acest tip de contracte este vital pentru companiile de utilitati care cumpara gaz de la Gazprom potrivit unor acorduri pe termen lung legate de pretul petrolului si trebuie sa le revanda consumatorilor la preturi legate de evolutiile de pe piata spot.
Conform deciziei tribunalului de arbitraj din Viena, Gazprom va trebui sa faca plati retroactive catre RWE calculate din mai 2010 pana la data modificarii contractului. Anterior RWE anuntase ca ar putea primi inapoi de la Gazprom aproximativ un miliard de euro de euro (1,3 miliarde de dolari).
Anul trecut, o serie de companii energetice din Europa, printre care Edison (Italia), E.ON(Germania) si PGNiG (Polonia) au adresat Tribunalului de arbitraj de la Stockholm o plangere fata de preturile percepute de Gazprom, preturi care sunt mai mari decat... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 14:04
Grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producator mondial de petrol, a anuntat vineri ca a preluat controlul deplin la producatorul independent de gaze naturale Itera.
Rosneft, companie controlata de statul rus, a preluat un pachet de 51% din actiunile Itera in toamna anului trecut si marti a informat ca a preluat si restul de 49% din actiuni de la omul de afaceri Igor Makarov pentru 2,9 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Rosneft a estimat ca aceasta achizitie va ajuta Itera sa-si atinga obiectivul de a produce 100 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an si a deveni cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia.
"Afacerile cu gaze naturale sunt una din prioritatile noastre", a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin. "Consolidarea ITERA Oil and Gas Company LLC va creste capitalizarea companiei si va aduce valoare suplimentara actionarilor", a adaugat Sechin.
In luna martie a acestui an Rosneft a devenit cel mai mare producator mondial de petrol din lume, dupa ce a preluat TNK-BP pentru aproximativ 55 de miliarde de dolari. Rosneft vrea sa concureze cu gigantul OAO Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, prin dublarea cotei sale pe piata din Rusia si vanzarea de gaze naturale lichefiate catre Rusia. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 15:10
Livrarile de gaze naturale din Rusia catre Lituania si enclava rusa Kaliningrad, de la Marea Baltica, via Belarus s-au redus cu 30%, a anuntat compania lituaniana de gaze naturale, Lietuvos Dujos, preluata de AFP, informeaza Mediafax."Reducerea livrarilor de catre partea bielorusa reprezinta aproximativ 30% din cererea Lituaniei si a regiunii Kaliningrad", se arata intr-un comunicat al Lietuvos Dujos.
Scaderea volumului de gaze naturale a fost observata la ora 9:00 GMT.
Directorul general al Lietuvos Dujos, Viktoras Valentukevicius, a declarat la postul national de radio ca nu a primit vreun avertisment din partea Belarusului.
Gazprom a redus miercuri exporturile de gaze naturale catre Belarus cu 60%, din cauza unor dispute legate de datorii neplatite.
mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 16:14
Statele Unite ale Americii au depasit anul trecut Rusia dupa volumul de gaze naturale extrase, devenind cel mai mare producator mondial, dupa ce au exploatat resurse neconventionale, in timp ce nivelul cererii din Rusia a scazut, fiind afectat de declinul economic, relateaza Bloomberg, informeaza NewsIn.Productia Statelor Unite a crescut cu 3,9% in perioada ianuarie-octombrie, la 519 miliarde metri cubi, potrivit ultimelor date ale Departamentului american al Energiei.In acelasi timp, productia Rusiei, din care circa patru cincimi provine de la grupul Gazprom, a scazut cu 17% in perioada analizata, la 462 miliarde metri cubi.
"Nivelul redus al intreruperilor provocate de uragane si cresterea semnificativa a productiei in campurile continentale au contribuit la cresterea productiei interne", a anuntat agentia americana pentru informatii privind energia (EIA), din Departamentul Energiei.Rusia a depasit Statele Unite in ceea ce priveste productia de gaze naturale in 2002, cand a extras 539 miliarde metri cubi, fata de productia americana, de 536 miliarde metri cubi.Rusia, ce detine cele mai mari rezerve din lume si acopera un sfert din piata europeana, a fost cel mai mare producator de gaze naturale in perioada 1986-1996 si din nou in 1999, la un an dupa ce guvernul a depreciat rubla.EIA a anuntat ca, in intregul an 2009, productia de gaze naturale a crescut probabil cu 3,7%, la 624 miliarde metri cubi. Datele pentru luna noiembrie urmeaza sa fie publicate pe 29 ianuarie.In... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 15:08