Țările europene vor avea depozite de gaz până la începutul iernii. Costurile, de 10 ori mai mari decât media istorică

Vineri, 05 August 2022, ora 07:12
1099 citiri
Țările europene vor avea depozite de gaz până la începutul iernii. Costurile, de 10 ori mai mari decât media istorică
Țările europene au luat măsuri pentru a se asigura că există suficient gaz pe timpul iernii FOTO Unsplash

Tarile europene sunt pe cale sa isi atinga obiectivul de umplere a depozitelor de gaze pana la inceputul acestei ierni, dar costul reinnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decat media istorica, transmite Reuters.

Guvernele europene s-au ingrijorat ca reducerea livrarilor Rusiei prin principalul sau gazoduct catre Germania va lasa tarile in imposibilitatea de a-si indeplini obiectivele de reumplere a depozitelor pentru iarna.

Acestea au reusit sa reumple mod constant depozitele de gaze prin reducerea cererii, trecand de la gaze la carbune pentru unele centrale electrice, si prin cresterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Nivelurile de stocare a gazelor europene erau marti la 70,54%, depasind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), publicate joi.

De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Uniunea Europeana isi propune sa reumple spatiul de stocare pana la 80% din capacitate pana la 1 noiembrie, pentru a oferi un tampon pentru lunile de iarna, cand cererea este maxima.

UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare tara, pentru fiecare luna.

Germania, care este cel mai grav afectata de fluxurile reduse de gaze ale Rusiei, si-a stabilit un obiectiv mai mare si isi propune sa aiba depozitele pline in proportie de 95%, pana in noiembrie.

UE si-a depasit deja tinta intermediara de umplere pentru 1 septembrie la inceputul lunii iulie si este pe cale sa atinga tinta de la 1 noiembrie", a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru marfuri la Aurora Energy Research.

Importurile accelerate de GNL au ajutat.

UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL in prima jumatate a anului 2022, in crestere fata de 8,21 milioane de tone in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit ICIS.

In iunie, pentru prima data in istorie, gazele naturale lichefiate din Statele Unite a contribuit cu livrari mai mari de gaze in Europa fata de gazele livrate de Rusia prin conducte.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca sunt pe cale sa atinga tinta, analistii au avertizat impotriva automultumirii si au avertizat ca dependenta Europei de gazele rusesti este departe de a fi incheiata.

"Europa ramane dependenta de doua lucruri: cat de rece va fi iarna si cum vor evolua livrarile rusesti spre primavar ...citeste mai departe despre "Tarile europene vor avea depozite de gaz pana la inceputul iernii. Costurile, de 10 ori mai mari decat media istorica" pe Ziare.com

#gaz, #tari europene, #rezerve gaz, #gaz Rusia , #Stiri Macroeconomie