Analiză: Economia Europei pierde teren față de Statele Unite! Autonomia politică a UE, în pericol!

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 12:19
0 citiri
Analiză: Economia Europei pierde teren față de Statele Unite! Autonomia politică a UE, în pericol!

În timp ce Statele Unite se îndreaptă spre independența energetică și revitalizarea instrumentelor sale industriale, peisajul este foarte diferit de cealaltă parte a Atlanticului.

Atât Europa continentală, cât și Regatul Unit se confruntă cu dezindustrializarea și dependența energetică ridicată, iar implicațiile pentru viitorul lor economic și geopolitic nu trebuie subestimate.

Astfel, dezindustrializarea în UE și Marea Britanie este caracterizată printr-un declin constant în industria prelucrătoare și în industriile grele, determinat în special de globalizare, automatizare și reglementările de mediu mai stricte decât în ​​restul lumii.

Dependența energetică

Această pierdere a competitivității duce la consecințe economice, cum ar fi pierderea locurilor de muncă tradiționale industriale și erodarea bazei naționale de producție, iar Germania, motorul industrial al economiei UE, este cea mai puternic afectată.

Repercusiunile se resimt și asupra balanțelor comerciale, suveranității tehnologice și a rezistenței generale a economiilor europene, se arată într-o analiză realizată de grupul bancar elvețian SYZ și publicată de allnews.ch.

Iar dependența energetică a UE și a Regatului Unit nu face decât să agraveze această pierdere a competitivității industriale.

Foarte dependente de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice, aceste regiuni sunt sensibile la fluctuațiile de pe piețele internaționale de energie.

Pericolele acestei supradependențe au devenit reale atunci când a izbucnit războiul din Ucraina și țări precum Germania, care au primit peste 50% din importurile lor de gaze naturale din Rusia, au văzut că aprovizionarea este amenințată.

În 2023, UE era încă dependentă în proporție de 60% de importuri pentru a-și acoperi nevoile energetice.

Acest lucru expune economia comunitară la prețuri volatile, întreruperi în aprovizionare și manevre geopolitice.

Politica de mediu complică situația

Situația este complicată de obiective de mediu ambițioase și de o tranziție dificilă către energia regenerabilă, care necesită investiții substanțiale și schimbări structurale.

În plus, țări precum Germania și-au închis toate centralele nucleare, exacerbând dependența lor de importurile de energie neregenerabilă.

Combinația dintre dezindustrializare și dependența energetică ridică provocări semnificative pentru competitivitatea economică pe termen lung a UE și a Regatului Unit.

Iar tranziția energetică presupune un echilibru între obiectivele de mediu și prioritățile economice și industriale.

Erodarea capacităților productive poate limita participarea acestora la lanțurile valorice globale și beneficiile care decurg din acestea, în special în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi tehnologia și producția avansată.

Dependența energetică poate duce la o pârghie geopolitică pentru țările furnizoare, care poate influența pozițiile diplomatice și deciziile politice, prin urmare acești factori au implicații profunde pentru autonomia politică.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Analiză: Economia Europei pierde teren față de Statele Unite! Autonomia politică a UE, în pericol!" pe Ziare.com

Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficit bugetar aproape dublu în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului 2023
Deficitul bugetului consolidat a fost de 0,45% din PIB in luna ianuarie a acestui an, aproape dublu fata de 0,25% din PIB inregistrat in prima luna a anului trecut, potrivit datelor Ministerului...
#economie , #Stiri Macroeconomie