În ciuda angajamentului privind reducerea dependenței energetice, UE încă a importat în 2023 gaze naturale din Federația Rusă

Vineri, 22 Martie 2024, ora 14:22
0 citiri
În ciuda angajamentului privind reducerea dependenței energetice, UE încă a importat în 2023 gaze naturale din Federația Rusă

Țările membre UE s-au angajat la o reducere cu 15% a consumului de gaze și volumul importurilor de gaze naturale a scăzut semnificativ în 2023, pentru reducerea dependenței energetice a blocului comunitar în principal față de Federația Rusă.

Cu toate acestea, Rusia a fost încă a treia sursă din care Uniunea Europeană a importat gaze naturale în formă gazoasă în ultimele trei luni ale anului trecut, după Norvegia și Algeria.

La gaz natural lichefiat, Federația Rusă a asigurat în aceeași perioadă al doilea cel mai mare volum pentru importurile UE, după Statele Unite.

Prelungirea planului privind reducerea consumului

Comparând 2023 cu 2022, valoarea produselor energetice importate de UE a scăzut cu 35%, în timp ce volumul a scăzut cu 9,4%.

Scăderea volumului ar trebui privită în contextul planului asumat de țările blocului comunitar privind reducerea consumului, în care țările UE s-au angajat să își reducă consumul de gaze cu cel puțin 15%.

Acest plan a acoperit inițial perioada de la 1 august 2022 - 31 martie 2023.

”UE nu a ieșit complet din criza energetică și Rusia continuă să folosească energia ca armă. Statele membre UE trebuie să fie solidare și să fie pregătite înainte de iarna viitoare. Consumul total de gaze naturale din UE a scăzut cu 19,3% între august 2022 și ianuarie 2023.

Reducerea cererii noastre de gaze ne-a permis să ne umplem depozitele, să menținem prețurile scăzute și să asigurăm mai multe surse de energie. Este important să continuăm munca și să fim rezistenți.”, declarar Ebba Busch, ministrul suedez pentru energie, afaceri și industrie, pe 28 martie 2023.

Prin urmare, planul a fost prelungit până la 31 martie 2024.

Scăderea prețurilor produselor energetice

Astfel, valoarea gazelor naturale importate în 2023 a scăzut cu 52,2% față de 2022, în timp ce volumul a scăzut cu 16,1%, potrivit Eurostat.

La uleiurile petroliere, scăderea prețurilor a condus la o scădere cu 17,2% a valorii importate în 2023, alături de o scădere cu 2,8% a volumului.

Atât gazele naturale, cât și uleiurile petroliere au cunoscut prețuri în creștere în 2022, pentru ca 2023 să aducă o ieftinire.

Trimestrul IV din 2023

În al patrulea trimestru al anului 2023, UE a importat produse energetice în valoare de 111,3 miliarde euro, în cantitate totală de 187,9 milioane de tone.

Comparativ cu același trimestru din 2022, importurile au scăzut atât ca valoare (-34,2%), cât și ca masă netă (-11,7%).

Un procent de 53,4% din gazele naturale importate de UE în ultimele trei luni ale anului trecut au provenit din Norvegia, pe locul doi fiind Algeria, cu 15,9%, urmată de Rusia cu 12,7% și Azerbaijan, cu 7,5%.

La gaz natural lichefiat, aproape de jumătate din importurile realizate de UE în trimestrul IV din 2023 provin din SUA: 49,4%, pe locul doi este Rusia, cu 13%, urmată de Algeria (11,1%) și Qatar (9,7%).

În privința uleiurilor petroliere, SUA au asigurat 17% din importurile realizate de UE în trim. IV 2023, urmează Norvegia (13,1%), Kazahstan (9,2%) și Libia (7,9%).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "În ciuda angajamentului privind reducerea dependenței energetice, UE încă a importat în 2023 gaze naturale din Federația Rusă" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Cel mai probabil, prețurile petrolului vor creste luni, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiștii duminică, dar câștigurile suplimentare ar putea depinde de...
#economie , #Stiri Macroeconomie