SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 14:15
107 citiri
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția

În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare producător mondial de petrol.

Mai mult decât atât, SUA dețin primul loc în lume de șase ani consecutivi și se estimează că pe termen scurt nicio altă țară nu are capacitatea de producție pentru a le detrona.

Producția medie lunară de țiței din SUA a atins în 2023 un record al tuturor timpurilor, pe fondul politicii SUA de creștere constantă a capacității de producție.

Primii zece producători

SUA este oficial cel mai mare producător de petrol din lume în 2023, la mare distanță de ceilalți mari producători.

Astfel, SUA au produs anul trecut 12,9 milioane de barili pe zi de țiței. Este cu aproape 30% mai mult decât cei 10,1 milioane de barili pe zi pe care îi produce Rusia și cu 33% mai mult decât Arabia Saudită (9,7 1 milioane de barili pe zi).

De fapt, numai SUA pompează 45% din producția produsă de întreaga OPEC combinată. În plus, SUA produc acum de aproape 4 ori mai mult petrol decât Brazilia.

Celelalte țări care intră pe lista primilor zece producători mondiali de petrol sunt Canada: 4,6 milioane de barili pe zi, Irak: 4,3 milioane de barili pe zi, China: 4,2 milioane de barili pe zi, Iran: 3,6 milioane de barili pe zi, Brazilia și Emiratele Arabe Unite, cu 3,4 milioane de barili pe zi respectiv Kuweit, cu 2,7 milioane de barili pe zi.

SUA, record de producție în 2023

Mai mult decât atât, potrivit statisticilor US Energy Information Administration, SUA au fost cel mai mare productător mondial de petrol în ultimii șase ani consecutivi.

Producția de țiței, inclusiv condensat, din Statele Unite, din 2023, de 12,9 milioane de barili în medie pe zi (b/zi), a doborât recordul anterior al SUA și global de 12,3 milioane b/zi, stabilit în 2019.

Iar producția medie lunară de țiței din SUA a stabilit un record lunar în decembrie 2023, la peste 13,3 milioane b/zi.

Astfel, recordul de producție de țiței din Statele Unite atins 2023 este puțin probabil să fie doborât pe termen scurt de oricare alt competitor, deoarece nicio altă țară nu a atins o capacitate de producție de 13 milioane b/zi, scrie sursa citată.

Saudi Aramco, compania de stat a Arabiei Saudite, a abandonat recent planurile de a crește capacitatea de producție la 13 milioane b/zi până în 2027.

Împreună, Statele Unite, Rusia și Arabia Saudită au reprezentat 40% (32,8 milioane b/zi) din producția mondială de petrol în 2023.

Rusia a fost țara cu cea mai mare producție de țiței în 2017, dar creșterea producției a rămas de atunci în urma Statelor Unite. Producția medie anuală în Rusia a atins un vârf în 2019 la 10,8 milioane b/zi, când a fost în urma Statelor Unite cu 1,4 milioane b/zi.

Mai recent, Rusia a fost printre țările OPEC+ care au anunțat reduceri de producție în noiembrie 2022, iar în februarie 2023 a anunțat separat reduceri voluntare suplimentare de 500.000 b/zi.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția" pe Ziare.com

Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Gigantul bancar HSBC s-a angajat de curând în tokenizarea aurului, permițând ca metalul prețios să fie investit și tranzacționat digital. Prin tokenizarea aurului, HSBC reduce decalajul...
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a acestui an consta in tinerea sub control a cheltuielilor bugetare, a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a mentionat, si faptul ca in executia bugetara...
#economie , #Stiri Macroeconomie