Romania a absorbit fonduri europene in valoare totala de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentand o rata de 30%, a declarat, joi, Roxana Manzatu, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa.
"Romania are o alocare totala de 31 miliarde de euro in zona de politica de coeziune si zona agricola, iar din aceasta suma Comisia Europeana ne-a rambursat 9,25 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de 30% la jumatatea anului 2019", a spus Manzatu.
Spre comparatie, rata de absorbtie medie in UE este de 33%.
"Imi doresc sa depasim media europeana si sa avem 100% absorbtie pana in 2023. Pentru acest an ne propunem sa cheltuim 2,3 miliarde de euro si monitorizam saptamanal indeplinirea acestui target", a aratat Manzatu.
Totodata, au fost deschise apeluri de proiecte in valoare de 25 de miliarde de euro pana la aceasta data, a adaugat ea.
"Din aceste 25 miliarde de euro puse pe masa, avem contracte de finantare semnate de 23,6 miliade de euro, insemnand o rata de contractare de 79%", a continuat oficialul guvernamental.
Pentru urmatoarea alocare bugetara, respectiv 2021-2027, propunerea de buget pentru Romania este de 30,6 miliarde de euro, propunere care va fi negociata intre Comisia Europeana si Parlamentul European.
Cea mai mare alocare, de 17,3 miliarde de euro, este prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, urmand ca prin Fondul Social European sa fie alocata o suma de 8,5 miliarde de euro, prin Fondul de... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 14:18
Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1O suma de 278 de miliarde de euro a intrat deja in economia reala a Europei prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat joi, care evidentiaza realizarile celor cinci fonduri ale UE de la inceputul perioadei de finantare, in conditiile in care punerea in aplicare a programelor din perioada 2014-2020 a atins in prezent 'viteza de croaziera', se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Pana in octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a condus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca.
7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.
''Fondurile structurale si de investitii europene joaca un rol crucial in consolidarea pietei noastre unice. Ele contribuie la cresterea economiilor noastre si stimuleaza crearea de locuri de munca si inovarea in Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
Romania nu are niciun motiv ca in 2020 sa nu aiba grad de absorbtie 100% a fondurilor europene, sustine ministrul de resort, Marius Nica.
"Practic, la nivelul lunii iulie, Romania va avea toate programele aprobate si va spun, nu exista nicio scuza daca in 2020 nu avem un grad de absorbtie de 100%, fiindca pornim cu acelasi start cu toate statele Uniunii Europene.
Nu sunt state care au cheltuit bani deja pe programul 2014-2020, sunt state care au primit acele avansuri in urma aprobarii programelor, avansuri pe care le-a primit si Romania la Ministerul Finantelor dupa aprobarea programelor si pe care le va primi si dupa aprobarea Programului Operational Infrastructura Mare si a celui ...citeste mai departe despre "Anul in care Romania va avea o absorbtie de 100% a fondurilor europene - previziunile unui ministru" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:40
Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.
"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 16:40
Noul pachet de fonduri europene 2014-2020 le da mari sperante oamenilor de afaceri aflati in cautarea unor surse "ieftine" de dezvoltare a afacerilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine decat in actualul exercitiu bugetar, oamenii de afaceri spera ca autoritatile sa simplifice "hatisul" birocratic cu care trebuie sa se "lupte" pentru a obtine finantarea.
"Daca se vor indeplinii modificarile introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020, atunci va fi un pas spre deblocarea fondurilor. Ele pana acum blocau accesarea fondurilor oricarei persoane care dorea sa dezvolte un proiect", a declarat Lucretia Voinescu.
In 2014 - 2020 Romania are alocata, pentru Politica de Coeziune, suma de 21,825 miliarde de euro, suma care va fi indexata cu inflatia de-a lungul celor sapte ani.
Solicitarile oamenilor din piata
Existenta unui tripartit intre Comunitatea Europeana, Ministerul Fondurilor Europene si sistemul bancar, ar usura foarte mult atragerea fondurilor europene.
"Este o procedura ingrozitoare care cade pe spatele celui care desfasoara toata activitatea. Ca si investitor nu poti sa faci fata hatisului de hartii. Daca s-ar gasi o forma in asa fel incat o serie de formalitatii sa fie simplificate pentru utilizator si el sa se concentreze numai pe derularea afacerii in sine, ar fi un pas foarte mare", sustine vicepresedintele UGIR.
Existenta unor acorduri intre Ministerul Fondurilor Europene si banci ar fi o alta solutie benefica... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:23
Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Romania risca sa nu poata utiliza fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020 daca nu realizeaza si implementeaza pana la sfarsitul anului 2016 o strategie pentru imbunatatirea performantei capacitatii administrative publice, a declarat luni Leonard Orban, fost comisar european.
"Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii. Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
Daca pana la sfarsitul lui 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a afirmat Orban la o conferinta organizata la BNR cu tema "Romania in tabloul de bord al UE".
El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene.
"Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti. Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu", a spus Orban.
Romania avea in luna... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:42
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca este necesara o reorganizare a modului de utilizare a fondurilor europene din 2014, in special pentru fondurile structurale si de coeziune.
"Trebuie sa invatam din experienta nefericita a primului exercitiu financiar si, din 2014, sa pornim cu totul si cu totul diferit la nivel central si regional, in ceea ce priveste modul de absorbtie a fondurilor europene", a declarat premierul.
Victor Ponta se asteapta ca Romania sa primeasca o alocare mai mare de la bugetul UE pentru perioada 2014-2020, insa valoarea exacta urmeaza sa fie negociata. Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, va publica in cursul zilei o pozitie oficiala a Romaniei, cu privire la mecanismul multianual. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 12:33