O misiune a Fondului Monetar International va veni luni la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizeaza posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.
Misiunea va analiza in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui ...citeste mai departe despre "Misiunea FMI vine luni la Bucuresti - discutii pentru reducerea CAS" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 11:25
Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
Ministrii Cabinetului Ponta discuta sambata, la Ministerul Finantelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar International angajamentele care vor fi prevazute in Scrisoarea de intentie pentru noul acord al Romaniei cu institutia financiara internationala.
Discutiile au inceput in jurul orei 10.00, iar primii ministri care au participat la intalnirea cu delegatia FMI au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, precum si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
De asemenea, reprezentantii ministerelor vor discuta si despre rectificarea bugetara programata pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sanatatii a declarat, dupa intalnire, ca reprezentantii FMI sprijina reforma in sanatate si ca s-a ajuns la un acord in privinta unor aspecte.
"Am inteles ca doresc sa sprijine reforma in sanatate. Am cazut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finala", a spus Nicolaescu.
La randul sau, Daniel Daianu a precizat ca un nou acord este util in actualul context economic international.
"Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic international ramane extrem de complicat. Trebuie sa venim cu noi masuri de protectie.(...) Se discuta mult despre ce se intampla cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 16:31
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
O delegatie FMI, condusa de Erik Vrijer, ajunge marti, la Bucuresti, pentru discutii pe tema recentelor evolutii economice, in contextul in care cea de-a saptea evaluare a acordului a fost amanata pana dupa alegerile electorale.
"O echipa a FMI, condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti, in perioada 6 - 14 noiembrie, pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale.
In perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a Acordului Stand by cu Romania va fi amanata. Echipa FMI va reveni la Bucuresti pentru a discuta despre performantele din program si ajungerea la un acord privind masurile necesare a fi indeplinite, de indata ce un nou Guvern va fi instalat", preciza, pe 16 octombrie, intr-un comunicat, reprezentantul rezident pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:42
Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, a anuntat ca o echipa a Fondului va veni in Bucuresti, in perioada 6-14 noiembrie.
Reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente si despre perspectivele economice. Pe agenda discutiilor se vor mai afla si alte subiecte, printre care reformele structurale, politica monetara si politica fiscala.
"Pe fondul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata. Echipa FMI insarcinata sa discute performantele inregistrate in cadrul programului si sa stabileasca cu autoritatile masurile necesare pentru a incheia evaluarea va sosi la Bucuresti odata cu instalarea unui nou guvern", a precizat Lybek, intr-un comunicat, citat de NewsIn.
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat la sfarsitul lui septembrie cea de-a sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 512,9 milioane euro. Suma totala stabilita in acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.
Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011 si permite autoritaatilor romane sa traga transele doar daca au nevoie. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:17
Misiunea FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, inceputa pe 24 ianuarie, se incheie luni 6 februarie, in timp ce concluziile vizitei sunt prezentate cu o zi mai devreme decat prevazut, dupa ce s-a ajuns la un consens pe marginea principalelor teme aflate in negociere.
Pe parcursul vizitei, reprezentantii FMI s-au intalnit cu reprezentantii numeroaselor institutii publice.
Pe lista Misiunii s-au aflat intalniri cu liderii ANAF, unde au discutat despre situatia incasarilor bugetare, reducerea arieratelor si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, intalniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema executiei bugetare pe 2011, intalniri cu membrii consiliului Bursei de Valori Bucuresti pe tema deralarii ofertelor publice si dezvoltarii pietei de capital din Romania.
De altfel, reprezentantii FMI au insistat asupra realizarii unui nou proiect legislativ pentru domeniul Sanatatii.
Reprezentantii misiunii FMI au revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%.
Business24 va prezinta concluziile celei mai recente misiuni FMI la Bucuresti:
Peter Harrold - Banca Mondiala
- Facem parte din acest program de trei ani. Ca parte a acestui proces, de data aceasta, am discutat un nou program de sustinere pentru programul economic al Romaniei care va incepe in iulie. Acesta se va incadra perfect in aranjamentele pe care FMI si CE le desfasoara in Romania si pe care noi il... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 16:00
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat luni, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu, ca nu exclude revenirea la Bucuresti a delegatiei FMI, intr-un interval de timp mai scurt decat cel asteptat, potrivit Mediafax.Geoana a spus ca, in ceea ce-l priveste, se asteapta ca "intr-un interval relativ scurt" misiunea FMI sa revina la Bucuresti.
"In conditiile in care planul propus de actuala guvernare nu va produce rezultate imediate si cuantificabile, este extrem de clar ca intransigenta FMI si a CE au crescut exponential in ultima perioada fata de Romania", a adaugat el.
Geoana a precizat ca membrii Biroului Permanent al Senatului au dorit sa afle de la guvernatorul Bancii Natioanle daca varianta de reducere a cheltuielilor bugetare prezentata de presedinte si premier este singura optiune, daca masurile de austeritate sunt sau nu temporare si daca impactul acestora nu va duce la "degradarea atmosferei economice" si la esec.
De asemenea, el a spus ca discutia cu Isarescu a avut ca obiect si eventuale solutii alternative, in conditiile in care masurile propuse de Guvern nu vor fi aplicate, fie din cauze politice, fie din cauze sociale, fie din cauze legale si constitutionale.
Geoana a evitat sa raspunda in termeni mai precisi legat de raspunsurile si solutiile discutate cu Mugur Isarescu.
El s-a multumit sa caracterizeze tonul discutiei drept "foarte sobru" si "prudent" si a mentionat ca Isarescu a reiterat faptul ca alternativa majorarii TVA si a impozitului pe... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 09:49
Guvernul a primit miercuri confirmarea ca in intervalul 14-20 aprilie autoritatile romane vor primi de la FMI scrisoarea oficiala, iar intre 4 si 6 mai validarea imprumutului extern va fi discutata in boardul FMI si la CE, a declarat joi premierul Emil Boc.
"Din punctul nostru de vedere, Guvernul si-a onorat toate obligatiile pana acum in urma negocierilor preliminare cu CE si FMI. Am primit ieri (miercuri n.r.) o confirmare ca intre 14 - 20 aprilie va veni de la FMI scrisoarea oficiala, ca in 4 - 6 mai se va discuta in board-ul FMI si la CE validarea oficiala a acestui imprumut si acordarea deja in luna mai a primei transe din banii care merg la BNR", a declarat premierul la RRA.
Boc a amintit ca, pentru ca acordul de imprumut cu FMI si CE sa fie operabil, au fost impuse patru conditii privind adoptarea unor acte normative, iar primul dintre ele - care se refera la rectificarea bugetara - a fost deja adoptat.
mai mult
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 14:17