FMI si Guvernul au ajuns la un acord - Deficit de 1,83% pentru 2015

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:17
2279 citiri
FMI si Guvernul au ajuns la un acord - Deficit de 1,83% pentru 2015

Guvernul a ajuns la un acord cu FMI si CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, a anuntat premierul Ponta.

"Un deficit care pe de o parte raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara (...) si nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli. (...) Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei - 225 venituri si 13 miliarde deficit", a afirmat Ponta la Palatul Victoria.

"Nu va exista nicio taxa sau impozit suplimentar in 2015", a completat premierul, si cota unica de 16% "ramane in picioare". Printre masurilte anuntate se numara si scaderea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, dar si scaderea TVA la pachetele all inclusive de la 24% la 9%.

"Toate masurile de stimulare economica sunt incluse in buget: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale; indexarea pensiilor cu 5% si in 2015 vom plati si ultimele titluri executorii pe 2016", a mai spus Victor Ponta.

Cresterea economica estimata este de 2,5% din PIB, a mai spus acesta.

Potrivit informatiilor aparute pana la momentul declaratiei premierului, negocierile cu Guvernul se axeazau asupra unei alocari suplimentare pentru cofinantare, fara insa sa existe un acord pentru fonduri suplimentare la armata.

Premierul a confirmat lipsa unui acord pentru o alocare suplimentara destinata armatei.

Expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Comisiei Europene (CE) au venit marti dimineata la Guvern, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta.

Tot marti dimineata a venit la Guvern si Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.

Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut initial Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana a considerat-o inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.

Luni, surse din Guvern au transmis ca FMI si CE ar fi renuntat la cererea de reducere a deficitului la 0,9% si ca negocierile s-ar purta la acest moment pentru un deficit chiar mai mare de 1,4%.

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat ca nu crede, la acest moment, ca acordul Romaniei cu FMI va fi "rupt", explicand ca este o perioada de negocieri care pot fi dure, dar arata ca un deficit de 0,9% este inacceptabil si ca esentiala este discutia cu Comisia Europeana, deoarece "acolo sunt marile probleme".

El a precizat ca Romania are un acord cu FMI care va expira anul viitor si despre care nu crede ca va fi reinnoit, deoarece "nu e cazul", dar a aratat ca, din ce in ce mai mult, rolul esential in discutiile unui stat membru il are Comisia Europeana, pentru Tratatul Fiscal.

"Discutiile sunt legate de modul in care putem sa respectam 1,4, acel deficit bugetar prognozat pentru 2015, dar noi mai dorim doua lucruri, amandoua altfel importante: in primul rand, ca promisiunea facuta Romaniei, ca tara de granita cu Ucraina, de a avea dreptul de a-si mari cheltuielile de aparare cu 0,3% din PIB sa fie respectata. Deocamdata, comisia spune: "Da, stim ca la NATO ati vorbit asa, dar noi nu suntem de acord". Al doilea lucru mai important chiar decat cel legat de cheltuielile de aparare este un fond special - noi am cerut 0,5% din PIB - care sa fie folosit doar in exclusivitate pentru cofinantarea proiectelor europene (...) Cred ca nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun inca un lucru, dincolo de acordul cu FMI: esential este relatia noastra, cum este a oricarei tari membre, cu Comisia Europeana, acolo sunt marile probleme. Sa stiti ca Franta n-are niciun acord cu FMI dar are o disputa cu Comisia legata de deficit, care e de vreo trei ori cat al Romaniei, 4,7 cred ca este, Italia sare peste 3, noi suntem elevii modeli ai Europei. Ei, n-as vrea sa fim totusi elevii model acceptand totusi niste conditii care ne impiedica sa ne dezvoltam intr-un ritm accelerat", a spus Ponta.

Inaintea inceperii discutiilor, surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Potrivit acestora, Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.

Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene se afla la Bucuresti strict pentru discutii privind bugetul pe anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI guvern, #discutii fmi , #Acord FMI