Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI, catre Guvern: Suntem profund ingrijorati de legea falimentului personal

FMI, catre Guvern: Suntem profund ingrijorati de legea falimentului personal


FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.

Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.

"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.

In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.

"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.

In scrisoare se precizeaza ca actualul proiect privind falimentul personal seamana cu cel al Legii privind insolventa persoanelor fizice, discutat cu FMI si Banca Mondiala (BM) anul trecut.

"Dupa cum va amintiti, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au trimis comentarii scrise pe marginea proiectului 'Legii privind insolventa persoanelor fizice', evidentiind o serie de omisiuni, carente si chestiuni ce necesitau clarificari", precizeaza autorii scrisorii.

Totodata, FMI si BM isi exprima ingrijorarea in legatura cu actualele initiative legislative din Parlament privind convertirea imprumuturilor bancare in valute in moneda nationala la cursul de schimb de la momentul acordarii imprumuturilor, apreciind ca o astfel de masura ar reprezenta un risc la adresa "intaririi stabilitatii sistemului financiar".

Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale, propun ca aceste chestiuni sa fie discutate cu prilejul urmatoarei misiuni FMI si BM la Bucuresti, care va incepe marti.

Scrisoarea a mai fost transmisa presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

PSD doreste ca Parlamentul sa instituie, prin lege, un sistem de protectie a persoanelor in fata crizelor financiare si a stabilit, in BPN, ca deputatii sa aiba o pozitie conforma acestei linii in ceea ce priveste Legea insolventei personale, a declarat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a reunit, saptamana trecuta, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate.

Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele patru aflate la comisie, sa lucreze si sa adauge amendamente din celelalte, reprezentantii PNL sustinand ca trebuie sa se inceapa cu proiectul PNL din 2010, in timp ce PSD sustine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1216 ori