CFR Infrastructura pierde 30% din finantarea europeana pentru modernizarea liniei de tren Brasov - Sighisoara. Motivul: la trei ani de la lansarea licitatiei pentru proiect... inca nu au fost semnate contractelele.
Valoarea acestora este estimata la circa 800 milioane de euro, adica aproximativ 3 miliarde de lei, conform Radio Romania Actualitati.
Potrivit sursei citate, este vorba despre doua tronsoane feroviare: Brasov - Apata si Cata - Sighisoara, cu o lungime totala de 86 de km.
Pentru acest proiect, Comisia Europeana a acceptat o amanare de 2 ani, astfel incat 70% din finantarea initiala sa fie asigurata.
Directorul general al CFR Infrastructura, Marius Chiper, spune ca documentele ar putea fi semnate in februarie 2020.
"Cele trei loturi au fost in procedura de licitatie lansate undeva in 2016, lotul I si III si in 2017, lotul II. Am ajuns in faza de contestatie, in instantele noastre. Am facut un exercitiu de fazare, am reusit sa asiguram pentru lotul I si III o finantare de 70% din valoarea initial contractata, undeva spre 600 milioane de euro.
(...) pe asta ne bazam, sa finalizam contestatiile in instanta si sa semnam contractul pana in luna februarie 2020", a declarat Chiper pentru RRA. ...citeste mai departe despre "CFR pierde 30% din finantarea europeana pentru un proiect important" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 09:18
Ministerul Transporturilor a absorbit fonduri europene de 895 milioane de euro, la care se adauga contracte sau acte aditionale de finantare de 570 de milioane de lei, obtinand acordul finantatorilor europeni sa supracontracteze lucrari pana la o valoare de 300% pentru axele de transport ale POIM 2014 - 2020, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
"Astazi, la nivelul Ministerului Transporturilor, au fost absorbite, in sensul ca au fost autorizate cheltuieli in valoare de 895 milioane de euro. Exista contracte sau acte aditionale de finantare in valoare de inca 570 de milioane de lei, iar proiectele care se afla in diverse stadii de evolutie se ridica la 11 miliarde de euro, ceea ce inseamna o valoare care depaseste de doua ori suma pe care o avem la dispozitie din partea Comisiei Europene pentru acest exercitiu financiar. Nu este de neglijat si faptul ca am reusit in aceste luni sa obtinem acordul finantatorilor europeni ca sa supracontractam lucrari pana la o valoare de 300%", a spus Sova, in conferinta de bilant.
El a subliniat importanta acestui lucru, avand in vedere viteza redusa cu care s-au implementat proiectele in perioada trecuta.
"Acest lucru este extrem de benefic, avand in vedere viteza redusa cu care s-au implementat proiectele in perioada trecuta. Ne dorim sa avem cat mai multe proiecte contractate a caror executie sa inceapa si pe de o parte cat mai mult din ceea ce propunem sa construim sa si realizam. Pe de alta parte, acest... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 14:04
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat o finantare de peste 246 milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru constructia sectiunii de autostrada ce leaga localitatile Targu Mures, Ogra si Campia Turzii, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Acest proiect de mare importanta, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei retele de transport mai rapide si mai sigure in Romania.
De asemenea, va face regiunea mai atractiva atat pentru investitori, cat si pentru turism si va inlesni dezvoltarea economica, permitand locuitorilor sa reduca timpul necesar deplasarii intre Targu Mures si Campia Turzii la mai putin de ora", a declarat inaltul oficial european, potrivit unui material publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Proiectul are in vedere constructia unei portiuni de 51,8 km de autostrada, cu doua benzi pe sens de circulatie, intre orasele sus-amintite, precum si a unei sectiuni de 4,7 km in apropierea orasului Targu Mures.
Sectiunea de autostrada va face parte din coridorul 9 - Rin-Dunare -, gandit sa lege Strasbourg de Constanta in cadrul retelei de transport pan-european. Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019.
Potrivit datelor de pe site-ul CNAIR, lucrarile la A3, intre Targu Mures si Campia Turzii sunt impartite in cinci loturi si ar urma sa coste, per total, peste 400 de milioane de euro fara TVA.
La acest moment,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:09
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea finanta, incepand cu 2016, impreuna cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), diverse proiecte de infrastructura.
Anuntul a fost facut de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, in timpul unei vizite in China.
Chakrabarti sustine ca anul viitor, cele doua banci si-ar putea uni fortele pentru a sustine financiar investitii majore in infrastructura, relateaza portalul Out-Law.
Proiecte ambitioase
Intr-un interviu acordat gentiei China News, presedintele BERD a afirmat ca asocierea celor doua institutii bancare ar permite finantarea unor proiecte de amploare in diferite regiuni din Europa si Asia.
"Ceea ce mi-as dori sa reusesc anul viitor, cand AIIB va fi operationala, este sa asiguram cofinantarea a doua sau trei proiecte importante. Este telul nostru principal.
Sigur, colaborarea se poate extinde si in alte domenii, dar cofinantarea proiectelor de investitii in infrastructura ar reprezenta un start bun", a explicat Suma Chakrabarti.
BERD si AIIB opereaza in mod similar, crede presedintele bancii europene, ceea ce ar permite celor doua institutii sa conlucreze in finantarea unor proiecte majore.
Chakrabarti vede oportunitati investitionale deosebite in finantarea infrastucturii din marile orase, incluzand gestionarea deseurilor, alimentarea cu apa, transport public si iluminatul stradal.
BERD a luat fiinta la inceputul anilor '90 ca o institutie financiara menita sa... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 16:19
2Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 3, DMI 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua" ofera finantari de 150 milioane euro pentru proiectele eligibile.
Apelul vizeaza, conform Confero Finance, companie de consultanta pentru obtinerea de finantari nerambursabile, reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii educationale preuniversitare precum si crearea si dezvoltarea campusurilor preuniversitare
Lucrari de reabilitare vizeaza lucrari fizice exprimate cantitativ, calitativ si valoric, pentru readucerea acestora la nivelul tehnic prevazut de reglementarile tehnice in vigoare, pentru categoria de incadrare a lor.
Lucrari de modernizare sunt cele fizice exprimate cantitativ, calitativ si valoric, pentru ridicarea nivelului performantelor prevazute initial.
Activitati de extindere sunt lucrari asupra unor cladiri, realizate atat pe verticala, prin construirea de etaje noi, mansarde, cat si pe orizontala prin construirea unui corp anexa in continuarea cladirii existente, care sa fie legat structural si functional de cladirea existenta (aceeasi destinatie si functionare a corpului anexa conditionata de functionarea constructiei initiale).
Confero Finance avertizeaza ca nu se vor finanta activitatile legate de finalizarea constructiilor unor noi unitati de invatamant... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 12:45
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a semnat miercuri patru noi proiecte pentru dezvoltarea si modernizarea Zonei Metropolitane Cluj, finantate prin Programul Operational Regional - Regio, in valoare totala de peste 122,5 milioane de lei.
Proiectul privind "Modernizarea si extinderea sistemului de transport public in comun in zona metropolitana Cluj - etapa 1" are o valoare totala de 39,96 milioane de lei, din care 27,56 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila.
Potrivit MDRT, acest proiect are ca obiectiv general reabilitarea infrastructurii de transport public si imbunatatirea serviciilor de transport in comun in municipiul Cluj-Napoca. Proiectul consta in modernizarea a 1.130 de metri patrati de spatii publice si a 87 de statii de transport public si un sistem automat de eliberare a legitimatiilor de calatorie. Durata de implementare a proiectului este 20 de luni.
Proiectul "Case sociale integrate pentru comunitate", in valoare totala de 10,11 milioane de lei, din care 7,98 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila, are ca obiectiv general reabilitarea infrastructurii sociale a municipiului Cluj-Napoca prin renovarea si modernizarea, printre altele, a unor locuinte sociale, a unor alei, parcari si locuri de joaca.
Astfel, vor fi reabilitate doua cladiri de locuinte sociale, cu circa 3.000 de metri patrati de suprafata utila, vor fi amenajate 260 metri patrati de alei pietonale, 492,9 de metri patrati... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 16:38
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, s-a intalnit miercuri la Bruxelles cu vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Matthias Kollatz-Ahnen, caruia i-a prezentat progresele MTI in derularea proiectelor finantate de BEI, transmite NewsIn.Boagiu a amintit in cadrul discutiilor ca in luna martie a acestui an a fost semnat cu sprijinul Bancii primul contract de constructie a unei noi linii de metrou, dupa 1990, pe tronsonul Raul Doamnei-Eroilor, in valoare de 215 milioane de euro."BEI sustine in continuare MTI in proiectele cu finantare europeana, dar si in lansarea de proiecte in parteneriat public-privat. Numai in acest an lansam cu sprijinul BEI proiecte de modernizare a 848 de kilometri de drumuri nationale, in valoare de 850 milioane de euro.
Am facut progrese importante si in derularea proiectului de metrou Raul Doamnei-Eroilor, lucrarile urmand sa fie demarate in scurt timp, iar saptamana aceasta semnam si contractul de lucrari pentru realizarea structurii de rezistenta la statia si depoul Valea Ialomitei.
Contam pe sprijinul BEI si in finantarea altor proiecte de anvergura pe care le vom lansa la MTI, iar autostrada Comarnic-Brasov este o oportunitate serioasa in acest sens.
In cateva saptamani cred ca legea privind parteneriatul public-privat va fi aplicabila", a declarat ministrul Anca Boagiu.Aceasta a mai precizat ca Ministerul Transporturilor mizeaza pe suportul financiar al BEI in derularea proiectelor de parteneriat... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 16:08
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va lansa pana la sfarsitul anului viitor proiecte cu finantare europeana de 5,57 miliarde euro, vizand printre altele constructia a 289 kilometri de autostrada si modernizarea a 166 km de cale ferata, a declarat duminica ministrul de resort, Anca Boagiu, anunta Mediafax."Folosim 5,5 miliarde euro din Programul Operational Transporturi si din bugetul ministerului de anul viitor 72%, adica 8,3 miliarde de lei, vor fi cofinantari pentru aceste proiecte", a afirmat Boagiu.
In septembrie rata de absorbtie a fondurilor UE era de 1,7%.
Intrebata ce rata de absorbtie va fi in 2011, Boagiu a raspuns "vom vedea".
MTI va lansa pana la finele anului viitor licitatii pentru constructia a 288 km de autostrada, cu o valoare totala de 2,5 miliarde euro, pe cinci tronsoane - Nadlac-Arad (38,8 km, 234 milioane euro), Orastie-Sibiu (82 km, 693 milioane euro), Deva-Orastie (32,8 km, 355 milioane euro), Timisoara-Lugoj (35,6 km, 217 milioane euro) si Lugoj-Deva (99,5 km, 1,02 miliarde euro).
Termenul de finalizare pentru aceste tronsoane este anul 2013, mai putin Lugoj-Deva, care urmeaza sa fie finalizat in 2015. In prezent, Romania are 314 km de autostrada, respectiv Campia Turzii-Gilau (52 km), Bucuresti-Pitesti (111 km) si Bucuresti-Cernavoda (151 km).
In constructie sunt 243 km, acestia urmand sa fie finalizati in 2011 si 2012, valoarea totala fiind de 2,5 miliarde euro.
Referitor la sectorul de autostrada Cernavoda - Constanta, Boagiu a spus... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:11
Cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice din Romania, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi eligibile pentru finantare europeana, potrivit unor noi reguli adoptate miercuri de eurodeputati, potrivit Newsin.Proiectele de dezvoltare regionala in statele membre cele mai afectate de criza economica, inclusiv din Romania, vor dispune de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri de deputatii europeni.
Parlamentul European a sustinut cresterea volumului platilor pentru proiecte din Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia. Aceste tari s-au confruntat cu o scadere majora a PIB-ului in urma recesiunii economice.
Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in 2010: 2% din Fondul Social European si 4% din Fondul pentru Coeziune. Ca parte a masurilor UE anticriza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca in tarile cele mai afectate de actuala criza.
Astfel, cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi astfel eligibile pentru finantare europeana.
De asemenea, regulile privind "dezangajarea" fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate in 2007) pentru a oferi statelor membre o... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 00:10