Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca in cursul acestui an va incepe exploatarea gazului din Marea Neagra, el sustinand ca "prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra" va fi scoasa din perimetrul Aurora, de catre compania Black Sea Oil & Gas.
"Eu cred ca vom scoate din Marea Neagra mai mult decat putem consuma noi. Dar avem ragaz, pana in 2025 probabil, cand ar putea sa iasa prima molecula din Neptun Deep... si aici as face o paranteza: primul gaz romanesc, prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra va fi anul acesta. Va fi scoasa de catre compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, in zona de nord a litoralului, si vom scoate primul gaz romanesc. Este un perimetru mai mic decat Neptun Deep, dar va iesi primul gaz romanesc din Marea Neaga, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagra", a declarat ministrul Energiei in cursul zilei de luni, 22 februarie, intr-o emisiune la B1 Tv.
Virgil Popescu a subliniat ca sustine preluarea de catre Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil in proiectul Neptun Deep, in situatia in care compania americana va iesi din proiect, asa cum si-a exprimat optiunea.
"Se discuta intre companii, se va ajunge la o oferta, se va ajunge la o negociere si eu sunt convins ca in cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca si actionar sau sa detina o parte de 50% din zacamantul Neptun Deep impreuna cu compania (...) OMV-Petrom", a adaugat ministrul.
El a aratat ca anul acesta va fi rediscutata legea care... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 22:52
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, vrea sa achizitioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpararea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra.
Subiectul se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 11 martie.
"Aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a Romgaz pentru negocierea si dupa caz achizitia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep", arata convocatorul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecuta despre intentia Exxon Mobil de a vinde participatia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagra si a precizat ca ar putea exista un consortiu format din Romgaz, OMV Petrom si o alta firma care sa faca o oferta.
La randul sau, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca o prioritate a mandatului sau este ca exploatarile din Marea Neagra sa se realizeze, in cel mai scurt timp, insa a transmis companiei Exxon ca, daca doreste sa plece, "sa respecte legislatia romaneasca pe care au folosit-o cand au intrat".
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea NeagraIohannis: Informatia privind vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra nu este reala
"Aceste exploatari reprezinta si o consolidare a securitatii nationale,... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:39
Klaus Iohannis considera ca informatia privind vanzarea participatiei Exxon din Marea Neagra nu este reala. Seful statului a afirmat ca Romania "va avea un cuvant greu de spus", iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru statul roman.
"Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problema pentru Romania, fiindca noi nu ne aprovizionam pe aceasta filiera. Si oricum aprovizionarea Romaniei nu este o problema, este o chestiune rezolvata si care functioneaza foarte bine. Pe de alta parte, sigur, vanzarea participatiei Exxon la Marea Neagra este o chestiune care ne preocupa.
Insa, dupa opinia mea, aceasta informatie, ca sa zic asa, care circula in ultimele zile nu este una reala. Nu cred ca putem sa vorbim despre o astfel de posibila tranzactie. Oricum, aici este vorba de o tranzactie care ne priveste, evident, si pe noi, si Romania va avea un cuvant greu de spus aici", a declarat Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, la Palatul Cotroceni.
Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, intr-o postare pe Facebook, sa respecte legislatia pe care au folosit-o cand au intrat in proiectul din Marea Neagra, adica hotararea de guvern pentru transferul de licenta, precizand ca operatiunile sunt o chestiune de securitate nationala.
Premierul Ludovic Orban a precizat, marti la Digi 24, ca nu exista negocieri cu Lukoil, insa compania rusa a cerut niste informatii cu privire la exploatarea gazelor in Marea... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 20:03
Romgaz ar trebui sa analizeze oportunitatea de a prelua participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii se vor retrage, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil.
"Evident ca, daca am avea mai multe gaze, pretul ar fi mai mic. O sa am o discutie saptamana viitoare cu Romgaz separat, sa fie mai activ in piata, mai activ in Marea Neagra. Ca tot exista zvonuri privind retragerea Exxon, mi-as dori ca Romgaz sa analizeze oportunitatea si sa incerce sa intre in acest consortiu. Cred ca a venit momentul ca societatile romanesti viabile, asa cum este Romgaz, sa faca acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima data: imi doresc ca Romgaz sa intre in proiectul din Marea Neagra", a spus Popescu, in conferinta Focus Energetic.
El a precizat ca exista o scrisoare din partea ExxonMobil catre autoritatile romane, insa nu a citit-o.
"Voi avea o discutie cu reprezentantii Romgaz sa vad daca este posibil, daca Romgaz poate face acest lucru", a continuat ministrul.
Popescu nu este primul oficial roman care emite ideea ca Romgaz sa preia participatia Exxon. Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a afirmat acelasi lucru in urma cu o saptamana.
"Consider ca, in cazul in care ExxonMobil decide in final retragerea din Romania, ar trebui ca statul roman sa se implice, iar Romgaz ar trebui sa preia participatia lor.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:59
Producatorul national de gaze, Romgaz, se afla in discutii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alaturi de care analizeaza participarea la runda a XI-a de licitatii pentru concesionarea de noi perimetre in Marea Neagra, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze, intr-o intalnire cu presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitatii, initiata recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
"Pe onshore e clar ca vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru ca nu avem know-how. Trebuie sa fim atenti, ca sa stim exact daca merita sa mergem si cu cine mergem. Cand vom lua o decizie, vom incerca sa identificam si capabilitati. Daca vom participa pe offshore, va fi impreuna cu cineva", a sustinut Volintiru.
El a subliniat ca discutiile au inceput deja. Volintiru a refuzat sa spuna numele companiilor cu care negociaza, precizand doar ca este vorba de giganti la nivel international.
"Exista niste acorduri intre noi si nu pot da detalii", a argumentat oficialul Romgaz.
Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a anuntat, la finalul lunii iulie, ca ofera prin apel public concesionarea operatiunilor de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera a 28 de perimetre, in cadrul Rundei a XI-a de licitatii, potrivit unui ordin al presedintelui ANRM, publicat in Monitorul Oficial.
ANRM a publicat si lista acestor perimetre. Este vorba... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:22
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
Ultima varianta a Legii offshore, votata de Camera Deputatilor pe 24 octombrie, afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si impune companiilor anumite conditii privind modul in care acestea isi vor vinde productia, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
Petrolistii au aratat ca, in ultimii doi ani, ARCOMN a participat la consultarile cu institutii ale statului roman, adica toate ministerele relevante, agentiile si autoritatile nationale competente, precum si de comisiile parlamentare implicate in elaborarea cadrului de reglementare offshore. se arata in documentul remis marti AGERPRES.
Contributia ARCOMN s-a limitat la evidentierea aspectelor-cheie si a riscurilor specifice industriei, precum si a practicilor la nivel international, in acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat si evaluarea impactului legislatiei propuse asupra industriei si asupra potentialelor noi investitii offshore, in zona romaneasca a Marii Negre.
"Importanta unui cadru fiscal stabil si competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum si respectarea dreptului de a comercializa liber productia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, in aceasta perioada. Votul din Camera Deputatilor, din 24 octombrie 2018, marcheaza incheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o noua varianta a legii, care afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 16:37
Grupul austriac OMV este increzator ca in lunile urmatoare Romania va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul sau de explorare din Marea Neagra astfel ca, la scurt timp, compania va putea da unda verde pentru o investitie in valoare de un miliard de euro, a declarat, vineri, directorul responsabil pentru operatiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, intr-un interviu acordat Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
OMV are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe si redevente inainte de a da aprobarea finala pentru o astfel de investitie majora, a spus Johann Pleininger.
"Ar fi vorba de o investitie de un miliard de euro", a subliniat Pleininger.
Aceasta a mai spus ca OMV are nevoie de asemenea de o garantie ca va putea exporta surplusul de gaze naturale.
Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania depinde foarte putin de importurile de energie. Mai putin de 10% din necesarul de gaze naturale al Romaniei este importat din Rusia, iar restul este produs local, in principal de Romgaz si Petrom.
"Am incredere ca Guvernul Romaniei va face o propunere rezonabila care va fi acceptata de industrie", a spus Johann Pleininger, adaugand ca se asteapta la o decizie in acest sens la toamna.
Decizia de investitii a OMV este asteptata... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:35
Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.
ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.
In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.
"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.
Pe baza termenilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 17:21