Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romgaz intra in asociere cu OMV si Exxon pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra

Romgaz intra in asociere cu OMV si Exxon pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra


Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.

ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.

In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.

"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.

Pe baza termenilor agreati, Romgaz are optiunea de a achizitiona o participatie de 10% in Midia Deep de la EMEPRL si OMV Petrom.

"Optiunea Romgaz de a intra in parteneriat este declansata de finalizarea contractului de transfer si de anuntul unei descoperiri comerciale. Zona Midia Deep este adiacenta perimetrului Neptun", se mentioneaza in comunicat.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited va fi operatorul operatiunilor petroliere in portiunea cu apa mai adanca a perimetrului Midia.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o "participare corecta" a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1972 ori