Sterling este de acord sa se asocieze cu Romgaz pentru exploatarea perimetrelor din Marea Neagra

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 18:16
1246 citiri
Sterling este de acord sa se asocieze cu Romgaz pentru exploatarea perimetrelor din Marea Neagra

Sterling Resources este de acord sa se asocieze cu producatorul de gaze Romgaz, daca acesta din urma este interesat, a declarat mati vicepresedintele Sterling, Stephen Birrell, in cadrul audierilor din cadrul Comisiei pentru Industrii si servicii din Camera Deputatilor.

"Pentru viitor, daca Romgaz este interesata, suntem bucurosi sa discutam despre un parteneriat, deoarece este al doilea producator de gaze din Romania", a spus Birrell, potrivit Newsin.

Acesta a calificat ca fiind false toate acuzatiile care li s-au adus din partea autoritatilor romane.

"Incepand din februarie 2009, in urma decizie Curtii Internationale de Justitie de la Haga, privind delimitarea frontierei maritime dintre Romania si Ucraina, ni s-au adus acuzatii false.

Aceste acuzatii false aduse de oficialii romani ma afecteaza personal, dar si conducerea si actionarii companiei. Oficial, compania Sterling nu a fost instiintata de nicio incalcare a prevederilor legale", a mentionat oficialul Sterling.

In ceea ce priveste acuzatiile privind lipsa autorizatiilor necesare desfasurarii activitatii, Birrell a spus ca Sterling Resouces are toate autorizatiile si acordurile necesare solicitate de legislatia in vigoare care au fost aprobate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Am mai fost acuzati ca, in baza actului aditional 11, am trecut de la drepturile de explorare la cele de exploatare.

Si aceste acuzati sunt false. Noi am beneficiat inca din 1992 de acest drept de exploatare. Totodata, am mai fost acuzati ca statul roman a pierdut dreptul de a participa la impartirea productie.

Dar nu compania Sterling este vinovata si nu este nici partea care a cauzat acest lucru, ci statul roman si-a pierdut singur acest drept prin prevederile din Legea petrolului numarul 134/1995", a adaugat vicepresedintele Sterling.

Referitor la acuzatiile privind faptul ca Sterling Resources nu a dovedit capacitatile tehnice si financiare necesare functionarii, Birrell a spus ca firma nu s-ar fi angajat la demararea operatiunilor petroliere daca nu ar fi detinut aceste capacitati, care au fost verificate de ANRM.

Birrell a tinut sa sublinieze ca Sterlig Resources are o conducere executiva formata din 12 persoane angajate permanent si ca au mai fost angajate peste 300 de persoane.

Vicepresedintele Sterling Resources, Stephen Birrell, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca nu exista niciun temei legal pentru ca Guvernul sa rezilieze contractul pentru perimetre din Marea Neagra pe care compania le are concesionate. Potrivit acestuia, Sterling Resources isi continua afacerile si se afla in primele etape ale pregatirii unei evaluari a impactului asupra mediului, in ceea ce priveste perimetrele Doina si Ana.

Acesta a mai spus ca va lua toate masurile necesare pentru a-si proteja investitia din Romania si a respecta legea.

Sterling Resources precizeaza intr-un comunicat in luna februarie ca, in cei 11 ani de activitate in Romania, a respectat si a aplicat toate reglementarile prevazute de legislatia Romaniei si a UE si ca a facut investitii directe de circa 56 milioane dolari, in operatiuni de prospectiuni seismice si foraj.

Presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, a declarat saptamana trecuta Agentiei NewsIn ca actul aditional nr. 11 la contractul dintre Sterling si ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce inseamna ca statul roman ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasa de Sterling, iar locul ANRM in cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz.

ANRM poate rezilia contractul de concesiune daca Sterling Resources "sisteaza operatiunile petroliere pe o perioada mai mare de 60 de zile, fara acordul agentiei", sau daca "nu respecta prevederile studiilor tehnico-economice de exploatare", ori in conditiile in care "nu isi indeplineste din vina proprie, obligatiile asumate cu privire la termenul de incepere a operatiunilor petroliere", potrivit actului aditional nr. 11 al contractului de concesiune pentru explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

De asemenea, ANRM poate rezilia contractul in cazul in care Sterling Resources furnizeaza, cu buna stiinta, agentiei date si informatii false cu privire la operatiunile petroliere sau incalca acele clauze de confidentialitate prevazute in acordul de concesiune, sau daca "Sterling Resources nu achita in termen de sase luni de la data scadenta redeventa petroliera datorata statului", ori daca Sterling Resources "nu realizeaza volumul minim de lucrari prevazute in Acord pentru o perioada data si expirata".

Totodata, ANRM poate rezilia contractul de concesiune cu Sterling Resources daca aceasta companie executa operatiuni petroliere fara autorizatiile prevazute de lege sau daca i s-a retras acordul si/sau autorizatia privind protectia mediului si/sau cea de protectie a muncii.

Contractul pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani, calculati din 1992, si va expira in 2027 (tinand cont de anii in care a fost blocat), dar are dreptul de prelungire de pana la 15 ani, potrivit fostului presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Titeiul si gazele naturale extrase din fiecare zacamant comercial vor fi masurate dupa iesirea din statiile de separare si tratare.

Sterling Resources este obligata sa plateasca la bugetul statului roman redevente petroliere pentru titei si pentru gaze, intre 3,5% si 13,5%, reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase, pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor de titei si respectiv de gaze, in functie de cantitatea extrasa.

ANRM a publicat, la inceputul lunii aprilie pe portalul institutiei Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy (din 1992). Actele aditionale la acest contract initial de explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia au fost publicate anterior. 

#acord, #companie, #concesiune, #exploatare , #stiri Romgaz