Guvernul a aprobat trei acorduri de exploatari petroliere in Marea Neagra

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:21
1620 citiri
Guvernul a aprobat trei acorduri de exploatari petroliere in Marea Neagra

Executivul a aprobat miercuri, prin Hotarare de Guvern, trei acorduri de exploatare petroliera in Marea Neagra, acorduri prin care companii olandeze si romanesti se angajeaza sa investeasca minim 140 milioane dolari in urmatorii trei ani. 

Cele trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera din cadrul Rundei a X-a de apel public de oferta vizeaza trei perimetre concesionate, fiecare cu o suprafata de circa 1.000 kilometri patrati in sectorul romanesc al Marii Negre, informeaza NewsIn.

"Acordurile petroliere au o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in functie de complexitatea lucrarilor.

Titularii acordurilor sunt companii olandeze si romanesti, iar valoarea programelor de investitii minime obligatorii care se vor derula in urmatorii trei ani este de circa 140 milioane dolari", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Dupa finalizarea programului initial, in functie de rezultatele obtinute, titularii pot decide renuntarea la acord sau continuarea lucrarilor cu alte programe al caror cuantum ar putea sa varieze intre 70 si 180 de milioane de dolari pentru trei ani.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in luna iulie a anului trecut castigatorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petroliera, iar in urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se afla in platoul continental din Marea Neagra.

Pana in prezent, Guvernul a aprobat mai mult de jumatate din acordurile petroliere, la mai bine de un an de la anuntarea castigatorilor.

Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, declara in luna ianuarie pentru NewsIn ca marile companii petroliere carora li s-au concesionat in total 20 de perimetre pentru explorare petroliera, in cadrul Rundei a X-a organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), si-au asumat investitii de un miliard de dolari in total in Romania, in prospectiuni seismice si foraje.

Astfel, castigatorii unor perimetre din platoul continental al Marii Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia si Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul.

De asemenea, in urma licitatiei organizata de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre in Depresiunea Panonica societatilorAudax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL si Universal Premium SA.

In plus, companiei Chevron Romania E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre in Dobrogea, la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi.

Intre companiile mari care licitasera initial, dar care nu au castigat, se numara Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil. ANRM scosese la concesionare prin Runda X 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km patrati si care insumau 30.000 km patrati.

Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga.

In plus, zece din perimetrele neconcesionate urmeaza fie scoase iar la licitatie, cel mai probabil, anul viitor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol marea neagra, # ecploatare petrol, # investitii petrol , #Petrol