Videanu: Rezilierea contractului cu Sterling Resources este decizia corecta

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 12:54
1751 citiri
Videanu: Rezilierea contractului cu Sterling Resources este decizia corecta

Rezilierea contractului de exploatare a unor de hidrocarburi din Marea Neagra incheiat cu compania Sterling Resources este decizia corecta, iar Romgaz ar putea reprezenta statul in acest acord, a declarat, joi, la Medias, ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa.

"Mie mi s-a parut cel putin ciudat emiterea unei ordonante de urgenta care modifica doua legi organice, a petrolului si minelor. Cred ca s-a luat decizia corecta (de reziliere a contractului, n.r.)", sustine Videanu.

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a afirmat ca suspiciunile in privinta acestui acord s-au confirmat, compania canadiana neavand bonitate financiara si nici autorizatii pentru derularea acestui acord. 

"Contractul cu Sterling a fost modificat ilegal prin OUG 11 din 2007", a spus Iancu.

Comisia prezidata de Iancu va avea, martea viitoare, noi audieri ale oficialilor Sterling.

Iancu a adaugat ca statul nu poate rezilia unilateral acordul cu Sterling, din cauza prevederilor din OUG 11 din 2007, dar va fi anulata aceasta ordonanta de urgenta, iar in contract, din partea statului, va fi inclus producatorul de gaze Romgaz, in locul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, astfel incat statul sa aiba un beneficiu de 45% din productia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul initial din 1992.

In cazul Petrom, care detine, de asemenea, drepturi de exploatare in Marea Neagra, statul primeste 41% din productie, prin participatiile detinute la aceasta companie prin Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, a mai spus Iancu, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor. 

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX ca agentia a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contract, #reziliere, #sterling, #videanu , #stiri Romgaz