Romgaz are buget de 660 de milioane de lei pentru descoperirea de noi zacaminte

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 08:56
1464 citiri
Romgaz are buget de 660 de milioane de lei pentru descoperirea de noi zacaminte

Conducerea Romgaz a anuntat, joi, ca are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, scopul fiind descoperirea de noi zacaminte pentru a combate "declinul de productie", transmite corespondentul Mediafax.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, si directorul adjunct al companiei, Dumitru Rotar, au anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca bugetul de explorare al societatii pentru acest an este de 666 de milioane de lei, "de patru ori mai mare decat acum patru ani".

"In cadrul directiilor de dezvoltare ale Romgaz, activitatea de explorare-productie este de baza si se materializeaza prin faptul ca, in ultimii ani, am reusit sa atenuam declinurile de productie. De la un declin de sapte la suta, am ajuns, in ultimii cinci ani, la declin sub 1,5 la suta, iar anul trecut a fost chiar zero. Este un lucru de care trebuie tinut cont si presupune un efort investitional sustinut", a declarat Virgil Metea.

Volumele zacamintelor descoperite sunt tot mai mici

"Nu numarul de sonde ar fi important sau adancimea de explorare, dar tinand cont de faptul ca descoperirile acestea sunt tot mai rare si cantitatile descoperite, volumele descoperite, sunt mici, atunci e clar ca pentru a putea veni cu ceva substantial pe piata eforturile trebuie sa creasca. Ca nu ne putem astepta - desi nu ar fi rau - la niste descoperiri din acelea care sa ne faca sa stam si sa asteptam numai sa se consume. Deocamdata ne incadram intr-o rata de descoperire de 60-70 la suta, daca vom ramane pe ea va fi foarte bine, asta inseamna ca in fiecare an venim cu un aport destul de important ca sa ne atenuam declinul", a declarat Metea.

El a afirmat ca se cauta solutii atat pentru cresterea productivitatii zacamintelor vechi, cat si pentru noi descoperiri, insemnand noi concesiuni si dezvoltarea sectorului offshore.

La randul sau, directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a precizat ca societatea este interesata sa participe la toate licitatiile care se organizeaza in regiune pentru concesionarea de noi zone pentru explorare.

De asemenea, Rotar a afirmat ca, in tara, la zacamintele actuale, se lucreaza cu tehnologie 3D pentru a descoperi zone care pot fi aduse in exploatare.

"In ultimii cinci ani am utilizat pe scara larga seismica 3D pentru a avea o imagine mult mai buna a zacamintelor, pentru a vedea zone in care putem fora sonde noi, care pot fi aduse in exploatare. Avem 143 de zacaminte comerciale si peste 3.000 de sonde", a afirmat Rotar.

Romgaz are acorduri de explorare-exploatare in aproape toata tara

El a prezentat faptul ca Romgaz are acorduri de explorare-exploatare cu statul roman pentru noua locuri de explorare in Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia si in partea de vest a tarii.

"Este din ce in ce mai dificil sa descoperim noi acumulari de gaze si suntem fortati sa investigam zone de mare adancime, peste 3.000 de metri, care implica dificultati majore in ce priveste forajul sondelor si conditiile pe care le intalnim, presiuni si temperaturi... la 4.000 de metri temperatura este de 100 de grade Celsius, de exemplu. Intentionam ca in perioada urmatoare sa executam un numar de foraje prin care sa identificam aceste acumulari. Zacamintele in sine, capcanele le-am identificat, acum urmeaza sa verificam prin foraje daca acestea contin sau nu hidrocarburi", a spus Rotar.

El a mentionat ca Romgaz nu are experienta in forarea offshore, de aceea in blocurile din Marea Neagra compania detine doar diferite cote parte, nefiind operator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romgaz explorare, #zagaminte romgaz, #gaze romania , #stiri Romgaz