Videanu vrea ca Romgaz sa exploreze perimetrele neconcesionate din Marea Neagra

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 14:08
1471 citiri
Videanu vrea ca Romgaz sa exploreze perimetrele neconcesionate din Marea Neagra

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi ca vrea ca producatorul national de gaze naturale, Romgaz, sa exploreze productia de petrol si gaze din perimetrele din Marea Neagra neconcesionate si castigate de Romania la Haga.

"Intentia mea este sa cer ANRM ca Romgaz sa prospecteze zona in conditiile legii.

Apoi, datele privind rezultatele in urma explorarii ar putea fi predate ANRM, care va decide, potrivit legii, acordarea drepturilor de exploatare", a spus Adriean Videanu.

Adriean Videanu a participat joi la Medias la aniversarea a 100 de ani a Romgaz. In aprilie 1909, la Sarmasel, judetul Mures, a fost facuta prima descoperire de gaze naturale libere din Romania.

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga a transat in urma in luna februarie disputa romano-ucraineana legata de delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor, acordand Romaniei aproape 80% din zona disputata.

Romania a obtinut astfel jurisdictia suverana si drepturile suverane, mai ales de exploatare, pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kilometri parati.

In aceasta zona se estimeaza ca ar exista aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Bogdan Aurescu, care a fost agentul Romaniei la CIJ. 

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#exploatare, #gaze, #petrol, #productie , #stiri Romgaz