Principalul broker de pe piata americana a aurului, GoldCore, isi indeamna clientii sa mizeze din plin pe aur, pentru a acumula venituri in cursul acestui an.
Peisajul economic nesigur si turbulent de la inceputul anului canalizeaza tot mai mult atentia investitorilor asupra metalului pretios.
"Detinerea aurului in 2015 va proteja si va genera venituri asa cum a facut de-a lungul istoriei. Actualul climat economic este mai instabil decat a fost in tot timpul vietii noastre.
Volatilitatea pietelor si turbulentele sunt deja o certitudine, la fel si devalorizarea valutei. O noua criza financiara pare sa se apropie si problema nu mai este daca aceasta se va intampla, ci mai degraba cand", a afirmat Mark O'Byrne, director general la GoldCore, pentru agentia moscovita Sputnik News.
1.300 de dolari, pragul psihologic
In ultima zi a saptamanii trecute, pretul unciei de aur s-a apreciat cu peste 4,5%, atingand valoarea de 1.280 de dolari.
Pentru multi analisti, pragul estimat pentru tranzactiile acestui an se situeaza la peste 1.300 de dolari, dar cresterea ar putea sa fie facuta in trepte.
"Aurul s-a apreciat destul de mult in aceste prime saptamani ale anului, iar o corectie a pretului in termen scurt nu este exclusa. Cu toate acestea, tinand cont de riscurile macroeconomice, sistemice, geopolitice si monetare din ziua de astazi este de asteptat ca pretul aurului sa creasca constant in cursului acestui an", a mai spus O'Byrne.
Directorul GoldCore vede... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:05
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Pretul aurului va continua sa scada si ar putea ajunge sub 1.000 de dolari uncia, anul viitor, conform estimarilor bancii Goldman Sachs.
Astfel, analistii institutiei sustin ca in 2014, metalul pretios va avea un pret tinta de 1.050 de dolari pe uncie (28,34 grame), iar cotatiile ar putea cobori chiar sub pragul de 1.000 de euro spre finalul anului, scrie Bloomberg
In acest fel, aurul isi va continua declinul, avand in vedere ca in primele opt luni din 2013 valoarea lui a scazut cu 22%.
Ultima data cand metalul pretios a coborat sub 1.000 de dolari uncia a fost in octombrie 2009.
Citeste mai multe despre Pretul aurului scade - La cat va ajunge si ce se va intampla cu proiectul Rosia Montana pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 13:35
Pretul aurului a coborat vineri sub pragul simbolic de 1.200 de dolari uncia, atingand cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul lunii august 2010, pe fondul absentei temerilor inflationiste dar si al dezinteresului investitorilor.
In jurul orei 01.00 GMT, uncia de aur a coborat pana la 1.180,50 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa data de 2 august 2010. Ulterior si-a revenit usor, astfel ca in jurul orei 08.15 GMT se tranzactiona la 1.204,60 dolari, transmite AFP.
De la inceputul anului, metalul galben a pierdut peste 30% din valoare, pierzand 200 de dolari in doar doua zile la mijlocul lunii aprilie si ulterior alte 200 de dolari la inceputul acestei luni.
"Aurul evolueaza la cel mai scazut nivel din ultimele 34 de luni si se indreapta spre cea mai mare cadere trimestriala din ultimi 90 de ani", a declarat Lee Mumford, analist la Spreadex.
Potrivit analistilor, semnele succesive de imbunatatire a economiei americane si absenta de temeri inflationiste ii determina pe investitori sa renunte la aur in favoarea unor active mai riscante dar care ofera profituri mai mari.
Aurul este considerat in mod traditional o valoare de refugiu in fata inflatiei. In prezent insa inflatia se mentine la un nivel relativ scazut, in special in SUA si in Europa. In luna mai, preturile de consum in prima economie mondiala au inregistrat o crestere anuala de doar 1%.
In plus, perspectiva unei inaspriri a politicii monetare ultra relaxate urmata de Rezerva... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:50
Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Pretul argintului a scazut luni cu pana la 7%, la 20,7 dolari pe uncie, cel mai redus nivel din septembrie 2010, iar aurul s-a depreciat pentru cea de-a opta sedinta consecutiv, cu 1,5%, la 1.338 dolari pe uncie, prelungind cel mai indelungat trend descendent din martie 2009.
Argintul a pierdut 30% din pret de la inceputul acestui an, cea mai slaba performanta in randul metalelor pretioase, pe fondul temerilor ca cererea din industrie nu este suficient de solida pentru a compensa scadera interesului investitorilor, transmite Bloomberg.
Pretul argintului, utilizat pentru productia de electronice si panouri solare, trece printr-o perioada de scadere abrupta din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice a Chinei si prelungirea recesiunii din zona euro.
Cei mai recenti indicatori economici din China s-au plasat sub estimari, iar premierul Li Keqiang a semnalat ca autoritatile dispun de spatiu de manevra limitat in ceea ce priveste utilizarea de masuri de stimulare pentru a atinge tintele de dezvoltare economica.
Banca Natixis noteaza intr-un raport ca numarul instalatiilor fotovoltaice a inregistrat anul trecut, la nivel global, cea mai slaba crestere din ultimii 6 ani.
Vanzarile scazute de panouri solare in UE au incetinit si cererea pentru argint.
Pe de alta parte, pretul aurului inregistreaza cel mai indelungat trend descendent din 2009, in urma scaderii cererii din partea investitorilor pentru active cu grad scazut de risc, si, mai recent,... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 10:39
Pretul aurului a atins vineri cel mai redus nivel din ultimele 10 luni si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal dupa luna februarie, in urma speculatiilor ca intarirea dolarului si a economiei Statelor Unite va reduce interesul pentru plasamentele considerate sigure.
Contractele futures pentru aur cu livrare in iunie sunt in scadere cu 2%, la 1.534,4 dolari uncia, dupa un declin de pana la 2,1%, la 1.532 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, transmite Bloomberg.
In aceasta saptamana cotatiile au coborat cu 2,7%. Pretul aurului cu livrare imediata a scazut cu 1,6%, la 1.535,5 dolari uncia.
Cotatia dolarului este in urcare cu 0,5% fata de euro, sustinuta de datele de joi privind scaderea numarului de solicitari pentru indemnizatii de somaj in Statele Unite. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:44
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Pretul aurului atinge noi culmi, in asteptarea unor decizii importante pentru viitorul economiei mondiale, iar analistii estimeaza cotatii ridicate si in viitor.
Popularitatea de care se bucura metalul pretios reflecta increderea pe care i-o acorda investitorii in perioade de incertitudine. Insa reprezinta aurul o solutie viabila la criza economica?
Aurul se tranzactiona, marti, la 1.740 de dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, relateaza Moneycontrol.com.
Interesul pentru metalul pretios creste in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Germaniei in privinta legalitatii Mecanismului European de Stabilitate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Rezerva Federala sa anunte, in aceasta saptamana, o noua runda de relaxare fiscala, dupa ce, vineri, au fost anuntate date dezamagitoare cu privire la rata somajului in randul americanilor.
"Cred ca ne putem astepta ca pretul sa atinga, pe termen scurt, o valoare apropiata de 1.770 de dolari, urmata de o posibila corectie, care sa mentina pretul in range-ul in care evolueaza de aproape doi ani de zile", a estimat pentru Business24, brokerul Intercapital, Mihai Muresian.
Pe parcursul ultimului an, pretul aurului a fluctuat intre 1.500 si 1.700 de dolari pe uncie, pe fondul unui context economic problematic.
"In primele luni ale anului, evolutia pretului aurului a fost influentata in mod direct de incertitudinile globale resimtite atat la nivel economice cat si la nivel... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:45