Monedele exotice au adus castiguri

Luni, 23 Ianuarie 2006, ora 16:06
1027 citiri

Lira egipteana si dolarul canadian au fost monedele care au crescut cel mai mult in raport cu leul in 2005. Nici investitorii romani care au mizat in 2005 pe dolar nu au de ce se plange, mai ales daca au realizat cumpararea sau vanzarea de valuta contra lei la momentul potrivit.Asa cum anticipam cu un an in urma, cei care au mizat pe dolar in 2005 s-au numarat printre castigatori. Ei au putut sa se bucure de faptul ca economiile lor si-au pastrat valoarea, in conditiile in care moneda americana a crescut fata de leu cu aproape 7%, iar inflatia pe 2005 (decembrie la decembrie) a fost (e drept, un pic mai mare) de 8,6%.

Daca insa investitorii in dolarii americani ar fi fost atat de inspirati incat sa cumpere moneda americana si sa vanda lei pe 11 martie 2005 si apoi sa o revanda contra lei pe 8 noiembrie 2005, atunci ei ar fi avut un castig in plus fata de inflatie de aproape 9%. In schimb, investitia in euroo ar fi adus fara sa luam in considerare inflatia o pierdere pentru cei care in 2005 au mizat pe moneda euroopeana, de aproape 8%. Daca insa, cineva ar fi cumparat euroo in ultima zi a anului trecut si ar fi vandut moneda euroopeana pe 8 august 2005, pierderea sa ar fi fost si mai mare, de aproape 16%.

Cei mai inspirati investitori romani pe piata valutara (daca luam in considerare monedele cotate la BNR) ar fi fost insa cei care ar fi contat pe valute ceva mai exotice pentru Romania si anume lira egipteana, respectiv dolarul canadian. Fata de leu, acestea au avut o crestere in 2005 de 13,4%, respectiv 10,78%. Lira egipteana, in plus, a fost in 2005 moneda ideala pentru un speculator roman cresterile si scaderile abrupte fata de leu repetandu-se la cateva saptamani. Leul moldovenesc si lira turceasca au adus de asemenea ceva castiguri (+3,4%, respectiv +6,86%) celor care au mizat pe ele.

Zlotul polonez, care a fost un adevarat performer al pietei valutare romanesti in 2004, apreciindu-se fata de leu cu 11,66% in intervalul 31 decembrie 2003 - 31 decembrie 2004, a avut in 2005 o evolutie dezamagitoare pentru un posibil investitor, in 2005 el scazand cu 2% fata de leu, in valoare nominala (fara a socoti si inflatia). Coroana ceha si forintul unguresc au urmat evolutii asemanatoare zlotului polonez (usoare deprecieri fata de leu), ceea ce ne face sa afirmam ca din punctul de vedere al costurilor, concurentii nostri directi pe piata UE - polonezii, cehii si ungurii - au inregistrat o usoara crestere de competitivitate in raport cu exportatorii romani (leul a scazut mai putin in raport cu euroo, comparativ cu zlotul, coroana ceha si forintul).

Cel mai mare castig in 2005 l-au avut insa cei care au investit in aur, spre deosebire de 2004, cand metalul galben a avut un pret mai scazut cu 6,4% la 31 decembrie 2004, comparativ cu 31 decembrie 2003. Astfel, pretul aurului afisat de Banca Natonala a Romaniei a crescut in 2005 cu 25% intre 31 decembrie 2004 si 31 decembrie 2005.

Analizand toate aceste date am putea afirma ca din punctul de vedere al pietei valutare 2005 a fost in linii generale un an "in oglinda" comparativ cu 2004.

Nu trebuie minimizat nici faptul ca momentul cumpararii si vanzarii valutei este unul foarte important, cele doua monede putand aduce si castiguri celor care au avut incredere in ele. Iar exemplele de mai sus cu euroo si dolarul sunt cat se poate de graitoare, castigul sau pierderea putand fi maximizate, respectiv minimizate in functie de data efectuarii tranzactiilor.

SFAT

In conditiile in care leul urca si coboara fata de euroo si dolar, dar si fata de alte valute de pe piata internationala, nu va grabiti sa scapati de respectiva valuta pe care o detineti, la un curs defavorabil. Amanarea efectuarii tranzactiei pentru un moment cand raportul de schimb se va dovedi mai avantajos ar putea fi o decizie inteleapta. Dar, atentie... Un astfel de moment ar putea sa apara pentru o perioada foarte scurta, asa ca este bine sa urmariti tot timpul piata.

Gabriel Nitulescu

Banii Nostri