Mita in domeniul Sanatatii ajunge la 20%, in IT la 10% si in infrastructura intre 2% si 5%, sustine procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
Potrivit acesteia, spaga se cere companiilor in numerar si reprezinta un anumit procent din valoarea contractului pe care il obtin.
"Am investigat un dosar in care o companie a oferit mita pentru a obtine autorizatie in vederea punerii in circulatie a unui medicament. De obicei, in astfel de situatii, mita se cere in cash, in numerar, se cere inainte de incheierea contractului si se cere un anumit procent din valoarea contractului. In domeniul Sanatatii, valoarea mitei este undeva la 20%, in domeniul IT la 10%, in infrastructura - intre 2% si 5%", a precizat Kovesi intr-un interviu pentru Rezistenta TV.
Sefa DNA a explicat ca, de cele mai multe ori, companiile care dau mita comit si alte infractiuni, cum ar fi cea de spalare de bani.
"Compania, ca sa obtina acesti bani si sa-i ofere mita pentru a castiga contractul, de foarte multe ori comite o alta infractiune: de evaziune fiscala, de spalare de bani, pentru a putea face rost. Ofera mita, castiga contractul, dupa care trebuie sa-si recupereze intr-un fel acesti bani. Si atunci, ce observam: pretul medicamentelor creste, calitatea serviciilor este mult mai slaba. Iata un efect indirect al coruptiei!", a declarat Laura Codruta Kovesi.
In acest sens, sefa DNA a precizat ca oamenii trebuie sa constientizeze cat de grav este fenomenul... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:44
Guvernul a aprobat, joi, in sedinta, o ordonanta prin care angajatorii sunt obligati la plata contributiilor CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru angajatii part-time, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.
"Vom lua in dezbatere un act normativ foarte discutat in ultimul timp, care implementeaza plata CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time.
In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", a declarat premierul la inceputul sedintei Executivului.
Mihai Tudose a precizat ca studentii, pensionarii si elevii vor fi exceptati de la prevederile actului normativ.
Tot printre exceptii se afla ucenicii in varsta de pana la 18 ani, persoanele cu dizabilitati carora li s-a recunoscut prin lege dreptul de a lucra mai putin de 8 ore pe zi sau cei care obtin venituri din mai multe contracte de munca dintre care unul cu norma intreaga.
La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Obligatia de plata la acest nivel a contributiei la pensie si sanatate pentru contracte part-time este prevazuta, in noul program de guvernare, sa fie introdusa din luna august a acestui an. Initial, termenul avansat, prin programul de convergenta... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 18:05
O firma cu un singur angajat si al carei nume apare in dosarul de evaziune de 35 de milioane de euro, in care sunt cercetati fostul angajat SGG Marcel Pavaleanu si Razvan Alexe, a castigat un contract de lucrari la SJU Ploiesti in valoare de 2,4 milioane lei, la care a renuntat insa dupa cateva luni.
Societatea S&S Wizard Advertisng SRL din Ploiesti, firma care are ca obiect de activitate "activitati ale agentiilor de publicitate" si care, potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finantelor, are un singur angajat, a castigat anul acesta licitatia pentru renovarea sectiei de oftalmologie a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, fiind vorba despre un contract in valoare de 2,4 milioane de lei finantat din fonduri de la Consiliul Judetean Prahova.
La inceputul lunii iulie a acestui an, Consiliul Judetean Prahova anunta ca sectia de oftalmologie, care functiona intr-o cladire monument istoric, construita in 1924, se muta intr-o alta locatie a Spitalului de Urgenta Ploiesti, intrucat incep lucrarile de renovare a sectiei respective.
"Costa 2,4 milioane (de lei - n.r.). Anul asta sunt alocati pana acuma 700.000, avem in fondul de rezerva suficienti bani si daca firma care a castigat e serioasa si eleganta poate s-o termine la anul, la 1 mai. (...) A mers in linie licitatia, deci vom incepe in 20 iulie si eu zic ca la anul in 30 mai, cel tarziu, e gata si va fi inaugurata la cele mai inalte standarde", declara, la inceputul lunii iulie, presedintele... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 11:00
Romanii care, pe langa salariu, obtin si venituri din inchirierea de locuinte vor plati de doua ori contributii la asigurarile de sanatate, in limita a cel mult 611 lei pe luna. Efectul pe piata imobiliarelor: chirii mai mari si evaziunea mai multa. In plus, specialitii in fiscalitate ridica mai multe semne de intrebare precum: De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti?
Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta care introduce taxe suplimentare pe chirii dupa negocierile cu FMI.
Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute. Practic, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.
"Baza de calcul propusa este avantajoasa pentru proprietarii care inchiriaza mai multe proprietati sau pentru cei care inchiriaza imobile scumpe. Proprietarii care inchiriaza 5 sau 10 locuinte, acestia nu platesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe luna indiferent de suma incasata din chirii. In schimb, daca o persoana inchiriaza o proprietate cu 100 de euro nu poate plati mai putin de 41 de lei, chiar daca valoarea tranzactie nu atinge salariul de baza minim brut pe tara (750 de lei)", a mai spus Alina Petrescu, manager Imobiliare.NET.
Ce "tactici" vor folosi proprietarii... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:30
ANAF a obtinut anul trecut venituri de aproape opt miliarde de lei din combatarea evaziunii, prin actiuni derulate de Garda Financiara, Inspectia Fiscala si Vama, din care mai mult de o patrime sunt rezultatul monitorizarii transporturilor intracomunitare de marfuri, in special legume-fructe si carne.
Potrivit datelor centralizate de institutie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in 2012 aproape 168 de miliarde de lei, in crestere cu peste 7% fata de anul anterior.
Din cele 7,92 miliarde lei obtinute din combaterea evaziunii, circa 2,62 miliarde lei sunt rezultatul monitorizarii transporturilor.
Structurile din cadrul ANAF au dispus anul trecut masuri asiguratorii in valoare de peste 5,4 miliarde de lei si au instituit obligatii fiscale suplimentare de peste 6,8 miliarde de lei.
"Anul trecut am reusit imbunatatirea indicatorilor de performanta ai ANAF si aici ma refer in primul rand la resursele utilizate pentru colectarea banilor la buget. Practic, am redus suma cheltuita pentru colectarea unui milion de lei, de la 11.142 lei in anul 2011, la 10.823 lei in anul 2012.(...)
Obiectivul meu pentru acest an este acela de a imbunatati nivelul general al colectarii veniturilor bugetare administrate de ANAF, inclusiv prin cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale, mai ales ca in 2012 am avut o crestere cu peste 7% a incasarilor la bugetul de stat fata de anul 2011", a declarat presedintele ANAF, Serban Pop.
Seful... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:50
Politistii si procurorii bucuresteni fac, vineri dimineata, 61 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Cluj, Constanta, Prahova, Hunedoara, Dambovita si Olt, fiind vizata o grupare infractionala suspectata de evaziune fiscala de peste cinci milioane de euro si cesionarea in fals a peste 150 de firme.
Membrii gruparii infractionale sunt suspectati de evaziune fiscala, cesionarea in fals a unei societati comerciale, determinarea inmatricularii unei societati in temeiul unui act constitutiv fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata, prin care ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste cinci milioane de euro.
La perchezitii participa peste 200 de politisti bucuresteni, actiunea fiind condusa de Parchetul Judecatoriei Sectorului 2.
La jumatatea anului 2012, procurorii si politistii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva mai multor persoane, suspectate ca ar fi cesionat, in fals, societati comerciale cu diferite domenii de activitate, pentru a ascunde neplata taxelor datorate bugetului de stat, respectiv impozitul pe salarii, asigurari sociale, de somaj si de sanatate, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei si Parchetului Judecatoriei Sectorului 2.
Extinzand cercetarile in aceasta cauza, anchetatorii au obtinut date si informatii potrivit carora, incepand cu a doua jumatate a anului 2011, membrii gruparii ar fi racolat mai multe persoane si, folosindu-se de situatia materiala precara a acestora, i-ar fi determinat sa... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 09:55
Un milion de italieni declara venituri zero. Cheltuielile trebuie sa fie insa in concordanta cu veniturile. Pentru a depista evazionistii, agentia de venituri din Italia va folosi instrumente ca "Redditometro" (Venitometrul) si "Redditest"(Venitotestul).
"Daca cineva a facut evaziune fiscala si a cheltuit o gramada de bani, persoana respectiva stie ca acum il putem controla", a declarat Attilio Befera, director al Agenzia delle entrate (Agentia pentru Venituri), scrie Agerpres.
Este vorba de instrumente fundamentale, cu ajutorul carora, pe viitor se va incerca sa se combata si sa se previna evaziunea fiscala.
"Nu ne intereseaza ceea ce cumpara oamenii - a subliniat Befera. Pot fi barci sau tomate, lucrul fundamental este ca ceea ce vor cheltui, fapt ce va fi constatat in mod corespunzator, sa fie in perfecta concordanta cu declaratia de venit".
Pentru aceasta, "Agentia pentru Venituri" a prevazut un esantion bogat - 100 de articole distincte, care merg de la achizitiile de bunuri de folosinta indelungata la transport, de la locuinta la energie, continuand cu sanatatea si timpul liber. mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 11:46
Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta, la ora actuala, 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA, a declarat marti, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta, Sorin Minea.
"Consider ca medicii veterinari ar putea elimina evaziunea fiscala din industria alimentara prin trasabilitate si imperecherea datelor de la nivel de productie, respectiv cantitatile de carne si lapte intrate si cele iesite. Toate acestea pot da un cuantum al evaziunii fiscale din Romania de astazi".
"In prezent, evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta in jur de 50-60% din totalul pietei, fiind in continuare in crestere din cauza majorarii TVA", a precizat Sorin Minea, la o intalnire organizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor din industria alimentara si cu reprezentantii institutiilor publice aflate in subordinea autoritatii.
Minea considera ca siguranta alimentului inseamna un control egal pentru toata lumea, nu unul diferentiat.
"Consider ca macar produsele de origine animala trebuie vandute in conditii dictate de legea europeana si nu intr-o interpretare eronata a legii europene, iar cei care sunt in sistemul veterinar sa aiba complet controlul sigurantei alimentului, dar sa il faca peste tot in piata.
"Consider ca trebuie rescris protocolul de colaborare dintre ANSVSA,... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 17:27
Taxa pe alimentele nesanatoase va provoca evaziune fiscala si va indrepta populatia spre produse mai ieftine si mai proaste de pe piata neagra, considera reprezentantii industriei alimentare prezenti, joi, la dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii, informeaza NewsIn.Potrivit reprezentantilor ministerului, lista produselor care vor fi taxate nu a fost inca finalizata, dar secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat ca nu vor fi taxate legumele, carnea, laptele si derivatele din acestea si nici ouale. Lista va fi finalizata in doua-trei luni, iar taxa va fi variabila, in functie de produs."Avem multe probleme legate de sanatatea publica si nu putem sta cu mainile in san. Va trebui sa reinvatam sa ne hranim", a spus Cercel.Potrivit reprezentantului Romalimenta, Mihai Visan, orice taxa are doua efecte: afecteaza buzunarele consumatorului si incurajeaza economia subterana.
"Toate aceste masuri fiscale nu fac decat sa ne ingroape. Nu vom negocia cuantumuri ale contributiei, ci ministerul ar trebui sa le discute direct cu populatia", considera Visan.Dragos Frumosu, reprezentantul Federatiei Nationale a Sindicatelor din industria alimentara, este de parere ca, in momentul de fata, procentul ridicat de obezitate din Romania este cauzat de veniturile reduse care determina o alimentatie proasta.Un alt efect al introducerii taxei pe fast-food, amintit de reprezentantii industriei alimentare, este faptul ca romanii din Ardeal si Banat vor pleca la cumparaturi in Ungaria,... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 14:04