ANAF a colectat bani doar pe hartie: Ce face statul cu ei?

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
2610 citiri
ANAF a colectat bani doar pe hartie: Ce face statul cu ei?

Banii colectati de ANAF in ultimele 60 de zile, in valoare de 1% din PIB, nu sunt inca reali, palpabili, ci doar sume ipotetice, puse pe hartie, spun specialistii intervievati de Business24.ro.

Fostul sef al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a avut ca misiune colectarea unei sume de doua miliarde de euro, adica 1,5% din PIB, in doua luni. Noul sef ANAF are aceeasi misiune.

Banii colectati de ANAF in ultimele doua luni ar putea merge fie spre acoperirea deficitului bugetar, fie catre alte zone, precum salariile bugetarilor care vor fi majorate in aceasta vara. Dar banii nu fost confirmati inca.

"Ministrul Finantelor trebuie sa confirme aceste sume. Aceste sume, care sunt constatate, pot sau nu sa ajunga la Trezoreria statului. Aceste sume sunt ipotetice, ele fiind contestate in instantele de judecata, si dureaza ani de zile pana devine suma certa, lichida", a declarat pentru Business24 economistul Ionel Blanculescu.

El adauga ca Ministerul Finantelor trebuie sa confirme pentru perioada 17 februarie - 17 aprilie (timpul scurs de la cererea facuta de premier, pana la expirarea termenului oferit) sume suplimentara fata de cele estimate.

Aurelian Dochia este si el de acord ca e prematura impartirea acestor bani, echivalentul a 1% din PIB-ul Romaniei.

"Ar fi oarecum gresit sa impartim niste bani despre care nu stim daca sunt o sursa constanta la buget, sau daca sunt venituri reale, pentru ca multe din initiativele astea sunt contestate de firme, vor urma procese si in multe cazuri firmele castiga", este parerea analistului economic.

Daca ar fi un loc in care ar trebui directionati acesti bani insa, Aurelian Dochia considera ca acestea este deficitul bugetar, care trebuie acoperit.

"In conditiile in care cresterea din 2012 va fi mai mica decat cea pe baza careia a fost facut bugetul, s-ar putea ca bugetul sa nu aiba veniturile prognozate pentru 2012 si atunci sunt bineveniti niste bani suplimentari".

Banii din evaziune fiscala, in majorarile salariale din vara

In urma cu putin timp insa, economistii romani erau de parere ca banii obtinuti din combaterea evaziunii fiscale si a crimei organizate, ar putea fi una din principalele resurse destinate majorarilor bugetare programate pentru aceasta vara.

"In conditii normale, va fi un pic cam improbabil sa ai resurse financiare pentru plata acestor reveniri de salarii. Dar, pe de alta parte, toata aceasta campanie de combatere a crimei organizate, a evaziunii fiscale, poate sa aduca din aceasta lume subterana o sursa de bani", declara analistul Ionel Blanculescu pentru Business24, in urma cu cateva saptamani.

Aurelian Dochia vede propunerea guvernului de revenire la valoarea anterioara taierilor a salariilor bugetarilor ca pe o actiune foarte atractiva.

"E foarte atractiva chestia asta, din punct de vedere politic sa faci un miracol asa in care nu trebuie sa maresti impozite si taxe, sa nu iesi din parametrii bugetari si sa maresti salariile bugetare." El afirma insa ca luarea in calcul a banilor stransi din evaziune fiscala ar putea fi o gresela, pentru ca nu se stie nici macar daca ele vor fi efectiv incasate la buget, mai ales daca vor fi o sursa sustenabila pe termen lung.

Se va imprumuta Romania?

Daca banii stransi din evaziune fiscala nu sunt suficienti, Blanculescu nu vede de ce Romania nu s-ar putea imprumuta.

"Oricum se imprumuta. Anul acesta sunt aproape 16 miliarde de euro. Aproximativ 13 miliarde sunt necesarul pentru rostogolirea datoriei publice, iar restu de 3 miliarde sunt pentru refinantarea deficitului bugetar", afirma acesta.

"Majorarile salariale, aplicate diferentiat si in special in sectoarele care sufera, sanatate si educatie, ar putea sa insemne vreo 4-500 milioane de euro. Nu vad ce inseamna o asemenea suma la 16 miliarde. Daca tot vrei sa faci ceva si nu reusesti sa obtii din relansare, te poti imprumuta de diferenta respectiva si, in loc sa faci jumatate de sosea, care oricum se surpa, ii dai la medici si profesori", declara Blanculescu, care adauga ca de crestere economica nu poate fi vorba in 2012 in Romania.

Astfel, impactul unei majorari salariale pentru bugetari in aceasta vara ar fi de doar aproximativ 500 de milioane de euro la care s-ar putea adauga inca 300 milioane de euro pentru majorarea punctului de pensie si, astfel, acordarea unor sume mai mari pensionarilor romani.

Premierul Ungureanu vrea restructurarea ANAF

Mihai Razvan Ungureanu a criticat fosta conducere a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, afirmand ca aceasta nu s-a implicat eficient in combaterea evaziunii si nu a colaborat cu alte institutii. El a mai cerut si ajutorul institutiei in vederea ridicarii veniturilor bugetare la 40% din PIB, nivelul actual fiind de 32-33%.

"Am constatat ca pe toate segementele de combatere a fraudei, in rapoartale ANAF nu s-au corelat aspectele cantitative cu cele calitative. Lipsa de metodologii, utilziarea de metode invechite, lipsa de colaborare intre institutii si neasigurarea interoperatiblitatii aplicatiilor informatice", sunt principalele cauze ale problemelor ANAF.

#bani evaziune fiscala, #ANAF evaziune fiscala, #majorare salarii bugetari, #colectare impozite ANAF, #colectare bani ANAF , #Buget