Consiliul Investorilor Straini vrea o lege a holdingurilor

Joi, 16 Mai 2013, ora 11:57
1337 citiri
Consiliul Investorilor Straini vrea o lege a holdingurilor

Consiliul Investorilor Straini (CIS) sustine ca ar trebui sa se adopte o lege a holdingurilor, in conformitate cu legislatia altor state din ECE, pentru a incuraja grupurile de companii sa se stabileasca in Romania, potrivit editiei din 2013 a Cartii Albe a Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

"Ar trebui sa se adopte o lege a holdingurilor, in conformitate cu legislatia altor state din ECE, pentru a incuraja grupurile de companii sa se stabileasca in Romania. Ar trebui reduse contributiile de asigurari sociale, deoarece acestea sunt mari in comparatie cu beneficiile pe care le aduc si inseamna o cheltuiala semnificativa pentru angajatori. Aceasta ar putea fi o piedica in atragerea de investitii in Romania", se arata in document.

Potrivit CIS, ar trebui extins plafonul de cinci salarii pentru a acoperi contributiile la fondul de sanatate si somaj. Ar trebui clarificata legislatia privind impozitarea veniturilor din castigurile de pe pietele de capital de catre fondurile de investitii cu sediul in strainatate, precizandu-se, de preferat in mod explicit, ca aceste fonduri sunt impozabile in tara de origine.

Inventarul si amortizarea activelor ar trebui sa fie deductibile la calculul impozitului pe profit, la fel ca in majoritatea altor state membre ale UE.

"Cota unica de impozitare de 16% pentru veniturile obtinute de persoanele fizice si juridice ramane un aspect al sistemului fiscal romanesc atractiv pentru investitori. De asemenea, introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal din anul 2011 a adaugat transparenta. Cu toate acestea, sunt necesare imbunatatiri cu privire la stabilitatea legislatiei si la procesul consultativ.

Evaziunea fiscala trebuie abordata mai eficient prin intermediul unor controale fiscale concentrate, axate pe contribuabili si pe sectoare de activitate cu risc ridicat de evaziune. Contribuabilii onesti ar trebui ajutati printr-un proces accelerat de rambursare, in special in scopuri de TVA. Multe cereri de rambursare sunt in prezent afectate de intarzieri birocratice, ceea ce dauneaza economiei", se mai spune in Cartea Alba.

#lege holding Romania, #stimulare investitii Romania, #Consiliul Investitorilor Straini holding, #legislatie holding CIS, #carta alba CIS , #Legi economice