Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia a deschis un cont in care coruptii pot depune banii furati de la stat

Grecia a deschis un cont in care coruptii pot depune banii furati de la stat


Autoritatile elene au deschis un cont special in care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de coruptie sau evaziune, pot depune de bunavoie sumele datorate, iar oficialii de la Atena estimeaza ca guvernul ar putea incasa astfel pana la 1 miliard de euro.

"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furati depusi in acest cont vor fi ulterior investiti in infrastructura, ajutoare sociale, sanatate si educatie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter.

Guvernul spera ca presiunea asupra persoanelor care au datorii catre stat, precum cea exercitata in urma scandalului declansat de lista Lagarde, le va determina sa returneze banii.

Ce risca coruptii care aleg sa returneze banii furati

Cei care vor plati vor fi, totusi, trasi la raspundere pentru actiunile lor, fiind pasibili de amenzi si chiar pedepse cu inchisoarea.

Institutul Brookings din Washington a estimat ca guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual in perioada 2005-2009 din cauza coruptiei.

Lista Lagarde contine aproximativ 2.000 de posibili evazionisti, posesori de conturi in strainatate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poarta numele fostului ministru de Finante al Frantei Christine Lagarde, in prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autoritatilor elene in 2010 pentru a le ajuta sa combata evaziunea fiscala.

Publicul elen a aflat de lista doar doi ani mai tarziu, dintr-un articol de presa, care critica incapacitatea guvernului de a incepe o ancheta.

Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de salarii, pentru a primi doua pachete de imprumuturi de la FMI si zona euro, insumand 240 de miliarde de euro.

Statul elen s-a aflat aproape de colaps dupa ce a pierdut accesul la finantare de pe piata internationala, din cauza indatorarii foarte ridicate.

Grecia trece prin al saselea an de recesiune economica. Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere anul urmator, insa Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si agentia de rating Moody's au avertizat ca recesiunea va continua si anul viitor, insa cu o contractie a PIB mai redusa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1580 ori
Citeste mai multe desprecorupti Grecia bani furati banci grecia