Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAF a recuperat circa 1,8 miliarde de euro din combaterea evaziunii in 2012

ANAF a recuperat circa 1,8 miliarde de euro din combaterea evaziunii in 2012


ANAF a obtinut anul trecut venituri de aproape opt miliarde de lei din combatarea evaziunii, prin actiuni derulate de Garda Financiara, Inspectia Fiscala si Vama, din care mai mult de o patrime sunt rezultatul monitorizarii transporturilor intracomunitare de marfuri, in special legume-fructe si carne.

Potrivit datelor centralizate de institutie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in 2012 aproape 168 de miliarde de lei, in crestere cu peste 7% fata de anul anterior.

Din cele 7,92 miliarde lei obtinute din combaterea evaziunii, circa 2,62 miliarde lei sunt rezultatul monitorizarii transporturilor.

Structurile din cadrul ANAF au dispus anul trecut masuri asiguratorii in valoare de peste 5,4 miliarde de lei si au instituit obligatii fiscale suplimentare de peste 6,8 miliarde de lei.

"Anul trecut am reusit imbunatatirea indicatorilor de performanta ai ANAF si aici ma refer in primul rand la resursele utilizate pentru colectarea banilor la buget. Practic, am redus suma cheltuita pentru colectarea unui milion de lei, de la 11.142 lei in anul 2011, la 10.823 lei in anul 2012.(...)

Obiectivul meu pentru acest an este acela de a imbunatati nivelul general al colectarii veniturilor bugetare administrate de ANAF, inclusiv prin cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale, mai ales ca in 2012 am avut o crestere cu peste 7% a incasarilor la bugetul de stat fata de anul 2011", a declarat presedintele ANAF, Serban Pop.

Seful Fiscului a aratat ca prioritatea institutiei ramane identificarea si combaterea evaziunii si a fraudei fiscale, mai ales ca rezultatele obtinute in aceste domenii au fost semnificativ mai bune decat in 2011.

Seful Fiscului: Am incasat amenzi in valoare de 901,1 milioane lei in 2012

Din activitatea inspectiei fiscale, anul trecut au fost incasate amenzi in suma totala de 901,1 milioane de lei, cu 846,43% mai mult decat in 2011 si au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de 3,49 miliarde lei, cu 31,85% mai mult decat in urma cu doi ani.

In acelasi timp, Garda Financiara a stabilit prejudicii din activitati de evaziune care insumeaza 3,85 miliarde de lei, cu 36,64% mai mult decat in 2011. Pe total ANAF, s-au stabilit prejudicii in valoare totala de 9 miliarde lei, cu 22% mai mult decat in 2011 (7,3 milarde lei ).

Seful ANAF: Pierderea fiscala diminuata cu 1,29 miliarde de lei

Structurile vamale au recuperat la bugetul general consolidat sume suplimentare de 2,04 miliarde lei in urma controalelor realizate la firme.

"Practic, toate structurile ANAF au obtinut rezultate mai bune decat in 2011 datorita reorganizarii interne si a implementarii unor masuri de reforma in desfasurarea activitatii. Insa dincolo de aceste statistici trebuie subliniat faptul ca pe parcursul anului trecut, ca urmare a masurilor luate in combaterea evaziunii fiscale, a fost diminuata pierderea fiscala cu peste 1,29 miliarde de lei. Vorbim despre bani care pot fi orientati catre sistemul de sanatate, catre bugetul de pensii si de salarii sau catre marile proiecte de infrastructura", a adaugat Serban Pop.

Seful Fiscului a dat ca exemplu una dintre actiunile importante derulate de ANAF anul trecut si care a avut in vedere operatiunile desfasurate in perioada martie 2009 - octombrie 2010, de punere in libera circulatie a combustibilului biodiesel.

El a povestit ca desi declarat de mai multi agenti comerciali ca fiind importat din Canada, tara de provenienta a combustibilului era SUA, iar produsele importate erau supuse politicilor europene antidumping. In urma unei anchete desfasurate in opt judete, avand sprijinul organelor judiciare, Fiscul a constatatat debite la bugetul de stat in suma de 220,5 milioane de lei si a contribuit la destructurarea unei ample retele evazioniste implicate in comertul cu motorina.

"De asemenea, in actiunile desfasurate am urmarit identificarea obligatiilor fiscale suplimentare pentru agentii economici care nu au declarat veniturile inregistrate. In cazul unei singure firme, care derula afaceri cu produse din carne de porc, au fost recuperate datorii catre bugetul de stat in valoare de 161 milioane de lei", a aratat Pop.

Rambursarile ilegale de TVA, in atentia ANAF

O speta in continua atentie a ANAF ramane frauda care are ca obiect rambursarile ilegale de TVA. Presedintele ANAF a mentionat ca in numai doua cazuri s-a recuperat TVA in valoare de 93,73 milioane lei si, respectiv, 56 milioane lei.

"Sunt numai cateva exemple, dar va asigur ca atat ANAF, cat si Guvernul vor continua actiunile de combatere a marii evaziuni fiscale si recuperarea pierderilor generate de activitati economice care se desfasoara in afara cadrului legal", a conchis Pop.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2201 ori