Tarile sarace pierd pana la 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor si coruptiei

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 13:36
1090 citiri
Tarile sarace pierd pana la 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor si coruptiei
Foto: (c) Ismail Zitouny/REUTERS

Spalarea de bani, fraudele si coruptia aduc in fiecare an pierderi fiscale cuprinse intre 38 si 64 de miliarde de dolari tarilor in curs de dezvoltare, conform unui raport publicat miercuri de asociatia ONE, transmite AFP.

Aceasta organizatie britanica, fondata de cantaretul Bono, estimeaza ca, in total, aceste practici frauduloase in tarile in curs de dezvoltare reprezinta un volum anual de 1.000 de miliarde de dolari sau 750 de miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Friederike Roder, care conduce ONE in Franta, afirma ca aceste incasari lipsa ar putea fi "investite in sistemul ingrijirilor de sanatate, in securitatea alimentara si in infrastructurile necesare si salva astfel milioane de vieti".

ONE avanseaza cifra de 3,6 milioane de decese care ar putea fi evitate in fiecare an in cele mai sarace tari daca aceste incasari fiscale ar fi restabilite.

Asociatia, adresandu-se ministrilor de finante din G20 care se vor reuni la 20 si 21 septembrie in Australia, formuleaza patru revendicari.

Ea face apel "la lupta impotriva opacitatii societatilor paravan", structuri financiare deseori folosite cu scopul de a spala bani si pentru evaziune fiscala, prin organizarea unui registru public cu investitorii ascunsi in spatele acestor structuri.

ONE le cere de asemenea companiilor care exploateaza resurse naturale in tarile in curs de dezvoltare sa publice "informatiile privind platile pe care le fac in conturile guvernelor, tara cu tara si proiect cu proiect, pentru toate statele in care au filiale".

Impotriva fraudei fiscale, ONU solicita crearea "unui sistem de schimb automat de date fiscale accesibil tarilor in curs de dezvoltare (acordand o exceptie temporara de reciprocitate schimbului de date)", obligand in acelasi timp companiile "sa-si publice datele financiare tara cu tara".

ONE militeaza de asemenea pentru un mai bun acces al cetatenilor la date privind folosirea de resurse publice ('open data').

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani pierduri fraude, #tari sarace bani pierduti coruptie , #Stiri Fonduri