Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele si creditele in lei au scazut in martie 2014 fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,16 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 3,27% pe an in martie 2014 fata de 3,43% pe an in februarie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 3,02% pe an in februarie, la 2,65% pe an in martie.
La euro, bancile au redus dobanzile in martie fata de februarie atat la depozitele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an in cazul depozitelor din sold, si de la 1,98% pe an la 1,94% pe an la depozitele noi. O usoara crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la o medie de 2,46% pe an in martie de la 2,37% pe an luna anterioara.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an in februarie, si raman cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an. Si pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 8,79% pe an in martie, fata de 8,86% pe an in februarie 2014.
Pentru... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 16:34
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Dobanzile bancare au atins in aprilie minimul ultimilor sase ani, de cand BNR ofera statistici. Nivelul, corelat cu cea mai ridicata rata a inflatiei din UE, cu impozitul de 16% si cu comisioanele bancare, nu ofera deponentilor nicio sansa la castiguri.
Romania era in aprilie tara din blocul comunitar cu cea mai ridicata dobanda de referinta (5,25%), dar si cu cea mai mare rata a inflatiei (5,29%). Desi nivelul dobanzilor la depozitele noi, pe 12 luni, in moneda nationala este mai ridicat decat in alte state (5,72% in Romania, fata de 1,5% in Polonia), deponentii nu beneficiaza de castiguri reale.
Castigul real pentru un depozit constituit pe un an se limiteaza la 0,5% din suma (aproximativ a zecea parte din dobanda bancara), insa dupa aplicarea impozitului pe venit, de 16%, deponentul bancar pleaca acasa cu o suma care valoreaza mai putin decat atunci cand a depus-o, fara sa luam in calcul comisioanele bancare.
Mai exact, la un depozit de 100 de lei, banca adauga la finalul anului 5,72 de lei, din care se scade impozitul pe venit, in valoare de 0,9 lei. Dupa aplicarea comisoanelor bancare, deponentul incaseaza un castig mai mic de 4,8 lei, suma care nu acopera deprecierea celor 100 de lei, in aceasta perioada.
"Este semnul unei economii care nu este foarte functionala. Pe de alta parte, cred ca este vorba si despre lipsa de cultura financiara. Populatia, intr-o masura covarsitoare, isi depoziteaza banii la banca pentru ca nu sunt populare alte forme de... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:12
Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.
In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.
In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare, potrivit Efin.ro.
Este mai avantajoasa economisirea in lei
In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:45
In Romania au inceput sa intre bani datorita dobanzilor la depozite, iar acesti bani nu sunt neaparat de la clientii care au conexiuni cu Cipru, a declarat Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica (BCC).
"Aceste intrari de bani sunt incurajate atat de dobanzile atractive oferite pentru depozitele la termen in lei, dar si de dobanzile la euro mentinute artificial la un nivel ridicat", a explicat oficialul BCC, citat de Agerpres.
Ratele medii ale depozitelor la termen pentru persoane fizice (existente in sold) se ridicau in martie la 5,20%, maximul din acest an fiind atins in luna ianuarie, cu 5,30%. Titusi, in martie 2012, ele se ridicau la 6,09%. In cazul societatilor comerciale, dobanzile medii la depozite se situau la 4,71% in martie, de la 5,04% in aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste depozitele noi, rata medie a dobanzilor se ridica la 5,53% in martie, de la 5,68% in aceeasi luna din 2012. In schimb, cazul societatilor comerciale, rata a crescut la 4,73%, de la 4,55% in martie 2012, potrivit statisticilor BNR.
Cat despre taxarea depozitelor in Cipru, seful BCC mentioneaza ca masura a fost luata intr-o situatie speciala, care nu se pliaza pe situatia sistemului bancar romanesc.
"Romania este in prezent intr-o situatie economica incomparabil mai buna decat Cipru. De asemenea, sistemul bancar romanesc este mai solid decat cel cipriot. De aceea, in opinia mea, taxarea depozitelor nu ar fi o decizie buna. As prefera, in schimb, sa... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 10:28
Trendul de scadere a dobanzilor pentru depozitele la termen, cresterea ratei de inflatie, dar si costurile pe care le percep bancile sunt factorii care vor aduce mai degraba pierderi persoanelor care isi pastreaza economiile la banca in 2013.
Banca Nationala prognozeaza ca rata inflatiei ar putea atinge plafonul de 6% in aceasta vara, urmand sa coboare in cea de-a doua parte a anului catre tinta de 3,5% stabilita pentru sfarsitul anului 2013.
Sursa: BNR
"Dinamica anuala a preturilor bunurilor de consum este prevazuta a accelera temporar pe pracursul trimestrului II al anului curent. Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal in 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei IPC sa inregistreze o decelerare mai ampla in a doua jumatate a anului curent", se arata in Raportul BNR asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie. Ar fi si cel mai fericit scenariu.
Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata
Dobanzile medii la depozite sunt in scadere
Pe de alta parte, dobanzile medii practicate de banci anul trecut au urmat un trend descendent, de la o medie de 6,78% pe an in ianuarie 2012 (pentru depozitele noi la termen, in lei, ale persoanelor fizice), la 5,64% pe an, in decembrie 2012. In cazul depozitelor la termen in euro, media dobanzilor a scazut de la 3,51% in ianuarie 2012, la 3,39% in decembrie 2012.
"In acest moment,... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:35
Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.
Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.
"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).
Risc pentru dobanzi reale negative in 2013
In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.
In... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43
Banca Transilvania (BT) a redus cu 0,25 puncte procentuale nivelul dobanzilor platite la depozitele in lei, euro si dolari. In cazul depozitului in dolari, cu o scadenta la una si trei luni, ajustarea a fost de jumatate de punct procentual.
Astfel, depozitele clasice la termen in lei, constituite pe o perioada de una sau trei luni, au acum dobanzi de 9,25% pe an, iar cele cu scadenta la sase, noua sau 12 luni - de 9,5% pe an, atat pentru persoane fizice, cat si pentru juridice.
La depozitul Contul de Economii pentru persoane fizice, bonificatiile sunt cuprinse intre 9% si 105 pe an, iar pentru companii, intre 6,5% si 7,5% pe an.
Depozitul Anotimpuri, constituit pe 45 de zile, are acum o dobanda de 9,25%, Depozitul pe 111 zile - 9,75%, iar depozitul pe 210 zile - 10%.
In ceea ce priveste depozitele in valuta, dobanda la euro este cuprinsa intre 3,25% si 3,75% in functie de scadenta, iar la dolari - intre 1,75% si 3%.
In ultimele luni, mai multe banci au anuntat reduceri succesive ale dobanzilor la produsele de economisire.
Astfel, de la dobanzile de peste 15% pe an la lei si peste 7% pe an la euro, acestea aproape ca s-au injumatatit.
Analistii anticipeaza ca, pana la finele anului, nicio banca nu va mai oferi bonificatii la lei de doua cifre.
De altfel, tot mai multe institutii bancare au inceput sa ofere dobanzi cu singura cifra. mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 10:38
Cursul de schimb a urcat la 4,21 lei/euro, dupa o scurta apreciere pentru moneda nationala, cu aproximativ un ban, in primele tranzactii de vineri, pe o piata care urma tendinta monedelor emergente,informeaza Newsin. Moneda europeana se tranzactiona in debutul sedintei de vineri cu 4,2125 lei, insa cursul de schimb a coborat apoi cu aproximativ un ban, pentru ca ulterior leul sa se deprecieze pana la 4,21 unitati/euro. La 10:40, bancile cumparau un euro cu 4,2060 lei si il vindeau cu 4,2175 lei. In regiune, monedele emergente au avut o evolutie similara. Astfel, forintul s-a intarit in prima faza de la 286,7 la 285,7 unitati/euro, pentru ca apoi sa piarda teren pana la 287,3 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez s-a scumpit initial de la 4,51 la 4,4960 unitati/euro, depreciindu-se ulterior la 4,5240 unitati/euro. Pe pietele internationale, moneda americana a urmat o tendinta generala de depreciere, de la 1,4160 la 1,4230 unitati/euro, iar, la 10:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4199 dolari. Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 9,5-10% pe an, in jurul dobanzii de politica monetara, de 9,5%. mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 11:45