Evolutia monedei euro atarna intr-o decizie. Ce iepure va scoate Mario Draghi din joben?

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 16:50
2606 citiri
Evolutia monedei euro atarna intr-o decizie. Ce iepure va scoate Mario Draghi din joben?
Foto: Wikimedia

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, trebuie sa faca o miscare surprinzatoare satamana viitoare, in caz contrar riscand un recul al monedei euro care poate da peste cap toate eforturile institutiei de a regla nivelul inflatiei in zona euro.

Interesant este ca mai toti strategii se arata de parere ca BCE va reusi sa vina dupa sedinta din 3 decembrie cu o surpriza care va depasi asteptarile pietei in ceea ce priveste programul de relaxare cantitativa initiat in urma cu 8 luni, anunta Bloomberg.

Cuib de iepuri

Prognozele elaborate pentru finalul acestui an si primul trimestru al anului viitor arata o scadere accentuata a cursului euro in raport cu dolarul american, ritmul deprecierii fiind similar cu cel intalnit in luna martie, cand noua politica monetara a BCE a impins cursul de schimb al monedei unice la minimul ultimilor 12 ani.

Din perspectiva analistilor sunt 70% sanse ca euro sa coboare din nou spre valoarea minima atinsa anul acesta, asteptarile fiind oricum mai ridicate decat in octombrie, cand doar 18% din analistii de piata asteptau o depreciere atat de rapida a monedei europene.

"Mario Draghi va scoate cu siguranta un iepure din joben, numai ca noi nu stim care este acel iepure. Euro este in cadere libera", sustine Steven Bell, economist sef si director de strategii macroeconomice la BMO Global Asset Management, firma cu un portofoliul de investitii de 244 miliarde dolari.

Steven Bell prezice chiar ca euro va cobora sub nivelul paritatii cu dolarul in cursul anului viitor.

Semne care sa confirme o astfel de prognoza sunt intalnite, in acest moment euro tranzactionandu-se la un curs de 1,0566 dolari, cel mai scazut nivel atins din aprilie si pana in prezent, si, totodata, un curs foarte apropiat de minimul atins in martie de 1,0458 USD.

Draghi are le dispozitie mai multe instrumente prin care ii poate lua prin surprindere pe investitori, inclusiv reducerea actualei dobanzi la depozite de 0,2% cu 0,2 puncte procentuale.

De altfel, o analiza Bloomberg pe piata futures arata ca si o scadere cu 0,1 puncte procentuale a dobanzilor bancare ar da rezultatul asteptat.

Pe de alta parte, conducerea BCE ar putea vota extinderea programului de relaxare cantitativa, inclusiv catre piata obligatiunilor coroporatiste sau a titlurilor emise de guvernele regionale din tarile member ale uniunii monetare.

O alta varianta ar fi ca BCE sa abdice de la regula de a nu cumpara titluri de valoare cu un randament mai mic decat cel al dobanzilor bancare.

Anul turbulentelor

Deprecierea euro este elementul cheie in politica monetara aplicata de BCE in cursul acestui an, care vizeaza aducerea nivelului inflatiei la 2%.

Insa, chiar si dupa ce moneda euro a pierdut 12 procente in acest an, preturile din zona euro nu dau semne de crestere.

Un motiv il reprezinta aprecierea monedei europene in vara acestui an, cauzata de turbulentele inregistrate in pietele emergente.

Pentru moneda unica europeana, ca si pentru Mario Draghi, riscul cel mai mare este ca in jobenul BCE sa nu se mai gaseasca niciun iepure miraculos.

Seful bancii a batut apropouri referitoare la extinderea programului de relaxare cantitativa inca din luna octombrie, dar nu a putut oferi niciun detaliu despre modul in care va fi realizat acest lucru si, in ciuda sperantelor trase de investitori, o depreciere viitoare a euro nu este garantata in acest moment.

Incsa de la sedinta de luna trecuta, analistii de piata consultati de Bloomberg si-au revizuit prognozele pentru cursul monedei euro cu 0,03 dolari pentru valoarea atinsa la sfarsitul anului (1,07 dolari/euro) si cu 0,02 USD pentru cea atinsa in trimestrul I din 2016 (1,06 dolari/euro).

In acest caz putem vorbi de un euro destul de puternic la sfarsitul acestui an, comparativ cu ceea ce asteapta investitorii.

Butonul de start

Parerile sunt impartite, iar cei care asteapta o surpriza de sarbatori din partea BCE cer sa vada un "buton de start" al progamului II de relaxare cantitativa.

"Euro are nevoie de mai mult decat un impuls pentru a continua sa se deprecieze. Daca Draghi reuseste sa vina cu niste masuri decente, inca putem spera la o depreciere rapida a monedei euro.

Dar ne trebuie ceva palpabil acum. Vrem sa vedem butonul de start pentru viitorul program de relaxare cantitativa", spune Neil Jones, reprezentatul bancii Mizuho.

In opinia sa, presedintele BCE este posibil sa mearga fie pe reducerea dobanzilor, fie pe extinderea programului QE, prognozat a atinge 1100 miliarde de euro pana in toamna anului viitor.

Indiferent de optiunea sefului Bancii Centrale Europene, Jones crede ca euro va cobori sub 1,05 dolari pana la finalul acestui an si se va tranzactiona sub pragul de un dolar in cursul anului viitor.

Speculatiile pe tema deciziei ce ar urma sa fie luata in sedinta borad-ului BCE din 3 decembrie sunt la fel de aprinse ca cele declansate de posibilitatea cresterii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala.

Nu inseamna insa ca o mutare surprinzatoare va fi facuta de echipa lui Mario Draghi in cursul saptamanii viitoare. De aceasta parere se arata si David Blomm, de la HSBC Londra.

Pentru Bloom, prajitura a fost servita inca din luna martie, viitorul imediat nemaiducand surprize de genul deprecierii rapide a monedei euro sau cresterea plafonului in cadrul programului de relaxare cantitativa de pe piata europeana.

"Nu cred ca vor reusi sa impinga euro mai jos de atat. Au recurs deja la promisiuni privind scaderea dobanzilor si extinderea programului QE si nu au avut un efect prea mare", sustine traderul londonez.

Bloom vede un curs de 1,10 dolari pentru un euro a finalul lunii decembrie, in timp ce sfarsitul anului 2016 ar urma sa aduca euro la valoare de 1,20 dolari.

Alti analisti sustin insa ca odata ce Draghi si-a luat angajamentul de a combate inflatia scazuta din zona euro, influentand intr-o oarecare masura si cursul de schimb actual euro/dolar, este greu de crezut ca BCE nu isi va respecta angajamentul de o oferi o surpriza investitorilor incepand cu 3 decembrie.

#decizie bce, #politica monetara BCE, #zona euro, #curs euro dolar, #mario draghi , #stiri BCE