Goana dupa lichiditati: Dobanzile negative ale BCE muta banii intr-o piata plina de turbulente

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 08:30
2381 citiri
Goana dupa lichiditati: Dobanzile negative ale BCE muta banii intr-o piata plina de turbulente

Viata bancherilor europeni s-a complicat brusc dupa ce Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a aplicat dobanzile negative la depozitele constituite la BCE. In replica, investitorii si-au mutat cuibul in fondurile de pe piata monetara, chiar daca randamentul acestora este unul dintre cele mai scazute din istorie.

Incercarea de a mentine o rezerva de lichiditati pe termen scurt la dispozitie a dus, numai saptamana trecuta, la o inundatie de 23,64 miliarde de dolari in bazinul fondurilor active pe piata monetara. Insa bucuria este doar aparente, din moment ce nimeni nu stie ce sa faca cu banii respectivi, observa reporterii Financial Times.

Fara alternative

Peisajul sumbru al economiei din zona euro, reflectat prin caderea abrupta a pietei de capital si cresterea costurilor de imprumut pentru guvernele de la periferia zonei euro, a dus la o goana dupa lichiditati. Agitatia resimtita zilele acestea in piata a transformat investitiile lipsite de risc intr-un adevarat paradis. "Se intrevede pastrarea unor masuri de precautie din partea investitorilor pe fondul unei lipse acute de alternative. Intrari masive de capital s-au semnalat inca din vara desi randamentul fondurilor de pe piata monetara este scazut, iar dobanzile bancare sunt la zero sau chiar pe minus.

In acest context, fondurile care asigura si cea mai mica profitabilitate sunt exploatate la maxim", explica Charlotte Quiniou, directorul agentiei de ating Fitch. In martie, nimeni nu parea sa anticipeze aceasta criza, dar de atunci si pana in prezent, piata monetara a suferit modificari dramatice. Euro Overnight Index Average, unul dintre fondurile cheie de pe piata monetara, a intrat deja pe minus la randament cu 0,018%. Pe eurobor, dobanda pe investitie abia se zareste cu lupa.

Model transmis catre bancile comerciale

Teama cea mai mare pentru companii o prezinta insa copierea modelului Bancii Centrale Europene de catre bancile de pe continent. "Exista o ingrijorare ca bancherii, urmand exemplul Bancii Centrale, vor aplica dobanzi negative la depozite", sustine Yaron Ernst, unul dintre directorii de la Moody's.

Fondurile care garantau o rata constanta a profitului s-au dovedit cele mai afectate de prabusirea pietei. Daca inainte, profitul garantat pe termen scurt era si de 100%, acum se apropie de 0. Unele dintre acestea si-au schimbat strategia marind perioada de retur a capitalului depus de clienti, asa cum a facut-o Amundi, de la o zi la 40 de zile. Media maturitatii produselor din piata a crescut de la 51 de zile, in aprilie, la 58 de zile in prezent.

Alte fonduri si-au inchis portile in fata noilor deponenti, de teama ca nu vor mai putea onora platile catre investitorii deja existenti. Si inca nu s-a ajuns la "fundul sacului", situatie in care fondurile vor oferi randamente negative. "Nu s-a testat inca reactia investitorilor la randamentele negative ale fondurilor de pe piata monetara, dar cred ca vom ajunge curand si la acest lucru, dupa cum evolueazadobanzile in zona bancara", mai spune Charlotte Quiniou. O situatie care, cel mai probabil, ii va impinge pe investitori sprezona produselor financiare mai riscante.

#dobanzi negative, #turbulente piata monetara, #aflux de capital, #lipsa de alternative investitionale , #stiri BCE