Desi Guvernul se lauda constant cu o crestere economica record, prima din Uniunea Europeana, previziunile macroeconomice nu sunt atat de optimiste: in urmatorul an, ne asteptam la o majorare a ratelor de dobanda la creditele in lei (bazate pe indicatorul ROBOR), pe fondul unei deprecieri a leului fata de moneda europeana.
Astfel, pentru urmatoarele 12 luni, analistii CFA Romania anticipeaza o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara.
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.
Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte.
De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.
Se asteapta o depreciere a leului fata de euro
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala.
Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 09:57
Bancherii contactati de Business24 sfatuiesc romanii care se gandesc la un credit ipotecar pe termen lung sa se imprumute in moneda europeana.
In opinia acestora, principalul avantaj este legat de diferenta de dobanda care face creditul in euro mai ieftin decat cel in lei. Totusi, acestia atrag atentia ca daca se doreste un credit cu risc valutar minim in dauna unui credit cu o dobanda mai mica, sa se imprumute in moneda in care isi castiga veniturile.
Razvan Temesan, fost presedinte Bancorex
In 30 de ani e de presupus ca leul va disparea, iar euro va deveni moneda decontarii generale in Romania si in toata Uniunea Europeana. In cazul in care creditul este luat acum in alta moneda decat euro, se pot produce shimbari care sa afecteze foarte serios un asemenea credit.
In momentul in care Germania a transformat marca in euro, raportul era 1,30 marci germane/euro si dintr-o data s-a facut 2 marci germane/euro. In perspectiva, dobanda la euro urmeaza sa scada pana la nivelul la care ea se va egaliza cu cea din celelalte tari membre ale zonei euro.
Incet-incet, pe masura ce euro se va generaliza, dobanzile EURIBOR vor incepe sa joace un rol din ce in ce mai mare in finantare. Un asemenea credit luat cu dobanda variabila, pentru ca asemenea credite pe 30 de ani cu dobanda fixa nu exista, va avea si o evolutie relativa a dobanzii, care cu timpul va scadea.
Stimularea creditarii in lei are ca scop reducerea dependentei BNR de euro, ce va permite in momentele... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:05
EURIBOR, dobanda de referinta in functie de care se stabileste dobanda creditelor in euro, a scazut, pentru a 36 a zi consecutiva, pana la 1,07%. Aceasta este cea mai lunga perioada de declin, din ultimii doi ani si jumatate.
Rata dobanzii interbancare EURIBOR a coborat cu 0,7 puncte procentuale, pana la 1,07%, potrivit datelor Federatiei Bancare Europene, preluate de Bloomberg. Rata a scazut in fiecare zi de cand Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat o suma record pe pietele de capital, respectiv de 489 miliarde de euro.
"Declinul EURIBOR la trei luni se datoreaza cantitatii masive de lichiditate din sistem", considera Eric Wand, strateg in Lloyds Bank Corporate. Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat, in luna ianuarie, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, au anuntat reprezentantii bancii.
De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 14:54
Rolul bancilor nu este sa finanteze statul roman, a declarat directorul executiv Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, care a precizat, insa, ca bancile nu isi vor retrage expunerea.
"Nu este rolul bancilor sa finanteze statul roman. Orice banca are un portofoliu de titluri de stat, dar asta trebuie facut in anumite limite. Suntem aici ca sa finantam economia reala. Putem sa contribuim. (...). O banca trebuie sa aiba un bilant echilibrat", a declarat Steven van Groningen, in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste reducerea expunerii, directorul Raiffeisen Romania a precizat ca nu se pune problema si ca nu a primit instructiuni speciale in acest sens.
Intrebat daca exista posibilitatea ca o banca sa se retraga anul viitor de pe piata locala, Steven van Groningen a precizat ca "va incepe un proces de consolidare si ca vom avea mai putine banci".
"Nu vad ca un jucator mare sa plece. Avem prea multe banci cu aceeasi ambitie", a mai spus directorul Raiffeisen Romania.
Referitor la dobanzile mari aplicate creditelor in lei, Steven van Groningen a spus ca "dobanzile vor continua sa isi caute un palier de stabilitate" si ca incorporat in valoarea dobanzii se afla si costul riscului.
"Sistemul bancar nu se finanteaza la EURIBOR, pentru ca Romania nu e in zona euro. In plus, platim riscul de tara, destul de consistent si avem un cost de risc destul de mare in Romania. Nu euro defineste costul creditului. Ci de costul riscului de tara", a mai... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:12
"Problema pe care presedintele ne-a sugerat-o fara sa spuna direct este ca plata salariilor si a pensiilor pe care Guvernul o face inca din 2009 prin imprumut pe piata in fiecare luna va continua, dar cu preturi cu dobanzi mult mai mari care inseamna cresterea gradului de indatorare al tarii.
Creditarea nu va fi oprita ci va fi mai scumpa. In conditiile in care oferta de credit pe piata in euro va fi mai mica si mai scumpa, rolul leului va creste, astfel creditarea in lei are sanse sa fie mai rentabila pentru populatie", a declarat economistul Mircea Cosea pentru Business 24.
Atacul presedintelui Traian Basescu la adresa bancilor a starnit reactii in piata. Presedintele a acuzat bancile din Occident de lipsa de fair-play in cazul in care acestea se pregatesc sa lase economia fara finantare in plina perioada de criza, dupa ce au impus privatizarea sistemului bancar romanesc.
Atacul presedintelui vine dupa anuntul Bancii Centrale a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital in Europa de Est.
Economistii contactati de Business 24 au atras atentia asupra pericolului care se poate abate asupra Romaniei odata cu incetarea creditarii.
"Bancile austriece nu pleaca din Romania ci isi reduc activitatea de creditare, ceea ce e un lucru ingrijorator. Referitor la declaratia presedintelui, nu ne-a obligat nimeni sa facem privatizarea sistemului bancar. Daca am fost fortati sa facem o astfel de privatizare inseamna ca Guvernul a fost subordonat intru totul unor... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:34
Gradul mare de indatorare al populatiei si-a temperat ritmul de crestere anul trecut si in primele luni ale acestui an, ramanand insa la un nivel ce reclama monitorizare atenta si, eventual, masuri suplimentare de remediere, potrivit Mediafax."Temperarea indatorarii este consecinta atat a unor factori de oferta (standardele si termenii creditarii practicate de banci s-au mentinut la un nivel ridicat de restrictivitate), cat si a unor influente din partea cererii", se arata in raportul de stabilitate al BNR.In raportul bancii centrale se arata ca ponderea serviciului datoriei in venitul disponibil al debitorilor indatorati pentru cumpararea unui imobil s-a majorat in perioada decembrie 2009-iunie 2011 cu patru puncte procentuale, ajungand la 49%, iar ponderea datoriilor financiare ale populatiei la banci si IFN a ajuns, la sfarsitul anului 2010, la 11% in cazul raportarii la totalul activelor, respectiv la 78% din venitul disponibil.Datele bancii centrale arata ca la jumatatea acestui an, numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN era de circa 4,2 milioane persoane, respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in scadere cu 6 puncte procentuale fata de anul 2009.Totodata, aproximativ 450.000 persoane s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN. Acestea au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori. In iunie 2011, rata de neperformanta generata de acest segment in sectorul bancar a fost de 15,8%,... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:35
"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive."BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05
Dobanda medie la creditele in euro nou acordate populatiei de catre banci a crescut puternic in iulie, la 7,31%, nivel maxim dupa august 2009, iar ratele la imprumuturile contractate de firme au avansat mai lent, potrivit datelor BNR, potrivit Mediafax.Euribor la trei luni, indicator cheie al dobanzilor pentru euro, a ajuns la sfarsitul lunii iulie la 0,899%, maximul inregistrat dupa 30 iulie 2009.
In august 2009, Euribor la trei luni a variat intre 0,821% si 0,886%, nivelul usor inferior celui din luna iulie a acestui an, iar dobanda medie la imprumuturile in euro nou acordate populatiei din Romania s-a situat la 8,05%.
Dobanda medie la creditele in euro nou contractate de gospodarii a variat in lunile septembrie 2009 - iunie 2010 intre 5,67% si 6,47%, pentru ca in iulie sa urce cu peste 1,5 puncte procentuale fata de iunie, de la 5,8%.
In functie de destinatii, dobanda anuala efectiva pentru creditele acordate populatiei pentru locuinte a avansat in iulie cu 1,62 puncte fata de iunie, la 7,29%, maximul inregistrat dupa august 2009, in timp ce rata pentru imprumuturile de consum a crescut cu 0,72 puncte, la 9,45%.
Pe de alta parte, dobanda medie perceputa de banci la imprumuturile in euro acordate firmelor a urcat in iulie cu 0,74 puncte comparativ cu iunie, la 5,94%. Un nivel mai ridicat al ratei creditelor in euro acordate societatilor, de 5,97%, a fost inregistrat in luna martie.
Per total, dobanda la creditele noi in euro a avansat in iulie cu peste un punct... mai mult
Marti, 31 August 2010, ora 17:15
Piraeus Bank Romania a redus, din aceasta saptamana, dobanzile percepute la creditele de nevoi personale cu garantie imobiliara acordate in euro si la imprumuturile imobiliare/ipotecare in aceeasi moneda, reducerea fiind de pana la 1,25%, a anuntat banca, marti, intr-un comunicat preluat de NewsIn.In cazul creditelor de nevoi personale cu garantie imobiliara, banca a redus marja cu 1,25%, de la 8,5% la 7,25%, ceea ce reduce dobanda nominala sub 8%.
"Pentru creditele ipotecare/imobiliare, banca a aplicat reduceri ale marjei situate intre 0,4% si 1,25%, in functie de procentul de finantare acordat. In aceste conditii, noile dobanzi nominale pornesc de la 6,2%", se mai arata in comunicat.Calculele efectuate de banca arata ca rata pentru un credit de 50.000 euro pe 360 de luni, cu un procent al finantarii de 75% din pretul unui imobil, a scazut, conform noilor dobanzi, cu 12%, de la 373 euro la 328 euro.Banca a mai precizat ca nu percepe comision de administare a imprumutului. mai mult
Marti, 09 Februarie 2010, ora 13:37