Economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip 'soc', cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% (...), dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare.
Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.
BNR: Preturile vor scadea in urmatoarele luni - Cat timp vom ...citeste mai departe despre "Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 20:14
Pentru prima data in ultimii cinci ani, preturile in scadere denota pericolul care planeaza asupra intregii zone euro, iar privelistea nu este deloc pe placul analistilor economici.
Scaderea de 0,2% a preturilor nu face decat sa alimenteze temerile legate de deflatie si sa expuna Banca Centrala Europeana unei presiuni si mai mari.
Mai multe voci si-au exprimat primele impresii despre dezolantul peisaj din zona euro pentru publicatia Market Watch.
22 ianuarie, temen limita
Banca Centrala Europeana a anuntat ca va decide in sedinta din 22 ianuarie daca va recurge la politici de relaxare cantitativa, dar masura pare sa se impuna de la sine.
"Presiunea va creste treptat pana atunci. La conferinta de presa din 22 ianuarie, piata nu va astepta si nu va spera sa auda despre relaxarea cantitativa. Piata va cere direct acest lucru", explica Stephen Pope, reprezentantul Spotlight Ideas.
Scenariul cel mai rau
"Daca este sa mergem direct pe scenariul cel mai rau, exista in acest moment temeri ca Europa va cadea prada unei noi crize financiare.
Aceasta va fi greu de depasit, pe masura ce ratele reale ale dobanzilor se vor dovedi impovaratoare pentru economie.
Asteptam ca BCE sa demareze programul de achizitie a obligatiunilor suverane in lunile imediat urmatoare", isi exprima punctul de vedere Steen Bocian, economist sef in cadrul Danske Bank.
Grecia, calcaiul lui Ahile
Variantia demararii programului achizitiei de obligatiuni nu este insa o... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:54
Scaderea preturilor inregistrata in tarile membre ale zonei euro pe ultimele 12 luni arata ca fenomenul deflationist a cuprins zona dominata de moneda unica europeana.
In mare, preturile au avut o scadere de 0,2 procente in decembrie 2014 fata de aceeasi perioada din anul anterior, dand peste cap chiar si cele mai pesimiste prognoze emise de Banca Centrala Europeana, arata publicatia britanica The Telegraph.
Inapoi cu sase ani
Zona euro nu s-a mai confruntat cu deflatia din 2009, moment de varf al crizei economice, iar alarma i-a pus deja pe jar pe oficiaii BCE.
Cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata in sectorul energetic, unde aceastea au fost ajustate cu 6,3% pe fondul prabusirii cotatiei petrolului.
In zona industriala si alimentara, preturile au ramas neschimbate, in timp ce serviciile sunt acum mai scumpe cu 1,2%.
Razboi Draghi-Merkel
O intrunire de urgenta a fost programata pentru 22 ianuarie pentru a se discuta necesitatea suplimentarii masurilor stimulative cu un program de relaxare cantitativa care implica cumpararea de obligatiuni suverane.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a lasat de inteles, in mai multe randuri, ca intentioneaza sa recurga la aceasta masura pentru a infuza sume consistente in economiile statelier din zona euro, in ciuda opozitiei guvernului german care considera ca acest lucru depaseste atributiile mandatului bancii centrale.
Euro a inregistrat o usoara revenire la dezastruoasa... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 13:59
1Banca Centrala Europeana (BCE) se pregateste sa ia noi masuri de stimulare a economiei, in conditiile in care presedintele BCE, Mario Draghi, a atras atentia asupra riscului intrarii zonei euro in deflatie.
Seful BCE a avertizat, la conferinta de la Jackson Hole, Wyoming, ca, daca inflatia continua sa scada, atat companiile, cat si consumatorii vor reduce cheltuielile, in asteptarea unor preturi mai mici, relateaza Bloomberg.
Comentariile lui Draghi din cadrul simpozionului, la care au participat sefii bancilor centrale, au fost speculate in sensul in care BCE se pregateste sa ia o serie de masuri monetare pe care le-a evitat pana in prezent, pentru a se feri de efectele neplacute ale unei eventuale deflatii. Aceste masuri de relaxare cantitativa ar presupune ca BCE sa cumpere obligatiuni de pe piata pentru a mentine rata dobanzilor la un nivel jos si pentru a creste rezerva de bani.
"Consiliul guvernatorilor BCE va folosi, in timpul mandatului sau, toate instrumentele pe care le are la dispozitie si de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu," a spus Draghi, in discursul din cadrul conferintei de la Jackson Hole, Wyoming.
Anterior, presedintele BCE a declarat ca inrautatirea perspectivei asupra inflatiei pe termen mediu va constitui un motiv intemeiat pentru ca BCE sa inceapa cumpararea de obligatiuni de pe piata.
Inflatia in zona euro a continuat sa scada in august
Inflatia din zona euro a incetinit in luna august,... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 13:18
Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a sfatuit marti Banca Central Europeana (BCE) sa ia masuri pentru a evita ca zona euro sa intre intr-o deflatie similara cu cea inregistrata de Japonia, transmite Reuters.
De asemenea, Krugman a criticat ceea ce el a numit 'doctrina misterioasa' a tintirii inflatiei la nivelul de 2%, adaugand ca BCE ar trebui sa majoreze tinta de inflatie pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro.
Intr-o interventie la forumul organizat de BCE la Sintra, Portugalia, Paul Krugman a sugerat ca zona euro ar putea sa intre treptat intr-o spirala deflationista similara cu cea inregistrata de Japonia in anii 90. Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.
Paul Krugman a subliniat ca, in prezent, este usor sa ne convingem ca nu exista nicio problema. 'Nu exista o dinamica exploziva in scadere in zona euro sau in SUA. Insa aceasta dinamica nu a existat nici in Japonia si cu toate acestea Japonia s-a confruntat cu o problema a deflatiei persistente', a spus laureatul premiului Nobel pentru Economie.
BCE ingrijorata de scaderea inflatiei
Banca Central Europeana este din ce in ce mai ingrijorata de scaderea inflatiei, care in ultimele sapte luni se afla in zona catalogata de... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:26
Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa lanseze noi stimului in cazul in care perspectivele privind preturilor se deterioreaza, desi in zona euro nu sunt prezente semne de deflatie, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi.
"Piata arata ca populatia nu are in plan sa isi amane cheltuielile in asteptarea unei scaderi a preturilor, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflatie. Suntem constienti de riscuri. Consiliul guvernatorilor este pregatit sa ia orice masura in cazul in care gradul de risc creste", a spus Draghi la intalnirea grupului celor mai mari economii ale lumii (G20) de la Sydney, citat de Bloomberg.
Parerile economistilor privind introducerea de noi stimului economici de catre BCE pentru a contracara riscul de deflatie, dupa ce a coborat la 0,7% in ianuarie, sub nivelul tinta al institutiei, de 2%, sunt impartite.
Draghi: Increderea si cererea populatiei sunt in crestere
Draghi a spus ca, deocamdata, consiliul guvernatorilor are nevoie "de toate informatiile pentru a decide" daca va lua o astfel de decizie la urmatoarea intalnire din 6 martie, cand va fi anuntata prognoza de inflatie pentru 2016.
El a mai vorbit in cadrul intalnirii de la Sydney si despre semnele revenirii economiei din zona euro, spunand ca sunt unele care arata ca increderea si cererea populatiei sunt in crestere.
Conform lui Draghi, inflatia a coborat la un nivel similar ca cel de dupa criza din Asia si cea declansata de Lehman Brothers. Rata inflatiei a... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 11:45
Deflatia reprezinta principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
"Se simte optimismul legat de evolutia economica, dar redresarea este inca fragila", a afirmat Christine Lagarde, intr-un discurs rostit la Washington.
"Daca inflatia este strigoiul, atunci deflatia este capcaunul care trebuie invins. Vedem risc de deflatie, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.
De asemenea, oficialul a atras atentia asupra volatilitatii care ar putea urma dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) va incepe reducerea treptata a injectiilor de lichiditati, lansate in timpul perioadei de varf a crizei financiare. Pana acum, Fed cumpara lunar obligatiuni guvernamentale in valoare de 85 de miliarde de dolari, insa, incepand din aceasta luna, acest program va incepe sa se restranga treptat, ceea ce inseamna ca investitiile pe pietele emergente se vor reduce.
BM estimeaza ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual
Miercuri, Banca Mondiala a estimat ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor in curs de dezvoltare vor fi reduse, datorita majorarii exporturilor.
"Pe ansamblu, directia este pozitiva, dar cresterea economiei mondiale inca este prea scazuta, prea fragila si prea inegala", a avertizat seful FMI.
Marti, Ewald... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:18
Grecia a inregistrat in octombrie cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute.
Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962, potrivit Reuters, preluata de The Guardian.
Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.
In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena.
Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.
Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro.
Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:32
Riscul producerii unei deflatii in zona euro complica redresarea economica, iar presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are putine optiuni de combatere a tendintei de incetinire a cresterii preturilor.
Preturile de consum din zona euro au inregistrat in octombrie cea mai lenta crestere din ultimii patru ani, de 0,7%, cu mult sub tinta BCE de sub 2%, relateaza Bloomberg.
Seful BCE poate sa reduca dobanda de politica monetara, aflata deja aproape de zero, sa suplimenteze lichiditatile, masura care ar putea sa nu duca la cresterea preturilor, sau sa ignore propria definitie a stabilitatii preturilor, potrivit analistilor unor banci precum JPMorgan Chase & Co. si BNP Paribas.
Incetinirea cresterii preturilor se poate transforma intr-o spirala negativa a acestora (deflatie) care sa afecteze redresarea economica in zona euro.
Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, dupa sase trimestre de contractie economica, dar somajul se afla la un nivel record, iar creditarea este in scadere.
Euro a scazut vineri cu 0,5%, la 1,3523 dolari pe unitate, si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal din ultimele noua luni.
Dobanda cheie a BCE ar putea sa scada sub 0,5%
Datele referitoare la inflatie, publicate de Eurostat, au alimentat speculatiile ca BCE ar putea sa reduca dobanda cheie, in prezent de 0,5%, sa suplimenteze lichiditatile in sistemul financiar, sau sa faca achizitii de obligatiuni similare cu cele ale Rezervei... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 17:41