Romania cantareste aproape cat o tara membra a zonei euro in balanta economica

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:42
6444 citiri
Romania cantareste aproape cat o tara membra a zonei euro in balanta economica
Foto: IPN Economy

Efectele relaxarii cantitative initiate acum o luna de Banca Centrala Europeana incep sa-si puna treptat amprenta si pe evolutia monedelor din zona estica a Uniunii Europene.

Pasivitatea economistilor din statele respective ii nelinisteste pe unii observatori, insa secretul acestei atitudini pare sa se ascunda in relatiile comerciale stranse dintre zona euro si aceste tari.

O cheie pentru descifrarea misterului o ofera analistii ING Group si Citigroup, care vad in deprecierea euro in fata dolarului si reluarea exporturilor de marfuri europene pe piata americana cea mai buna explicatie pentru lipsa de reactie a oficialilor din sud-estul Europei, arata Bloomberg.

Piata simbiotica

Reluarea exporturilor europene catre piata din Statele Unite avantajeaza in mod direct si statele Uniunii care nu fac parte din zona euro.

In masura in care acestea sunt furnizorii unor componente esentiale ale produselor exportate din eurozona, slabiciunea euro in fata dolarului are un efect benefic pentru economiile lor, cred analistii.

In esenta, rolul important detinut in furnizarea de produse de export de catre cele patru mari economii din zona sud-estica a Europei - Polonia, Ungaria, Cehia si Romania - fac ca aceste state sa fie aproape membre de facto ale zonei euro.

In momentul in care euro s-a depreciat considerabil in fata dolarului si a yenului, ca urmare a programului de relaxare cantiativa initiat de presedintele BCE Mario Draghi, companiile din aceste state castiga in aceeasi masura ca si exportatorii din zona euro.

"Suntem parte din lantul de aprovizionare si beneficiem de pe urma efectului de depreciere al monedei euro, ca si de pe cea a cresterii competitivitatii in zona euro", confirma Piotr Kalisz, economistul-sef al sucursalei Citigroup din Varsovia.

Apreciere in masa

Zlotul polonez a castigat deja 7,1% in cursul acestui an fata de moneda euro, atingand cel mai ridicat nivel de curs din ultimii 4 ani, in timp ce forintul s-a apreciat cu 5 procente, revenind la o cotatie nemaiatinsa in ultimii 11 ani si jumatate.

Leul romanesc s-a limitat la o apreciere de doar 1,3%, in timp ce coroana ceha a castigat 0,8% in fata euro.

"Formatorii de piata din Europa emergenta nu trebuie sa-si faca foarte multe griji fata de aprecierea monedei lor in fata euro", crede Jakub Seidler, economist-sef al ING Praga.

"O moneda euro depreciata are efectul unui imbold puternic in aceste economii, ridicand competitivitatea pe piata de export atat pentru zona euro, cat si pentru principalii parteneri comerciali",mai spune acesta.

Banca Centrala a Poloniei, care ajustase rata dobanzii de referinta pana la 1,5% in martie, a anuntat ca pune capat programului de relaxare cantitativa ca urmare a eliminarii riscului de deflatie prin cresterea economica inregistrata in primele 4 luni ale anului.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au mentionat ca nu vor interveni in piata in cursul urmatoarele 12 luni, mizand de asemenea pe o repornire a economiei, iar cresterea consumului in Cehia linisteste apele in privinta aprecierii coroanei.

Punct de echilibru

Ministrul de Finante polonez, Mateusz Szczurek, a declarat la mijlocul acestei luni ca desi aprecierea excesiva a zlotului in fata euro (7,1%) poate avea efecte nefaste in economie, acestea sunt neuteralizate de deprecierea monedei nationale in fata dolarului cu 3,9 procente.

In raport cu dolarul american, monedele din sud-estul Europei se numara printre marii perdanti ai anului 2015 de pe pietele emergente, conform unei analize Bloomberg.

Desi indicatorii economici din primul trimestru nu au fost facuti publici inca, aprecierea suferita de monedele tarilor est europene in fata euro pare de bun augur.

Productia industriala a Poloniei in luna martie a revenit la nivelul de acum 3 ani, in timp ce comertul a inregistrat vanzari duble fata de asteptarile analistilor.

La fel, Cehia si Ungaria au raportat o crestere a activitatii in sectorul industrial in februarie si o crestere a consumului pe martie.

Legaturi comerciale

Cu toate acestea, nu toata lumea este convinsa ca reprezentantii banciilor centrale din regiune nu vor interveni pentru a reduce costurile de imprumut in cazul unei aprecieri continue a monedelor nationale.

Aceasta pentru ca programul de relaxare cantitativa al BCE, in valoare totala de 1100 de miliarde de euro, impinge deja investitorii catre valute care promit sa ofere un randament mai bun, ceea ce accentueaza riscul de deflatie in Europa de sud-est.

Banca Nationala a Ungariei a recurs sapatamana trecuta la reducerea dobanzii de referinta si a anuntat ca va proceda la fel in continuare atata timp cat va fi necesar.

"Am inregistrat deja o apreciere a monedelor din Europa centrala si de est, iar bancile nu vor fi fericite daca fenomenul va continua in acelasi ritm", explica David Hauner, analist de piata pentru Bank Of America.

Reprezentantii Goldman Sachs considera insa ca aceste riscuri sunt compensate de legaturile comerciale cu zona euro ale tarilor din regiune.

54% din exporturile Poloniei sunt directionate pe piata euro, in timp ce nivelul acestora in cazul Ungariei si Cehiei se ridica la 60, respectiv 64 de procente.

"Regiunea este bine integrata in lantul de furnizori de produse din zona euro, iar reluare exporturilor din zona euro catre alte piete este benefica si pentru economiile Europei centrale si de est", sustine economistul Goldman Sachs Magdalena Polan.

#apreciere monede est europene, #curs valutar euro, #relatii comerciale Romania zona euro, #prognoza curs valutar leu , #stiri BCE