Piata petrolului si a minereurilor: Preturile nu corespund realitatii - o noua cadere, iminenta

Marti, 12 Mai 2015, ora 15:18
3398 citiri
Piata petrolului si a minereurilor: Preturile nu corespund realitatii - o noua cadere, iminenta
Foto: The Telegraph

Pentru multi investitori revenirea constanta a preturilor la petrol si minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizeaza insa clientii ca fenomenul risca sa se dovedeasca doar un balon de sapun, neavand niciun element de sustinere in economia reala.

O noua prabusire a preturilor poate avea loc in vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley si Deutsche Bank au emis rapoarte in care sfatuiesc investitorii sa tranzactioneze prudent pe energie si minereuri, pentru a evita sa pice prada speculatiilor de pe piata produselor derivate, arata ziarul The Telegraph.

Pret nejustificat

Fata de luna ianuarie, pretul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, desi peisajul economic din China, Statele Unite si la nivel global este caracterizat de anemia productiei.

"Atentie, cresterea nu va tine mult! Riscul unei prabusiri a pretului in piata materiilor prime este din ce in ce mai mare", avertizeaza analistii Barclays.

Tot ei subliniaza diferentele existente intre pretul materiilor prime tranzactionate la zi si cel inregistrat in tranzactiile din piata futures, unde totul pare zugravit in culori optimiste.

Datele prelucrate de analistii Barclays arata ca rezervele de petrol constituite in Angola si Nigeria depasesc 80 milioane de barili, iar alte cantitati importante sunt stocate in Marea Nordului si Mediterana.

Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un million de barili pe zi.

In raportul Morgan Stanley se arata ca speculantii din piata au tendinta sa mizeze pe tranzactii futures cu petrol, desi toate statisticile oficiale arata ca economia globala are un ritm de crestere sub asteptari.

"Suntem destul de ingrijorati in ceea ce priveste pretul petrolului pe al doilea semestru al anului si in 2016", se mentioneaza in nota analistilor Morgan Stanley.

Miraj pentru investitori

O situatie similara se inregistreaza si in tranzactiile cu minereu de cupru, desi cel mai mare consummator, China, nu da semne ca ar urma sa reia o activitate industriala intensa.

Cu toate acestea, de la inceputul anului, minereul de cupru s-a apreciat pe piata futures cu peste 60%, inregistrand cea mai sustinuta perioada de crestere a pretului din ultimul deceniu.

In asteptarea socului

Reversul medaliei ar putea fi inregistrat in luna iunie, sustin analistii. O analiza Deutsche Bank estimeaza ca fenomenul de revenire al pretului petrolului da deja semne de oboseala.

"Se intrevad noi riscuri de prabusire a pietei pentru vara acestui an", semnaleaza banca germana.

Cresterile de durata ale pretului petrolului au fost dictate de obicei de reducerea productiei in tarile membre OPEC.

Numai ca de aceasta data, cartelul nu se afla in spatele acestui fenomen, ba, dimpotriva, a pompat in piata o cantitate suplimentara de 500.000 de barili/zi din campurile Arabiei Saudite.

Bancile centrale, in ape tulburi

In cazul in care pretul petrolului este dictat mai mult de exuberanta investitorilor, decat de a o revenire reala a economiei globale, scurt-circuitul ar urma sa se produca in curand, iar prabusirea pretului poate dicta o noua perioada de deflatie.

Acest lucru ii face pe oficialii bancilor centrale sa se uite cu ingrijorare la evolutia pietei de energie, dat fiind riscurile aplicarii unor politici monetare gresite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#tranzactii futures materii prime, #corectie pret petrol, #pret minereu cupru, #avertisment banci preturi materii prime , #Pret petrol