Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mario Draghi: BCE sa adopte o politica monetara expansiva pentru a sprijini cresterea zonei euro

Mario Draghi: BCE sa adopte o politica monetara expansiva pentru a sprijini cresterea zonei euro


Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat ca o politica monetara expansiva este necesara pentru a se ajunge la o stabilitate a preturilor in zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat sa ia masuri pentru indeplinirea acestui obiectiv, transmite Reuters.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preturilor la energie, ajungand la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in luna noiembrie. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009, informeaza Agerpres.

Daca aceasta tendinta se va prelungi, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

Sarcina BCE este sa asigure stabilitatea preturilor in zona euro, definita ca o rata anuala a inflatiei de sub 2%. Pentru a indeplini acest obiectiv, BCE 'trebuie sa mentina rata scazuta a dobanzii si sa adopte o politica monetara expansiva care sa sprijine cresterea economiei zonei euro', a afirmat Mario Draghi, intr-un interviu care urmeaza sa apara joi in publicatia germana 'Die Zeit'.

Banca Mondiala a estimat, miercuri, ca zona euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,1% in 2015 si de 1,6% in 2016 si 2017.

Seful BCE a recunoscut ca exista divergente in Consiliul guvernatorilor privind modul in care va fi indeplinit mandatul institutiei, 'dar nu este ca si cum avem posibilitati infinite'.

Analistii sustin ca expertii Bancii Central Europene au elaborat mai multe scenarii privind achizitionarea de obligatiuni suverane in valoare de pana la 500 de miliarde de euro.

Sunt analizate diverse scenarii de relaxare cantitativa, inclusiv achizitionarea in exclusivitate de obligatiuni cu ratingul 'AAA' sau achizitionarea de obligatiuni cu un rating de pana la 'BBB minus'. Scenariile prezentate s-au concentrat pe achizitionarea de obligatiuni guvernamentale si de asemenea au fost luate in considerare si programe mai mici de 500 de miliarde de euro.

Un program de achizitii de active in valoare de 500 de miliarde de euro ar duce BCE la jumatate din obiectivul sau de a-si extinde bilantul, de la 2.200 miliarde de euro in prezent pana la 3.000 de miliarde de euro, si a evita o spirala deflationista in zona euro.

BCE a demarat pregatirile tehnice pentru a putea incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale. O decizie in acest sens ar putea fi anuntata la urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1270 ori