Statele membre ale Uniunii Europene au dreptul sa aresteze imigrantii extracomunitari care intra pe teritoriile lor dupa ce au fost deja expulzati, a stabilit joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ).
CEJ a luat aceasta decizie dupa ce a analizat cazul unui cetatean albanez deportat din Italia in 2012, dar prins pe teritoriul italian dupa scurt timp, in pofida unei interdictii de trei ani, informeaza site-ul agentiei Reuters.
Legislatia italiana prevede ...citeste mai departe despre "Curtea Europeana de Justitie: Statele UE pot aresta extracomunitari care intra pe teritoriile lor dupa expulzare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 22:30
Google si alte motoare de cautare online vor trebui sa stearga din rezultatele cautarilor online, la cererea utilizatorilor, unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii sensibile, conform unei hotarari CEJ, considerata de gigantul american ca fiind cenzura.
Cazul judecat de Curtea Europeana de Justitie (CEJ) ilustreaza lupta care sa da intre sustinatorii libertatii de exprimare si cei ai dreptului la viata privata, care afirma ca oamenii au "dreptul sa fie uitati", adica sa-si poata sterge urmele electronice de pe internet, scrie CNBC, citat de Mediafax.
Cazul judecat de Curtea Europeana de Justitie a fost deschis in 2011
In cazul judecat de Curtea Europeana de Justitie, deschis inca din 2011, autoritatea spaniola pentru protectia datelor cu caracter personal a cerut Google sa stearga link-uri catre mai mult de 100 de articole considerate defaimatoare, decizia de la momentul respectiv declansand temeri privind libertatea de exprimare, scrie Deutsche Welle.
Google a contestat decizia intr-un tribunal din Madrid, afirmand ca nu poarta responsabilitatea informatiilor care apar pe web.
Tribunalul spaniol a cerut opinia Curtii Europene de Justitie, cea mai inalta instanta a UE. Deciziile Curtii sunt obligatorii pentru toate statele membre ale UE.
"Daca, in baza unei cautari online dupa numele unei persoane, lista de rezultate afiseaza un link catre o pagina web care contine informatii despre acea persoana,... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 16:28
Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante catre alte entitati, precum filiale ale unor companii straine, alte banci sau societati de recuperare de creante.
Decizia a fost luata de Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si hotaraste ca TVA va fi platita doar atunci cand partile au incheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creante, informeaza un comunicat al companiei de consultanta financiara Deloitte.
Impactul asupra industriei bancare si altor operatori economici va fi unul semnificativ.
"Este o veste buna pentru banci", spune Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax. "Pana acum, multe banci si institutii financiare ezitau sa realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil ca se va schimba acum, in urma deciziei CEJ".
Totodata, prin aceasta decizie se vor putea recuperara costurile TVA suportate in trecut iar entitatile care au achitat TVA aferenta transferului de credite neperformante pot recupera acum aceste sume.
Hotararea CEJ clarifica situatia din Romania: "In lipsa unei intelegeri clare intre parti cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu exista. Practica existenta in Romania de a aplica TVA asupra diferentei dintre o valoare economica si pretul platit trebuie sa inceteze, cel putin in cazul tranzactiilor intre parti neafiliate", a adaugat Wessel. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 12:50
"In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza <<gioarsele>> din Romania. In continuare se pastreaza discriminarea. Toti cei care au platit aceasta taxa in ultimii trei ani ar trebui sa faca plangere,(...) altfel acest abuz de putere politica se va perpetua", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Gheorghe Piperea, managing partner Piperea si Asociatii. Avocatul spune ca statul roman risca procedura de infringement, daca nu va respecta decizia Curtii Europene de Justitie.Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sustine ca decizia CEJ se refera la forma initiala a legii prin care aceasta a fost introdusa si nu la cea modificata in 2010...
In 2010 a fost o modificare a ordonantei 50/2008 privind taxa de inmatriculare, rebotezata "taxa de poluare".
De la 1 ianuarie 2011, taxa de poluare se percepe la prima inmatriculare a oricarei masini, inclusiv la cele din productia interna.
In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza "gioarsele" din Romania.
Mai precis, daca ai o "gioarsa de acum 300 de ani" o poti inmatricula fara sa platesti taxa respectiva, in timp ce daca aduci din import o masina care este de aceeasi vechime se considera ca este o prima inmatriculare.
Intr-adevar nu mai vin in tara rable din Europa, dar in acelasi timp se protejeaza cele 3-4 milioane de rable care sunt in Romania.
In continuare se pastreaza discriminarea.
Taxa de prima inmatriculare, denumita acum "de poluare" depaseste in multe cazuri valoarea... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 15:14
Romania va pierde procesul intentat de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), deoarece nu are suficiente arii protejate, a declarat vineri, la Targu Mures, Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, citat de NewsIn. "Romania va pierde procesul la Curtea Europeana de Justitie pentru ca are dreptate Uniunea Europeana. Noi, in 2005-2006, cand trebuia, in mod profesionist, sa finalizam siturile, nu le-am facut din lipsa de bani.
In 2007 au facut ei o analiza si au constatat ca sunt prea putine situri si la pasari si la altele si atunci noi, in sfarsit, acum finalizam pentru ca am dat mai multi bani in 2010, cand am preluat ministerul. Si e clar ca o sa pierdem, pentru ca au dreptate. Noi am mers la Curtea Europeana de Justitie pentru a avea timp sa finalizam acest studiu.
Dar pierderea procesului nu inseamna bani dati, ci inseamna ca intr-un termen de trebuie sa ne conformam si ne vom conforma pentru ca pana la sfarsitul lunii februarie-martie vom avea toate siturile finalizate", a spus Borbely.
Ministrul a apreciat ca de nerespectarea deciziei UE nu se face nimeni vinovat, in afara faptului ca acest aspect a fost tratat cu superficialitate.
"E clar si e o decizie a UE. Romania trebuie sa aiba mai multe situri. Deci e o decizie a UE bazata pe o analiza din anul 2007.
Cum, in ce mod, e o discutie si aici trebuie sa isi spuna punctul de vedere nu politicul, nu Guvernul sau Prefectura sau ministerul, ci acei specialisti care trebuie sa analizeze pe baza... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:20
Comisia Europeana a depus miercuri o plangere impotriva Greciei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a recuperat ajutoarele de stat acordate ilegal anumitor companii, sub forma unor deduceri fiscale, relateaza AFP, citat de NewsIn.Intr-o decizie din iulie 2008, Comisia Europeana a cerut Greciei sa recupereze aceste ajutoare de stat, masura pe care Grecia nu a luat-o inca.
"Recuperarea ajutoarelor ilegale si incompatibile are sa scop restaurarea conditiilor de concurenta corecta pe piata unica", a declarat miercuri comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.
"Comisia este gata sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre isi respecta indatoririle legate de recuperari", a adaugat Almunia.
Legislatia Greciei permitea companiilor sa deduca din baza de impozitare pana la 35% din profiturile realizate in 2003 si 2004, facilitatea fiind valabila pentru proiecte din mai multe sectoare (productie de materiale textile si de metale, constructii auto, productie de energie, exploatare miniera, agricultura si pescuit intensiv).
Companiile trebuiau sa uilizeze aceste venituri provenite din deducerile de taxe pentru a finanta o serie de achizitii, pentru a construi sau a extinde fabricile, pentru echipamente, relocalizare sau pentru formarea personalului, a explicat Comisia.
In iulie 2007, Comisia a decis ca acest regim nu este compatibil cu regulile de concurenta din Uniunea Europeana.
De atunci, autoritatile grecesti nu au oferit "nicio... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:22
Audi a castigat in mod oficial protectia marcii pentru faimosul slogan "Vorsprung Durch Technik ".Decizia Curtii Europeane de Justitie a fost anuntata dupa sapte ani de proces cu producatorul auto german. Audi a inceput procesul in 2003, cand Biroul Marcilor Inregistrate a respins cererea pentru ca sloganul este "lipsit de caracter distinctiv".
In concesinta, Audi a facut o serie de apeluri la instantele din intreaga Europa, cerand sa se verifice daca sloganul devenise deja o marca comerciala in ochii publicului. Cu doi ani in urma, Audi a mers la Curtea Europeana de Justitie, aceasta ultima miscare a producatorului german culminand, in cele din urma, cu o victorie.
"Aceasta decizie indica faptul ca CEJ este dispusa sa priveasca favorabil aceste inregistrari ale sloganurilor pe viitor", a declarat avocatul Fiona McBride pentru Car Dealer Magazine. mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 13:40
Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat ca, in baza deciziei Curtii Europene de Justitie care a anulat masuri poloneze similare cu cele ale OUG 34, oricine este afectat de masura nedeductibilitatii TVA poate solicita anularea prevederilor Ordonantei. Olteanu s-a referit la introducerea, prin OUG 34/2009, a noilor reglementari in ceea ce priveste nedeductibilitatea TVA pentru achizitia de autovehicule, combustibili si pentru cheltuielile de reparatii ale autovehiculelor.
Liberalul a explicat ca, pe principiul "ideile proaste nefiind nici macar originale", prevederile Ordonantei 34 se regasesc in doua reglementari similare ale legislatiei poloneze din 2007.
Potrivit lui Olteanu, acestea au fost declarate recent ilegale de catre Curtea Europeana de Justitie, astfel ca trebuie eliminate din legislatia poloneza.
"In cazul in care intreprinzatorii romani vor decide sa-si apere afacerile de abuzurile statului roman, consideram ca o decizie similara va putea fi luata, cu siguranta, si in cazul Ordonantei 34", a adaugat el.
"Orice persoana afectata de aceasta masura poate solicita anularea prevederilor OUG prin care nu se mai restituie TVA-ul. PNL isi anunta sprijinul catre contribuabilii care care doresc sa-si apere interesul in justitie, incepand cu instantele romanesti pana la Curtea Europeana de Justitie", a afirmat Olteanu.
Deputatul PNL a explicat ca, potrivit Tratatului de Aderare, jurisprudenta Curtii Europene de Justitie este aplicabila si in Romania.
"Practic, orice... mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 17:03